Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Matkanjärjestäjät haluavat, että EU:n lainsäädäntö vastaa todellisuutta

Matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien edustajat tapasivat Brysselissä Euroopan matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien yhdistyksen ECTAA:n ja DRV:n (Deutscher Reiseverband) kutsusta.  Tapaamisessa keskusteltiin muun muassa siitä, mitä viimeaikaisista kriiseistä on opittu ja  osanottajat esittelivät ehdotuksia alaa koskevan EU:n lainsäädännön parantamiseksi.

Euroopan parlamentin jäsen ja liikenne- ja matkailuvaliokunnan varapuheenjohtaja István Ujhelyi sekä Lufthansa City Center Niederrheinin toimitusjohtaja Ute Dallmayer esittivät ECTAA:n puheenjohtajan Frank Oostdamin ja DRV:n toimitusjohtajan Dirk Ingerin kanssa näkemyksiään eri kysymyksistä, kuten pandemian vuoksi peruuntuneiden matkojen palautusten puuttumisesta, äkillisistä muutoksista matkustussuosituksissa sekä joidenkin oikeudellisten velvoitteiden epäjohdonmukaisuudesta.

He keskustelivat yleisön kanssa myös parhaista tavoista parantaa nykyistä matkapakettidirektiiviä, joka on erittäin tärkeä sekä matkatoimistojen että kuluttajien kannalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

ECTAA:n puheenjohtaja Frank Oostdam totesi, että “palveluntarjoajiin sovellettava laajempi ja helpommin lähestyttävä maksukyvyttömyyssuoja, paremmat ja nopeammat palautuksen matkanjärjestäjille, toimialan joustavuus ja selkeiden kriisikohtaisten toimenpiteiden määritteleminen ovat kaikki kysymyksiä, jotka olisi käsiteltävä nopeasti. Pelkästään maksupalveludirektiivin tarkistaminen olisi merkityksetöntä ja jopa haitallista pk-yrityksille ilman samanaikaista matkustajia koskevien säännösten uudistamista.”

Lisäksi hän korosti: “Kun komissio ottaa esiin ennakkomaksukysymyksen, sen on tarkasteltava kaikkia ennakkomaksun näkökohtia: jos asiakkaat eivät esimerkiksi maksa ennakkomaksua kokonaisuudessaan, matkanjärjestäjät eivät voi maksaa toimittajille koko summaa ennen palvelun tarjoamista.”

DRV:n toimitusjohtaja Dirk Inger totesi, että “ennen kaikkea kyse on myös reilusta kilpailusta. Pakettimatkat eivät kilpaile ainoastaan keskenään. Asiakkaat vertailevat niitä myös yksittäisiin palveluihin, joihin sovelletaan huomattavasti alhaisempia kuluttajansuojavaatimuksia.” Hän lisäsi: “Kuluttajansuojavaatimuksia ei pitäisi entisestään lisätä jo nyt hyvin kuluttajaystävällisillä valmismatkamarkkinoilla.” Muuten on hänen mukaansa suuri vaara, että kuluttajansuoja heikkenee lopulta, kun hintaherkät asiakkaat kääntyvät yhä useammin vähemmän suojattujen yksittäisten palvelujen puoleen. “Tämä ei saa olla matkapakettidirektiivin päivittämisen tulos”.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: ECTAA

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.