Micken Valeviinerit

Micke Björklund on Ahvenanmaan tunnetuin kokki. Micken rento ruoanlaitto tuli tutuksi mm. Strömsö-ohjelmasta, hän on suunnitellut menuita Viking Linelle ja ollut mukana Bocuse D’Or -maailmanmestaruuskisoissa, voittanut Vuoden Kokki -tittelin niin Suomessa kuin Ruotsissa ja viimeisimpänä voittanut Ruotsin Robinson (=Suomen Selviytyjät) -ohjelman, joka kuvattiin Fidzillä.

Micken päivätyö on omassa Smakbyn -ravintolassa lähellä Kasteholman linnaa Sundissa Ahvenanmaalla.

Micke on kirjoittanut myös monia ruokakirjoja, joiden ohjeita hän on luvannut jakaa Ikkunapaikan lukijoille.

Nyt on vuorossa Micken Makeat– kirjasta ihanat valeviinerit.

 

 

Valeviinerit

Tämä vaniljakreemillä täytetty leivonnainen muistuttaa viineriä, mutta on koostumukseltaan kuitenkin enemmän pullamainen.

 

Taikina

 2 1⁄2 dl kylmää maitoa

50 g hiivaa

1 kananmuna

1⁄2 tl suolaa

3 rkl sokeria

noin 8 dl vehnäjauhoa

noin 300 g voita

 

Vanhan ajan vaniljakreemi

 1 vaniljatanko

2 dl kermaa

2 dl maitoa

5 munankeltuaista

3 rkl sokeria

3 rkl Maizena-maissi- tärkkelystä

 

 Voiteluun

1 kananmuna

2 rkl voita

1 rkl sokeria

1 1⁄2 dl vettä

Murenna hiiva kulhoon. Lisää maito, kananmuna, suola
ja sokeri. Lisää vehnäjauho vaiheittain seokseen ja vaivaa taikinaksi. Siitä ei saa tulla liian jäykkää. Anna taikinan levätä hetki ennen kuin kumoat sen työtasolle ja kaulitset sen suureksi nelikulmaiseksi levyksi.

Höylää juustohöylän avulla jääkaappikylmää voita lastuiksi niin, että saat niistä ohuen kerroksen taikinalevyn päälle. Taittele taikina kirjekuoren tapaan ja anna sen levätä. Kaulitse kirjekuoren malliseksi jäänyt taikina uudelleen niin, että siitä tulee noin puolentoista senttimetrin paksuinen levy. Leikkaa taikinasta kaistaleita ja muotoile ne viinerin muotoon. Nosta viinerit uunipellille. Paina leivonnaisen keskelle syvennys.

Aloita vaniljakreemin valmistaminen leikkaamalla vaniljatanko pituussuunnassa kahtia. Mittaa kerma ja maito kattilaan, lisää mukaan vaniljatanko. Anna seoksen kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen vähän jäähtyä. Vatkaa yhteen keltuaiset, sokeri ja Maizena. Kaada seos kattilaan ja sekoita. Anna vaniljakreemin porista liedellä hiljalleen, kunnes sen koostumus muuttuu paksuksi ja täyteläiseksi. Poista vanilja- tanko kreemin seasta ja anna jäähtyä. Lisää kreeminokare viinereihin tekemiisi syvennyksiin.

Voitele viinerit vähän vatkatulla kananmunalla. Anna niiden sitten kohota noin puolentoista tunnin ajan. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja paista viinereitä, kunnes niiden pinta on saanut kauniin kullanruskean värin. Paistamisen aikana voit valmistaa seoksen, jolla viinerit voidellaan paistamisen jälkeen.

Sulata voi ja sokeri kattilassa. Kaada sitten sekaan vesi. Voitele viinerit sokerivesiseoksella heti, kun olet nostanut ne uunista. Voit lisätä leivonnaisten koristeeksi myös hiukan tomusokeria.

 

Kuva: Linus Lindholm

 

 Mickeä voit seurata:

Instagram: @michaelbjorklundchef 

Facebook: Michael Björklund Chef 

YouTube: Michael Björklund Chef 

 

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X