Hyppää sisältöön
· Leena

Pienemmät ruokahävikit ja päästöt

Risteilybisnes on kasvanut viimeisten vuosien aikana roimasti ja risteilyalusten päästöt ovat nousseet otsikoihin. Savupiipuista tupruttaa vielä melkoisen mustaa savua ja notkuvista buffetpöydistä jää valtavasti ruokaa yli.

Costa Cruises on julkistanut oman ohjelmansa, kuinka vähentää niin hiilidioksidi kuin muitakin päästöjään.

Yhtiö lupaa puolittaa ruokahävikkinsä kaikilla laivoillaan vuoteen 2020 mennessä. Yhtiö suosii jo nyt eri sesonkien antimia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdessä italialaisen gastromia-yliopiston kanssa suunniteltiin yli 500 uutta reseptiä, joiden aineosat tulevat pitkälti yhtiön kotimaasta Italiasta ja jotka ovat tuoreita kauden tuotteita.

Buffetpöytien ”Taste don’t Waste” -kampanja rohkaisee matkustajia ensin maistamaan vähän ja hakemaan lisää vasta, jos jaksaa syödä enemmän.

Ruokahävikin pienenemisestä koituneet säästöt lahjoitetaan Mosambikiin, Etelä-Afrikkaan ja Tansaniaan, joihin on perustettu jo 50 pientä ruokapuutarhaa.

Costa Cruise tekee yhteistyötä myös hyväntekeväisyysjärjestö Fondazione Banco Alimentaren kanssa. Italian Savonan, Civitavecchian, Barin, Palermon sekä Ranskan Marseillesin ja Espanjan Barcelonan satamissa alusten keittiössä tehdään ruokahävikistä annoksia, joita jaetaan kaupunkien vähäosaisille.
Ohjelma aloitettiin joulukuussa 2017 ja aluksilta on jaettu jo 115 000 ruoka-annosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vähäpäästöiset uudet alukset

Costa saa laivastoonsa kaksi uutta alusta. Ensimmäinen, Costa Smeralda, tulee tänä vuonna ja seuraava vuonna 2021.

Costa Smeraldan espanjalaiset portaat.

Molemmat alukset kulkevat LNG:llä, jonka ansiosta hiukkaspäästöt vähenevät jopa 95 %.

Typen oksidi vähenee 85 % ja hiilidioksidipäästöt 25 %.

Viime vuoden aikana Costan jalanjälki pieneni 0,2 % ja se tavoite on vähentää sitä 25 % vuoteen 2020 mennessä.

Yhtiö vähentää päästöjään optimoimalla energian käyttöä, säästämällä vettä ja kierrättämällä.

Viime vuonna se lajitteli jo kaikki jätteensä ja sai ruokahävikin pienenemään 4,4 % matkustajaa kohden päivässä.

Costa on viimeisen 10 vuoden aikana kierrättänyt 472 tonnia alumiinijätettä, 70,3 % kaikesta vedestä on tuotettu laivoilla ja veden kulutus matkustajaa kohden on vähentynyt 2 %

Eniten päästöjä saadaan pienennettyä, kun aluksiin asennetaan päästökaasujen puhdistusjärjestelmä  (Exhaust Gas Cleaning). Sen avulla päästöjä saadaan vähennettyä 90 %.
Säästöjä saadaan myös reittejä optimoimalla, aluksen ylläpitotoimilla sekä mittaamalla eri toimenpiteiden tehokkuutta

 

Kurkista sisään uuteen ympäristöystävällisessn Costa Smeraldaan, joka valmistuu pian Turun telakalta.

 

 

Lähde: Costa Cruises

Leena