Saudi-Arabia haluaa kansainvälisiä matkustajia

Saudi-Arabian turismiviranomaisia vieraili viime viikolla Helsingissä kertomassa maan matkailutarjonnasta.

Maa on ollut kutakuinkin suljettu ulkomaalaisilta turisteilta aina vuoteen 2019 saakka, jonka jälkeen viisumien saanti on helpottunut.

Saudi-Arabian matkailuministeriön varatoimitusjohtaja Anas Alsharief kertoo maan satsaavan turismiin miljardeja.

Turistiministeriön varatoimitusjohtaja Anas Alsharief kuvasi selvällä suomenkielellä mikä oli maan politiikka aiemmin ”Kel onni on, se onnen kätkeköön”. Mutta nyt saudit haluavat esitellä maansa aarteita myös ulkomaalaisille turisteille.
”Rajat avautuivat juuri ennen pandemiaa, mikä tarkoitti tietenkin sitä, että ulkomaalaisia ei maahan saapunut. Olimme kuitenkin tehneet valtavat investoinnit turismiin, ja päätimme markkinoida kohteita ulkomaalaisten sijaan saudeille. Moni saudi matkusti ensi kertaa omassa maassaan ja oli ihmeissään, mitä kaikkea maamme tarjoaa. Näiden kahden vuoden ajan olemme samalla pystyneet ajamaan sisään kaikki turistikohteet ja nyt kaikki toimii.”

Saudi-Arabiassa on kuusi Unescon maailmanperintökohdetta ja yli 10 000 arkeologista kohdetta. Maahan aukeaa jatkuvasti kansainvälisten ketjujen hotelleja. Punaisen meren rannalle on vuoden alussa avattu muun muassa Six Senses ja Ritz Carlton –hotellit. Ensi vuonna Riyadiin aukeaa amerikkalainen Six Flags -huvipuisto.

Maassa on käynnissä useita projekteja turismin houkuttelemiseksi. Suunnitteilla on muun muassa hiihtokeskus ja tulevaisuuden kaupunki, missä ei ole teitä, autoja tai päästöjä. Neom City saa energiansa 100-prosenttisesti uusiutuvalla energialla, ja 95 prosenttia kaupungin pinta-alasta säilytetään luonnolle.

Arabialainen kahvi tehdään muun muassa kahvista, kardemummasta ja saframista. Maku on melko mieto ja Saudeissa juodaankin paljon kahvia.

Uusi kansainvälinen lentoyhtiö

Saudi-Arabian suunnitelmiin kuuluu myös uusi lentoyhtiö, joka toimisi Emiratesin ja Qatar Airwaysin tavoin, eli hyvät yhteydet Saudi-Arabiaan ja sieltä edelleen muualle. Uuden lentoyhtiön nimeksi on kaavailtua RIAa ja sen kotipaikka olisi Riad. On suunniteltu, että RIAa varten voitaisiin jopa rakentaa uusi kansainvälinen lentokenttä.

Saudi- Arabialla on jo kansainvälinen lippulaivayhtiö Saudia, jonka kotipaikka on Jeddahissa, mutta on kerrottu, että se keskittyisi jatkossa pyhiinvaeltajien kuljettamiseen Mekkaan ja takaisin.

Saudia on jatkossakin ”kuiva lentoyhtiö”, jonka lentokoneissa on erityisiä rukousalueita, kun taas RIA yrittää jäljitellä Emiratesin menestystä. Uuden lentoyhtiön koneissa tarjoiltaisiin alkoholia ja se olisi muutenkin suunniteltu kansainvälisille matkustajille.

Aikataulua RIA:n mahdollisesta käynnistämisestä ei ole, mutta Saudi-Arabia käyttää 100 miljardia dollaria matkailuteollisuutensa kehittämiseen, ja kuningaskunta toivoo, että maan kautta kulkisi vuoteen 2030 mennessä 30 miljoonaa kauttakulkumatkustajaa.

St George -hotellin talvipuutarhaan oli luotu taianomainen arabialainen tunnelma.

MM-kisaturistit Saudeihin

Saudi-Arabia haluaisi myös osan Qatarin jalkapallon MM-kisoihin suuntaavista jalkapallofaneista. Saudi-Arabian ulkoministeriö on ottanut käyttöön uuden monikertaviisumin, joka on saatavilla vierailijoille, joilla on FIFA World Cup Qatar 2022 Hayya Card -kortti. Hayya-kortti vaaditaan kaikilta MM-kisojen osanottajilta, ja sillä pääsee Qatariin ja stadioneille.
Viisumi mahdollistaa 60 päivän oleskelun Saudi-Arabiassa alkaen 10 päivää ennen turnausta.

Saudi-Arabiassa järjestetään MM-kisojen aikana monia tapahtumia, kuten MDLBeast, Red Sea Film Festival, Riyadh Season ja Winter at Tantoura AlUlassa, joihin toivotaan vierailijoita myös kisaturisteista.

MM-kisojen aikana Saudia operoi päivittäin 40 lentoa Dohaan sekä Jeddahista että Riadista, ja Saudi-Arabian joukkueen ottelupäivinä vuoroväli kasvaa 60 vuoroon päivässä. Doha on 90 minuutin lentomatkan päässä Riadista.

Saudi-Arabian ja Qatarin välinen Salwan rajanylityspaikka avataan myös maaliikenteelle, ja uuden rajanylityspaikan päivittäinen kapasiteetti kasvaa yli 24 000 autoon.

Lisää Saudi-Arabian matkailumahdollisuuksista tästä.

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X