Hyppää sisältöön
Tall Ships Races Helsinki
· Riikka Krenn

Tall Ships Races toi 400 000 kävijää Helsinkiin – seuraavaksi vuorossa Turku

Itämerellä joka neljäs vuosi järjestettävä nuorisopurjehdustapahtuma keräsi neljän päivän aikana yli 400 000 kävijää Helsingin keskustaan. Luku pohjaa tekniseen laskentaan, jossa hyödynnettiin sekä lidar-skannausta että älykameroita.

Tall Ships Races Helsinki 2024 -tapahtumaa vietettiin Helsingissä 4.-7.7.2024. Tapahtuma toi kaupungin keskustan satamiin 50 suurta purjelaivaa kolmestatoista eri maasta. Laivojen mukana Helsinkiin saapui yli tuhat miehistön jäsentä.

Elinvoimatarkastelu kertoo yritysten asiakasvirroista

“Yleisöä oli todella mukavasti ja tunnelma pysyi hyvänä koko tapahtuman ajan. Alueella oli täyttä, mutta ruuhkilta vältyttiin. Tall Ships Races oli myös kävijäkokemuksena kokonaisuudessaan onnistunut, eikä mitään järjestyshäiriöitä ilmennyt tapahtumapäiviin liittyen”, toteaa tapahtuman projektipäällikkö Marianne Saukkonen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tapahtumasta tehdään mobiililiittymien paikannukseen perustuva elinvoimatarkastelu, joka valmistuu elokuun aikana. Tarkastelun avulla saadaan selville, kuinka paljon enemmän asiointikäyntejä tapahtuma-alueella oli aikaisempien vuosien samaan viikonloppuun verrattuna.

Tapahtumaviikonloppu täytti keskeiset tavoitteensa

Helsingin kaupungin tavoitteena oli Tall Ships Racesin taustaorganisaation Sail Training Internationalin tavoin edistää Itämeren suojelua ja nuorisotyötä. Kestävästi toteutetun tapahtuman toivottiin tuottavan iloa kaupunkilaisille ja vierailijoille. Lisäksi sen toivottiin vahvistavan keskustan elävyyttä sekä Helsingin merellistä mielikuvaa ja palvelutarjontaa.

Alustavien arvioiden mukaan tavoitteissa onnistuttiin hyvin, minkä lisäksi tarkempaa tietoa tapahtuman kävijätyytyväisyydestä on kerätty kävijäkyselyllä.

Elokuussa julkaistavan elinvoimatarkastelun lisäksi Helsingin kaupunki tulee tarkemmin arvioimaan Tall Ships Racesin tavoitteiden toteutumista, tapahtumasta saatuja oppeja ja taloudellista vaikuttavuutta myöhemmin tänä vuonna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Helsingille oli ilo saada suuret purjealukset jälleen kaupunkilaisten ja vierailijoiden ihailtavaksi. Keskeinen ja historiallisesti upea tapahtumapaikka kruunasi tämän uljaan ja kävijöillensä ja erityisesti nuorille purjehtijoille ikimuistoisen tapahtuman. Meille oli suuri kunnia toimia jälleen Tall Ships Racesin isäntäsatamana,” toteaa Helsingin kaupungin brändi ja tapahtumat -yksikön päällikkö Sanna Forsström.

Tapahtumakävijät ja yhteistyökumppanit mukana Itämeren suojelussa

The Tall Ships Races Helsinki -tapahtuman tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö, joka vastaa Helsingin kaupungin tapahtumatuotannoista. Helsingin kaupunki toimii tapahtuman isäntäsatamana, houkutteli suurtapahtuman Helsinkiin sekä valmisteli ja toteutti kokonaisuutta monen eri tiimin voimin yhdessä viranomaisten kanssa.

Tapahtuman hyväntekeväisyyskumppanina toimi John Nurmisen Säätiö. Nuorisopurjehduksen lisäksi Itämeren tilasta ja sen suojelusta kertominen oli yksi tapahtuman tavoitteista.

”John Nurmisen Säätiö haluaa lämpimästi kiittää Helsingin Tapahtumasäätiötä ja muita kumppaneita sekä kaikkia purjelaivoja miehistöineen upeasta yhteistyöstä. Tapahtuman hyväntekeväisyyskumppanina meillä oli mahdollisuus tavoittaa suuri joukko tapahtumasta kiinnostuneita kansalaisia, Itämeren ystäviä ja merenkävijöitä. Haluamme kiittää kaikkia tapahtuman yhteydessä Itämeren ja sen perinnön pelastamiseksi lahjoittaneita”, sanoo Ari Rytkönen, yritysvarainhankinnan päällikkö John Nurmisen Säätiöstä.

Tall Ships Races Turkuun jo kuudetta kertaa

Turku isännöi The Tall Ships Races -tapahtumaa kuudennen kerran tänä vuonna. Tapahtuma järjestetään Turussa torstaista sunnuntaihin 18.–21. heinäkuuta.

Turun tapahtumaan on ilmoittautunut yli 60 näyttävää purjealusta yhteensä 17 eri maasta.

Lukuisten purjeveneiden lisäksi merellinen kesätapahtuma tarjoaa yleisöohjelmaa, kuten miehistön kilpailuja, musiikkiesityksiä ja paraatin. Tapahtuma-alue Aurajoen alajuoksulla avataan yleisölle tiistaina 16.7.2024.

Perjantaista lauantaihin Turun linnanpuistossa järjestetään myös musiikkifestivaali Slot Festival.

Vuonna 2017 The Tall Ships Races Turku oli 500 000 ihmisen kävijämäärällään Suomen suurin yleisötapahtuma. Myös tälle kesälle odotetaan suurta kävijämäärää.

Lähde: Helsingin tapahtumasäätiö, Turun kaupunki
Kuva: Helsingin Tapahtumasäätiö

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa matkailualan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä.