Hyppää sisältöön
· Leena

Trivago oikeuteen Australiassa

Trivago joutuu vastaamaan Australian liittovaltiollisessa oikeudessa Australian kilpailu ja kuluttajaviranomaisen, Australian Competition and Consumer commissionin (ACCC), syytteeseen harhaanjohtavasta mainonnasta hotellivertailuihinsa liittyen. Mahdolliset tuomiot lasketaan miljoonissa dollareissa.

ACCC:n mukaan Trivagon on väitetty syyllistyneen kuluttajasuojalain vastaisiin rikkomuksiin. Trivagon väitetään ainakin joulukuusta 2013 alkaen näyttäneen tv-mainoksia, joissa sivustoa esiteltiin puolueettomana ja objektiivisena hintavertailupalveluna, joka auttaisi kuluttajia löytämään halvimmat huoneet hotelleissa. ACCC:n mukaan Trivago todellisuudessa priorisoi mainostajia, jotka olivat halukkaita maksamaan klikkauksista korkeimman hinnan.

Ratkaisevin tekijä syytteessä on se, että Trivago loi ”paras diili” -mielikuvaa mainonnassaan, vaikka monissa tapauksissa annettu hinta ei ollut halvin saatavilla oleva hinta kyseisessä hotellissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Trivagon kirjallinen vastine ei ole julkinen, mutta yhtiön on ymmärretty myöntäneen, että sivuston antaman haun tulokset ovat saattaneet johtaa kuluttajia sellaiseen mielikuvaan, että haku sisältäisi halvimmat mahdolliset hinnat.

ACCC on ollut erityisen kärkevä Trivagon tavasta verrata standardihuoneen hintaa luksushuoneeseen, joka sai standardihuoneen tarjouksen näyttämään todellista suuremmalta.

Trivagon usein kysytyissä kysymyksissä yhtiö kertoo haun tuloksia vertailtavan hintaan, jonka he löytävät kalleimmilta Trivagossa olevilta sivustoilta annetuille päiville samaan hotelliin ja matkustajamäärälle. Sivusto ei voi huomioida tuloksissa huoneen kokoa, huoneiden määrää, hotellin palveluja tai hintaan sisältyviä aterioita tai erilaisia peruutusehtoja.

Trivagon pieni myönnytys tulee elokuun syytösten vahvojen kiistämisten jälkeen. Trivago on kertonut olleensa pettynyt ACCC:n toimiin ja aikoo ponnekkaasti puolustaa intressejään. Trivago näyttää hotellien hintoja monesta online-lähteestä kuten Expedia ja Hotels.com.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oikeudenkäynti alkoi Melbournessa 14.12, kun osapuolet eivät onnistuneet sovittelemaan riitaa välimiehen avustuksella. Uutinen on saanut paljon huomiota Australiassa ja ihmiset ovat alkaneet boikotoida ulkomaisia varaussivustoja. Samalla hotelli- ja motelliomistajat ovat syyttäneet hintavertailujättejä kovista komissioista ja jopa kiristyksestä jättää hotellit pois vertailuista, jos ne eivät osallistu sivuston online-listauksiin.

 

Leena