Haaga-Helian uuden tutkimus- ja kehityshankkeen päätavoitteena on parantaa itäisen Uudenmaan saaristomatkailun pk-yritysten elinvoimaisuutta ja innovointivalmiuksia.
Itäisen Uudenmaan saaristoalueen matkailullinen käyttö ja kehittäminen sekä matkailupalveluiden määrä ja alueen saavutettavuus ovat vaihtelevalla tasolla eri kuntien alueella.
Sipoosta Loviisaan ulottuva verkosto
Alueen matkailun pk-yritykset tarvitsevat alueellisen kehittämisverkoston ja monipuolista koulutusta uusien matkailupalveluiden vastuulliseen kehittämiseen, viestimiseen sekä fyysiseen ja digitaaliseen saavutettavuuteen. Matkailualalle tyypillisesti saaristomatkailun tuotteiden ja palveluiden kysyntä painottuu kesäkauteen, ja tästä syystä yrityksillä on tarve kehittää ympärivuotisia palveluita.
“Hankkeemme tuloksina tavoitellaan uusia saaristomatkailutuotteita ja -palveluita pk-yrityksille ja luodaan Sipoosta Loviisaan ulottuva saaristomatkailun kehittäjien verkosto tukemaan alueen matkailun pk-yritysten toimintaa ja kehittymistä”, kertoo hankkeen projektipäällikkö, lehtori Antti Petteri Kurhinen Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta.
“Hankkeen tuloksena syntyy myös uutta tietoa alueen asukkaiden näkemyksistä ja toiveista itäisen Uudenmaan saaristomatkailun kehittämiseksi”, sanoo Kurhinen.
Yhteistyöllä kohti tavoitteita
Saariston syke -hankkeella on neljä alatavoitetta: uusien matkailutuotteiden ja -palveluiden kehittäminen saaristomatkailun pk-yrityksille, alueen matkailutoimijoiden yhteisen uuden kehittämisverkoston luominen, asukkaiden ja asiakkaiden osallistaminen matkailun tuotekehitykseen sekä tietoisuuden lisääminen itäisen Uudenmaan saaristosta matkakohteena.
Hanke toteuttaa Uusimaa-ohjelman 2022–2025 -painopistealueista erityisesti Menestyvä Uusimaa- ja Onnellisten Uusimaa -tavoitteiden toteutumista. Hanke edistää alueen matkailualan pk-yritysten innovaatiotoimintaa ja tuo niille uutta osaamista ja kasvua hankkeessa kehitetyistä uusista tuotteista.
Lisäksi hanke osallistaa alueen yhteisöjä matkailupalveluiden kehittämiseen inklusiivisella tavalla ja ottaa huomioon kulttuurisen moninaisuuden matkailutuotteiden ja -palveluiden kehittämisessä.
Hankkeen toteuttaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, ja keskeiset yhteistyökumppanit ovat Uudenmaan liitto, Sipoon, Porvoon ja Loviisan saaristomatkailun pk-yritykset, näiden kuntien matkailun alueorganisaatiot sekä Uudenmaan virkistysalueyhdistys. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
Lähde: Haaga-Helia
Kuva: Visit Porvoo