Hyppää sisältöön
Kairo, Egypti
· Riikka Krenn

Egypti tavoittelee matkailun tuplaamista

Egyptin matkailu näyttää toipuneen vaikeista vuosista. Kasvua haetaan erityisesti Kairosta kaupunkilomakohteena. 

Egyptissä vieraili vuonna 2023 kaikkiaan 14,9 miljoonaa turistia. Gazan kaistalla käytävä sota toi pienen notkahduksen sodan alkaessa lokakuussa, mutta kokonaisuudessaan kysyntä oli viime vuonna ennätysluvuissa. Tärkein markkina on Saksa 1,6 miljoonalla vieraalla.

Maan matkailutavoitteet ovat korkealla. Vuoteen 2028 mennessä Egyptiin halutaan houkutella 30 miljoonaa vuosittaista kävijää. Kunnianhimoisen tavoitteen saavuttaminen vaatii hotellikapasiteetin lisäämistä, mikä on jo hyvässä vauhdissa lukuisien kehityshankkeiden kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tähtäimessä on majoituskapasiteetin tuplaaminen 30 000 huoneesta 60 000 huoneeseen seuraavien viiden vuoden aikana.

Kehitysprojekteja eri puolilla maata

Kasvua tavoitellaan kehittämällä erityisesti Kairoa kaupunkilomakohteena. Cairo City Break -kehitysohjelman kautta halutaan houkutella kävijöitä viikonloppuvierailulle Kairoon. 

Egyptin talous painii haasteiden kanssa, mutta silti panostukset myös yleisen infrastruktuurin parantamiseen ovat käynnissä: esimerkiksi uusi tie tulee lyhentämään Luxorin ja Hurghadan välistä matkustusaikaa 5,5 tunnista 4 tuntiin.

Kehitysprojekteihin kuuluvat myös Gizan pyramidien uusi vierailukeskus sekä pyramidialueen palveluiden parantaminen. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuoden 2024 aikana avataan myös Aleksandrian kreikkalais-roomalainen museo, jota on restauroitu ja kunnostettu hartaasti 18 vuoden ajan. 

Toinen merkittävä museotapaus on Grand Egyptian Museum, joka avautuu kokonaisuudessaan kävijöille tänä vuonna. Grand Egyptian Hotelin läheisyyteen nousee myös Egyptin ensimmäinen taidehotelli, Hyatt Centric Cairo West.

Rahoitusta Arabiemiraateista

Kenties kiinnostavin Egyptin projekteista on maan pohjoisosassa, Välimeren rannikolla Ras al-Hekman alueelle nouseva uusi resort-alue.

Ras al-Hekmaa rakennetaan Arabiemiraattien vahvalla rahoituksella ja siitä on tarkoitus tulla valtava luksuskohteiden keskittymä omine lentokenttineen ja rantaresorteineen. Yli 20 miljardin euron projektin ensimmäisten vaiheiden odotetaan valmistuvan 2028.

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa alan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä. Kokenut matkailutoimittaja ja verkkomedian tekijä.