Hyppää sisältöön
Jacita Bengts
· Tanja Holmberg

Kollega vinkkaa: vegaanisia valintoja voi tehdä muuallakin kuin ravintolassa

Kollega vinkkaa -juttusarjassa matkailun ammattilaiset opastavat lukijat omien suosikkikohteidensa äärelle.

Sarjan tämänkertaisessa haastattelussa Lufthansan Jacita Bengts kertoo, mistä löytyvät parhaat matkakohteet vegaaneille.

Vähemmän matkoja ja pidemmät viipymät

Vastuullisuus ohjaa Lufthansa Groupilla työskentelevän Jacita Bengtsin matkustusta. Vähemmän matkoja, pidemmät viipymät ja hyvä vegaanitarjonta, siinä suuntaviivat naisen matkustuspäätöksiin. Bengtsin viimeisin matka suuntautui Lontooseen, joka on arvioitu yhdeksi Euroopan parhaista vegaanimatkakohteista. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Vastuullinen matkailu on oma arjen valintani. Matkustan nykyään harvemmin mutta viivyn kohteessa pidempään, tai pyrin yhdistämään työ- ja vapaa-ajan matkan. Työmatkoilla omat vaikutusmahdollisuudet lentojen, majoituksen ja ruokailun suhteen ovat usein suppeampia. Mutta kun kyseessä on vapaa-ajanmatkani, valitsen kohteen yhä useammin vegaanisen tarjonnan pohjalta”, Bengts kertoo.

Vegaaniystävällinen Lontoo

”Viimeisin makumatkani vei minut ja kollegani Marjan keväiseen Lontooseen, jossa kolusimme innokkaina paikallisten kauppojen kasvisruokavalikoimia. Illallisen söimme suositussa Mildreds Sohossa – jonne ei muuten kannata yrittää ilman pöytävarausta. Nautimme herkullisia pikkuannoksia mangoglaseeratuista maissintähkistä harissa-maustettuihin patatas bravasiin”, Jacita muistelee. 

”Vierailimme myös Englannin ensimmäisen kasviperäisten juustojen valmistajan La Fauxmagerie’n kaupassa ja ravintolassa, jossa nautimme juustojen ja viinien täydellisistä yhdistelmistä.”

Bengts vinkkaa Happy Cow -sovelluksen olevan ylivoimainen ja nopea apuväline kasvis- ja vegaaniravintoloiden etsimiseen eri kohteissa. Sovellus luokittelee Euroopan tämän hetken TOP 5 -vegaanikohteiksi Lontoon, Berliinin, Barcelonan, Amsterdamin ja Hampurin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinnostaisiko vegaanisviitti?

”Valitsisin mielelläni myös täysin vegaanisen hotellin, mutta niitä on edelleen vähän ja hinta kova. Sen sijaan moni hotelli markkinoi itseään vegaaniystävällisenä. Yleensä se tarkoittaa vegaaniruokavalion huomiointia. Lontoolaisen The Hilton London Banksiden huonevalikoimasta löytyy kokonainen vegaanisviitti orgaanisesta puuvillasta tehtyine mattoineen ja vegaanituotteilla täytettyine minibaareineen”, Bengts kertoo. 

”Myös yhä useampi lentoyhtiö tarjoaa matkustajilleen vegaaniateriavaihtoehtoja. Lufthansalla maksullisen vegaaniaterian voi tilata ennakkoon myös Euroopan sisäisillä lennoilla. Oman matkustuksen päästöihin voi vaikuttaa myös valitsemalla lentolipun, jonka hinta sisältää biopolttoaineen käytön.”

Kesällä houkuttavat Loviisan kahvilat

”Suomen kesä tarjoaa ihania mahdollisuuksia vastuulliseen lähimatkailuun ja vegaaniherkutteluun, oma synnyinkaupunkini Loviisa yhtenä. Loviisassa houkuttelevat erityisesti keskustan, vanhankaupungin ja Loviisanlahden rannan idylliset kahvilat – joista yhdessä minua palvelee ensi kesänä oma tytär. Ja Söderstrandin bed & breakfast ennakkoon tilattavine vegaaniaamiaisineen ansaitsee ehdottomasti suositukseni”, matkailualan konkari vinkkaa. 

KUKA?

Jacita Bengts, asiakkuuspäällikkö Lufthansa Groupilla. Työskennellyt matkailualalla 37 vuotta. Toimii sivutyönään freelance-kääntäjänä.

Jacitan vegaanivinkit Helsinkiin ja Tukholmaan

  • Magu, Korkeavuorenkatu, Helsinki
  • Lulu’s, Pohjoisesplanadi, Helsinki
  • Kahvila Rakastan, Korkeavuorenkatu, Helsinki
  • A la Lo, Birger Jarlsgatan, Tukholma
  • ChouChou, Mood Gallerian/Mäster Samuelsgatan, Tukholma
  • Lao Wai, Luntmakargatan, Tukholma

Artikkeli on ilmestynyt Ikkunapaikassa 4/2024

Tanja Holmberg
Tanja Holmberg

Helsinkiläinen viestinnän ammattilainen ja freelancer-kirjoittaja, harrastuksina matkailu, ruokaelämykset ja kirjallisuus. Takanani on 15 vuotta työtä matkailualan eri tehtävissä sekä matkailumerkonomin ja -restonomin koulutus. Ikkunapaikan vakituinen avustaja.