Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Aamiainen bulevardilla

Virpi Latva, Pariisi

Koronasuluista jäi Pariisissa jäljelle muutakin, kuin ikävä muisto siitä, että ravintolat ja kahvilat olivat lähes vuoden suljettuna.

Terassilla tai kadunkulmassa nautitusta aamiaisesta on nimittäin tullut niin kaupunkilaisten kuin turistienkin keskuudessa pysyvä trendi. Aikana, jolloin sisätilat oli julistettu pannaan, useimmat ydinkeskustan leipomot alkoivat myydä leivonnaisten kyljessä ulos myös kahvia.

Samalla asiakkaat tottuivat ulkokahvitteluun siinä määrin, että voisarven ja maitokahvin nauttiminen joulukuisen kuuden lämpöasteen aamussa ei pelota enää ketään. Kunhan kahvi pysyy kuumana. Talven tullen leipomot ovat nimittäin investoineet kannellisiin kahvimukeihin, jotka ovat käteviä, mutta eivät tietenkään kovin ympäristöystävällisiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Toinen tenkkapoo on leipomoiden henkilökunnan alimiehitys. Kun bisnes aikaisemmin pyöri rivakasti yhden patonkeja ja leivonnaisia hyllystä pussiin  pistävän työntekijän voimin, nyt joka toinen jonossa seisovista haluaa kahvin, mikä pitää valmistaa erikseen takahuoneessa. Tiskin takana huhkii edelleen tämä yksi ja sama työntekijä, minkä vuoksi jonoa kertyy nopeasti ulos asti. Myös erilaisten kahvitilausten kyseleminen kasvomaskin alta englanniksi mumisten hidastaa palvelua. Leipomon noutoaamiainen on kuitenkin jonotuksen väärti, jos tavoitteena on pitää matkabudjetti kurissa. Sitä paitsi voi itse valita mitä leivonnaisia ja kuinka paljon jaksaa hotkia.

Jos taas haluaa välttää jonossa seisomista ja kertakäyttömukeja, varteen otettava vaihtoehto ulkona kahvitteluun ovat erilaiset brunssit, joita ravintolat ovat alkaneet kilvan kehitellä turisteille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Ainoa suolainen aamiaisvaihtoehto ei enää siis ole pala halkaistua patonkia ja voinappi, vaan tarjolla on jopa brittiläistä munakokkeli-pekoni murkinaa. Osa turisteista on toki ennenkin hakeutunut kahvilaan aamiaiselle, mutta kysyntä on yhtäkkiä lisääntynyt sen verran, että myös tarjontaa on nyt enemmän. Oman korttelin brunsseista kannattaa kuitenkin googlata tietoa etukäteen.

Tapahtui se sitten terassilla, puiston penkillä tai leipomon edessä seisten, ulkoaamiaisesta on tullut uusi muotitrendi. Ei tarvitse suomalaisenkaan harmitella, että tuli turhaan pakattua pipo ja mummon kutomat villatumput mukaan matkalaukkuun.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.