Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Pääsiäinen Costa del Solilla

Espanjan Costa del Solin pääsiäinen on täynnä perinteitä, gastronomiaa, aikaa perheen kanssa ja aurinkoista säätä. Pääsiäisen aikaan keväinen lämpö hellii jo juhlijoita.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pääsiäisen aikana kunnioitetaan ikivanhoja perinteitä, jotka vaihtelevat hieman alueittain. Esimerkiksi Antequerassa veljeskuntien jäsenet kantavat valtaistuimia harteillaan ja aloittavat paluumatkan temppeliinsä juoksemalla jyrkkiä rinteitä ylös. Tämän matkan aikana suoritetaan “Correr la Vega” -rituaali. Tämä rituaali, jonka juuret juontavat 1500-luvulle, koostuu tuhansista rohkeista Antequeranos-joukoista, jotka juoksevat valtaistuimen kantajien edellä, jotta nämä eivät jäisi kiinni. Ainutlaatuinen ja hullunkurinen perinne Málagassa.

Istánissa ja Benalmádenassa esitetään Kristuksen kärsimysnäytelmä. Tämä perinne juontaa juurensa 1600-luvulta, ja se on ikoninen teatteriteos, jossa kylän eri osat koristellaan muistuttamaan Vanhan ja Uuden testamentin kohtia.

Yksi tunnettu ja ainutlaatuinen perinne on El Pado Riogordossa. El Paso on yksi maakunnan tunnetuimmista näytelmistä, johon osallistuu paljon kunnan asukkaita. Kulkue ja vaikuttava näytelmä houkuttelevat joka vuosi tuhansia ihmisiä kaikkialta maailmasta.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteisiä makuja

Costa del Solin pääsiäinen ei ole vain uskonnollinen ja kulttuuritapahtuma, vaan se on myös täynnä erilaisia makuja. Málagan maakunta on tunnettu pääsiäisen tyypillisestä torrijastaan. Se on maidossa tai viinissä liotettu leipäviipale, joka maustetaan kanelilla ja sitruunankuorella, paistetaan ja tarjoillaan sokerilla tai hunajalla kuorrutettuna makeana herkkuna.

Toinen tyypillinen paikallinen herkku on borrachuelos, joka valmistetaan vehnäjauhotaikinasta ja täytetään bataattimarmeladilla.

 

 

Vaikka makeat herkut ovat erityisen suosittuja pääsiäisen aikaan myös suolaisia herkkuja on monia. Erityisesti pääsiäisen aikaan nautitaan potajes-juustoja ja yksinkertaisia mutta herkullisia tortillitas de bacalaoihin (turskamunakkaita). Ensaladilla malagueña, eli malagalainen salaatti on täynnä aurinkoa appelsiiniviipaleineen. Pääsiäisenä syödään myös potaje-muhennosta sekä erilaisia tortilloja; tortillitas de bacalao, joka tunnetaan myös nimillä parpuchas, papandúas, panzaviejas tai papuecas.

 

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.