Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Italiaan vaeltamaan

Aurinkoinen kevät on parasta aikaa lähteä Italiaan vaeltamaan. Tässä kolme hieman vähemmän tunnettua vaellusreittiä Italiassa.

Pyhiinvaeltajien perässä Sienasta Cortonaan

Via Lauretana vie vaeltajat pyhiinvaeltajien jalanjäljille. Reitti kulkee lievästi mäkisen maiseman läpi Toscanan sisämaan eteläosassa, keskiaikaisten Sienan ja Cortonan kaupunkien välissä Valdichianan laaksossa. Historiallinen pyhiinvaellusreitti jatkuu Cortonasta Umbrian läpi Marchen alueelle kohti Loretoa, josta Via Lauretana on saanut nimensäkin. Loreto on houkutellut pyhiinvaeltajia jo vuosisatoja ainutlaatuisen reliikin ansiosta: Nasaretissa sijaitseva Neitsyt Marian talo, jonne legendan mukaan enkelit lensivät 1200-luvulla. Matkan varrella ohitetaan Asciano, Rapolano Terme, Sinalunga, Torrida di Siena ja Montepulciano, joissa sijaitsee kuuluisia viinitarhoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Reitti on reilut 114 kilometriä pitkä, ja sen vaeltaa viidessä päivässä – tai jopa neljässä, jos on hyvässä kunnossa. Viikon pituisella matkalla ehtii tutustua paremmin alueeseen, jossa saa kokoea lukuisia henkeäsalpaavia näkymiä sekä upeita taide-, ruoka- ja viinielämyksiä.

Reitti on erityisen kaunis toukokuun alussa, jolloin unikkojen kukat värjäävät Toscanan pellot punaisiksi.

Lisää reitistä


Kapusiinimunkkien kanssa Marchen läpi

Jos lomailijat kaipaavat haastetta ja pidempiä vaelluksia, Italian itärannikon Cammino dei Cappuccini on erinomainen valinta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähes 400 kilometriä pitkä reitti kulkee luonnonkauniin Marchen alueen läpi, ja se on jaettu 17 etappiin. Reitti alkaa lännestä Fossombronen kylästä kohti itää kauniiseen Ascoli Picenoon, joten halukkaat voivat vaeltaa lähellä merta.

Matkan varrella koetaan kiehtova fransiskaanien uudistuksesta kertova kapusiinimunkkien tarina samalla kun nautitaan paikallisista kylistä, vaikuttavista vuorista, rehevistä metsistä, kumpuilevista kukkuloista ja kirkkaista järvistä.

 

Jos on tarpeeksi aikaa, ehtii saavuttaa reitin kaikki 17 vaihetta, mutta lyhyemmällä lomalla voi vaeltaa vain osia reitistä. Esimerkiksi Fossombronesta Camerinoon vaeltaa noin 10 päivässä, Fabrianosta Camerinoon 5 päivässä ja Camerinosta Ascoli Picenoon 7 päivässä. Reitti voidaan räätälöidä myös matkailijan toiveiden mukaan: Ainoa sääntö on, että reitti kuljetaan vain yhteen suuntaan – pohjoisesta etelään – kapusiinimunkkien tarinan mukaisesti.

Lisää reitistä

Tulivuoria ja kuumia lähteitä Ischian saarella

Vehreä Ischia on Napolinlahden suurin saari. Vulkaanista alkuperää oleva saari sisältää lukuisia vaellusreittejä kuumille lähteille, rannoille, viehättäviin kyliin ja kasvitieteellisiin puutarhoihin. Yksi vaihtoehto on kiivetä pienelle vuorelle.

Vuorikiipeilyä harrastaville erinomainen valinta on Epomeo-vuori. Vuori on lähes 800 metriä korkea, ja huipulle pääseminen kestää noin viisi tuntia. Reitti alkaa Piazza di Fontanan kylästä ja kulkee muun muassa vanhoja eläintenjälkiä pitkin. Matkan varrella saa ihailla suuria kastanjametsiä, villiä luontomaisemaa ja kauniita panoraamanäkymiä.

Upea alue on myös Piano Liguori. Campagnanon kylästä alkava reitti kulkee saaren kaakkoisosan läpi, joka on saaren geologisesti vanhin osa. Heti matkan alussa saa nauttia upeista näkymistä Aragonian linnalle ja Cartaromanan lahdelle.

Reitti kulkee paksuja tulivuoren tuhkakerroksia pitkin, ja matkan varrella saa nauttia kauniista näkymistä Caprille ja Sorrenton niemimaalle. Myöhemmin reitti kulkee laavakivellä päällystettyä jyrkkää polkua, joka johtaa takaisin Campagnanoon. Noin kuuden kilometrin pituisen reitin vaeltaa noin neljässä tunnissa.

Lisää Ischian vaellusreiteistä

 

Italian valtion matkatoimisto ENIT

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.