Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Alppikesää Mittenwaldissa

Lauri Kuusinen, Futuro Travel

Alkukesän muutaman päivän pituisen vaellusmatkan kohteeksi valikoitui pitkästä aikaa taas yksi lempiseuduistani patikointiin, Mittenwald Saksan ja Itävallan rajalla. Isar-joen varressa 900 m korkeudessa, Karwendelin vuoristoryhmän 2300 m korkean länsiseinämän juuressa.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varhaiskeskiajalla Mittenwald oli alppien rinteistä ja jokilaaksosta kaadetun puutavaran keskeinen lastaus- ja kauppapaikka. Eteenpäin täältä puu kulkeutui Isar-jokea pitkin uittamalla. Jo nimikin – käännettynä ”metsän keskellä” – viittaa seudun aikaisempaan maisemakuvaan.

 

Keskiajalla kaupunki muodostui sen ajan mahtikaupungista Augsburgista välimerelle Venetsiaan kulkevan kauppa- ja postitien tärkeäksi väliasemaksi. Tätä kautta myös tänne kulkeutui Italiasta taitavia käsityöläisiä. Siitä alunperin juontuen Mittenwald on tänä päivänä Saksan viulunrakennustaidon keskus, omalla viulumuseolla. Ja erityisesti tunnettu upeilla freskomaisilla talonpoikais-seinämaalauksilla koristelluista rakennuksistaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saksan vuoristojääkäreiden asemapaikka on täällä. Seudulla liikkuessamme yhtenä päivänä sattui samaan paikallisbussiin ryhmä siviilipukuisia suomalaisia sotilaita raskailla kantamuksilla. Voi olettaa, että johonkin koulutukseen tai harjoitukseen matkalla. Ryhmänjohtaja kuului toppuuttelevan ympäröivän maiseman innoittamaa joukkoa, että ”Ei olla sitte turistimatkalla!”

Kiehtova geologinen erikoisuus ovat Mittenwaldia ympäröivät, viimeisen jääkauden sulamisvaiheessa syntyneet ”kyhmyrä”-niityt. Nämä saivat 2015 kansainvälistäkin huomiota, kun Elmaun linnassa Mittenwaldin yläpuolella kokoontunutta 7 johtavan teollisuusmaan päämiesten kokousta seuranneet tiedotusvälineet etsivät myös kokouksen ulkopuolisesta ympäristöstä mielenkiintoista raportoitavaa. Tänä vuonna kesäkuun lopussa jälleen tämä kokous pidetään samassa paikassa.

 

Neljä vuotta sitten minun opastettavani oli täällä mukava 18-henkinen turistiryhmä Kalajokilaaksosta. Kiertelimme Alppien alarinteillä kulkevia vaellusreittejä ja viereisen rajan takana Itävallassa tutustuimme Seefeldin talviurheilu-keskukseen sekä Innsbruckin kaupunkiin. Paluupäivän Münchenin kaupunkikierros päätti matkan ohjelman.

Mittenwaldin valtti on monipuolisuus. Niin eri ikäluokille tarjolla olevien liikuntamahdollisuuksien suhteen kuin myös turistillisestikin.

Kevyeen liikuntaan laaja jokilaakso on täynnä pyörä- ja kävelyteitä. Patikointiin mieltyneille löytyy metsäisten kukkuloiden poikki ja alppivuorten alarinteillä polveillen kiertäville, pienille alppijärville ja koskipuroille vievien vaelluspolkujen verkosto.

 

Ylös vuorille pääsee nousemaan jyrkkiä serpentiiniteitä ja kiipeilypolkuja pitkin tai suoraan 2200 m korkeuteen huipun lähelle nousevalla gondolihissillä ajaen.

 

Täältä taasen avautuu eriasteisia ja eri mittaisia alppikiipeilyreittejä, tai voi yksistään vain jäädä ihailemaan alas jokilaaksoon ja ympäröivään vuorikulissiin avautuvaa huikeaa maisemanäkymää.

 

 

Ympäröivältä seudulta, sekä Saksan että Itävallan puolelta, löytyy lyhyen ajomatkan säteellä runsaasti erittäin mielenkiintoisia tutustumiskohteita. Shoppailuhaluisia varten kaupungin pienet liikkeet ja turistishopit ylläpitävät todella hyvälaatuista tarjontaa. Ja samaa voi todeta myös paikkakunnan samoin kuin ympäristön baijerilaisista ravintoloista ja kuppiloista.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.