Iloa kahvikupposesta

Virpi Latva, Ranska

Joskus kuulee turistien moittivan pariisilaisten kahviloiden tarjoilijoita töykeiksi ja kiireisiksi. Mutta kun astun sisään, kaikki kolme tiskin takana häärivää tarjoilijaa tervehtivät iloisesti yhteen ääneen « bonjour ».

  • English? kysyy yksi heistä varmuuden vuoksi vilkaistuaan vaaleaa tukkaani.

 

 

Tilaan kahvin ja paikanpäällä leivotun tuoreen leivonnaisen. Saan eteeni pöydälle oranssin rakennuspalikan. Kahvikuppi ja leivos saapuu ja tarjottimella on tismalleen samanlainen palikka. Tarjoilija ottaa maksun ja vie pois molemmat palikat. Huomaan viereisen asiakkaan edessä turkoosin kuution, joka sekin häviää kun tilaus tulee. Kätevää. Näin henkilökunnan ei tarvitse muistella, minkä näköinen asiakas ja missä pöydässä tilasi mitäkin.

 

 

Café Joyeux, suomeksi iloinen kahvila, on Pariisin ensimmäinen kahvila, jonka henkilökunta koostuu omistajaa lukuunottamatta sataprosenttisesti kehitysvammaisista. Kahvilan perustaja Yann Bucaille kertoo, että aluksi työvuorojen suunnittelu oli hiukan monimutkaista, koska osa työntekijöistä jaksaa työskennellä vain muutaman tunnin kerrralla, muutta nyt kaikki menee jo rutiinilla. Hän korostaa, että työntekijät saavat työstään samaa palkkaa kuin muutkin kahvilatyöntekijät. Kyseessä on tavallinen pariisilainen liikeyritys, ei mikään suojatyöpaikka.

 Kehuja monilla kielillä

 Työntekijöiden jaksamista silmälläpitäen kahvila on auki vain tiistaista perjantaihin ja aamu yhdeksästä ilta kuuteen. Rajoitetusta aukiolosta huolimatta asiakkaiden arvosteluja julkaisevat alustat kuten Trip Advisor pursuvat kehuja monilla eri kieliillä.

Iloisia kahviloita on toistaiseksi kaksi. Ensimmäinen avattiin pohjois-Ranskan Rennesiin.

Kahviloiden salissa ja keittiössä työskentelee yhteensä kolmekymmentä kehitysvammaista ja autistia. Myös Nantesissa on kehitysvammaisten voimin pyörivä kahvila. Vastaavaa hanketta harkitaan parhaillaan Lyonissa, Bordeauxissa ja Lillessä.

Pariisilaiisen katetun kauppakäytävän päässä sijaitseva Café Joyeux avasi ovensa kolmisen vuotta sitten kovalla tohinalla. Avajaisissa vieraili muunmuassa presidentin puoliso Brigitte Macron.

Kahvila on pysynyt siitä asti pystyssä omalla tuotollaan. Tarjoilu on ystävällistä ja tarjottavat laadukkaita. Pariisilaiset ja turistit jotka eksyvät sisään, yllättyvät yleensä iloisesti ja pistävät sanan kiertämään. Pistäppä sinäkin.

 

 

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X