Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Hellettä pakoon Bretagneen

Virpi Latva, Pariisi

Suomalainen iltapäivälehti intoilee etusivullaan helteestä, kun mittari kipuaa 25 lämpöasteen tuntumaan. Etelä-Ranskassa helteestä aletaan puhua vasta kun useamman vuorokauden ajan päivälämpötila on ollut 35 astetta ja yön alin 21. Vaikka ulkomaille matkustavat suomalaiset hakevat erityisesti aurinkoa ja lämpöä, kaikki pohjoiseen ilmastoon tottuneet eivät arvosta sitä, että jano ei lähde juomalla, tukka liimaantuu otsaan ja värilliseen t-paitaan ilmestyy valkoisia suolatahroja.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmaston lämpeneminen näkyy erityisesti etelä-Ranskassa, missä on viime kesinä koettu poikkeuksellisia helleaaltoja. Koska Provencessa ja Rivieralla mittari on kohonnut Marokon ja Tunisian  lukemiin, yhä suurempi osa matkailijoista hakee viileämpiä rantakohteita pohjoisesta.

 

Pariisilaisten suosiossa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bretagnen kalliorannat ovat aina olleet pariisilaisten suosiossa, koska sinne pääsee pääkaupungista nopeasti junalla, jos asfaltti alkaa polttaa jalkojen alla. Se onkin fiksua, koska upeita merimaisemia ja hiekkarantoja riittää ja turistiryysistä rajoittaa se, että tarjolla olevia loma-asuntoja ei ole loputtomiin. Rannalla ei tarvitse istua kylki kyljessä, mikä saattaa johtua siitäkin, että veden lämpötila ylittää harvoin 20 astetta.

Toisin kuin etelä-Ranskassa Bretagnen kunnissa satsataan myös julkisiin kulkuvälineisiin, tosin auton vuokraaminen paikan päällä on myös mahdollista.

 

Morbihanin lahden rannat ja saaret ovat hieno kesäkohde, samoin Carnacin, Concarneaun, Perros-Guireqin ja Val-André:n rannat, unohtamatta niemen kärjessä sijaitsevaa Saint-Malon linnoitettua kaupunkia, jonne pääsee Pariisista suoraan junalla.

Normandian kohteista huikeimpia ovat Honfleur, Etretat ja Deauville, sekä tietysti Mont Saint-Michel, joka on valitettavasti lomasesongin aikaan aivan liian pullollaan turisteja.

Bretagneen ja Normandiaan matkustavan kannattaa kuitenkin ottaa huomioon pohjoisten rantojen voimakkaat nousu- ja laskuvedet. Meri saattaa hävitä näkyvistä juuri silloin kun olit ajatellut pulahtaa aallokkoon. Tai sitten se nousee selän takana huomaamatta ja vie rantahiekalle jättämäsi pyyhkeen ja sandaalit mukanaan. On ainakin kerrottavaa kotiväelle.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.