Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Hyvää Joulua Irlannista!

Oikeastaan jo heti Halloweenin jälkeen joulu tulee näkyviin kauniisti koristeltuine pubeineen, joulukatuineen ja tietysti kauppoineen. 8.12. on perinteisesti päivä jolloin maalta tullaan suurin joukoin Dubliniin jouluostoksille.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joulukuun viikonloput ennen joulua ovat suosittuja nuorison “12 Pubs of Christmas” -pubikierroksille, joissa osallistujien tulee pukeutua jouluisiin villapaitoihin, ja pubikierroksella käydään 12 pubissa.

Irlannissa Joulua juhlitaan 25.12. eli joulupäivänä.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jouluaatto on vielä normaali arkipäivä, tosin monet toimistot ja virastot sulkeutuvat jo lounasaikaan. Niinpä jouluaaton iltapäivä on vielä kiireinen ostospäivä monelle, viime hetken jouluostoksia tehden.

Irlantilaisia asuu ja elää tunnetusti ympäri maailman; lähinnä Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa, mutta myös muualla. Joulun aikaan suuri osa maailmalla asuvista irlantilaisista saapuu kotiin joulun viettoon. Vanhan tradition mukaan talojen ikkunoille laitetaan kynttilä jo hyvissä ajoin joulukuussa, näyttämään tietä kotiin palaaville.

 

Jouluaatto onkin vilkas ilta pubeissa, kun tavataan porukalla kaikkia kotiin saapuneita ja lauletaan joululauluja. Pubit saavat olla auki aina puoleen yöhön saakka. Joulupäivä on ainut päivä vuodessa kun pubien tulee olla suljettuina Irlannin tasavallassa.

Christmas in Killarney. Kuva Tourism Ireland, Brian Morrison.

Monelle dublinilaiselle “busking” Grafton street -ostoskadulla on jouluaattoillan kohokohta; tämä tarkoittaa musiikin soittoa ja laulua kadulla ja samalla kerätään vapaaehtoisia lahjoituksia vähäosaisille. Tämä on yksi huikeimpia jouluperinteitä Dublinissa, ja musisoinnista ovat vuosien saatossa vastanneet niin Bono, The Script ja Glen Hansard kuin muutkin tunnetut Irlantilaiset muusikot. Jo muutamaa päivää ennen jouluaattoa vihjeet ja kuiskutukset alkavat, ketä mahtaa tulla laulamaan Grafton streetille tänä jouluna?

Jouluaaton yönä joulupukille usein jätetään Guinness-olutta tai lasillinen viskiä sekä keksejä, kiitokseksi lahjoista ja välipalaksi pitkän matkan vuoksi ympäri maailman. Ja tietysti porkkana Rudolph -porolle! Joulupukki jättää lahjat yöllä joulusukkiin jotka roikkuvat takkojen ympärillä, ja sieltä lahjat löytyvät joulupäivän aamuna.

 

Joulun messu kirkossa on tärkeä perinne monelle irlantilaiselle; Jouluyön messuja järjestetään usein jo aattoiltana klo 19:00, jotta lapsiperheet pääsevät messuun parhaiten. Mutta myös puolilta öin ja joulupäivän aamuna.

Jouluateriaan kuuluu yleensä paistettua kalkkunaa ja vihanneksia, erityisesti pieniä ruusukaaleja. Christmas pudding -jälkiruokaa on usein aloitettu tekemään jo viikkoja ennen joulua, siihen tulee paljon viskiä jonka annetaan imeytyä kauan!

Eyre Squaren joulutunnelmaa. Kuva Tourism Ireland, Gareth McCormack.

Loppiaista ajatellaan päivänä, jolloin joulu virallisesti päättyy ja koristeet otetaan alas. Erityisesti Länsi-Irlannissa tätä kutsutaan pieneksi jouluksi tai Nollaig na mBaniksi (naisten joulu), jolloin miehet saavat tehdä kaikki päivän työt ja valmistaa aterian talon naisille.

Scancoming toivottaa oikein Ihanaa ja Rauhallista Joulua kaikille Ikkunapaikan lukijoille!

Toivotaan ja uskotaan, että ensi jouluna kaikki rakkaat perinteet eri maissa ympäri maailman voidaan taas toteuttaa!

Nollaig shona duit!

 

Scancoming Ireland

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.