Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Ilman varausta jäät ilman rantapaikkaa

Virpi Latva, Pariisi

Suurkaupunkimatkaajat ovat jo oppineet, että Eiffel-torniin tai Colosseumiin ei kannata haikailla, jos lippuja ei ole varattu useita kuukausia etukäteen tietylle päivälle ja kellonajalle. Harva tulee kuitenkin ajatelleeksi, että uimarannalle tarvitsee myös varata paikka.

Pandemian jälkeinen turistiryntäys yllätti Ranskassa niin paikalliset asukkaat kuin viranomaisetkin, luonnonsuojelijoista puhumattakaan.

Ennakkovaraus tarvitaan tänä vuonna moniin luontokohteisiiin, koska henkeä salpaavan kauniiden rantojen ja vuoristojärvien ekosysteemi ei kestä kymmenien tuhansien lenkkareiden ja rantasandaalien päivittäistä poljentaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etelä-Ranskassa sijaitseva kuuluisa Verdonin kanjonalue Gorges du Verdon sekä Marseillesin vuonomaiset Calanques- rannat ovat ensimmäisiä kohteita, joihin päästetään tänä kesänä vain tietty määrä turisteja päivässä.

 

Uimarannoille, joilla vielä viime vuonna lekotteli 2500 turistia kylki kyljessä, pääsee nyt vain 400 ensimmäisenä paikkansa varannutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samalla seudulla sijaitseva Porquerollesin saari otti turistikiintiöt käyttöön jo viime vuonna, kun päivittäisten matkailijoiden määrä pomppasi yllättäen 8500:sta 12 000:een. Saarelle pääsee vastedes 6000 turistia päivässä. Kun raja on saavutettu, on turha vängätä, että on tullut kaukaa ja eikö nyt kuitenkin pääsisi.

Hyvästi spontaanius

Täytyy myöntää, että spontaanius on nykymatkailusta kaukana. Sitäpaitsi fiilistä tai säätilaa on vaikea arvata kovin aikaisessa vaiheessa. Ennakkovaraus museokierrokselle voi sattua hellepäivälle ja varattu rantatuoli keskelle sademyrskyä.

Pitemmän päälle uudet pelisäännöt ovat kuitenkin kaikkien etu, koska turistit valittavat yleensä eniten sitä, että kohteessa on liikaa turisteja. On siis viisainta ottaa ennakolta selvää, tarvitaanko kohteeseen jokin ennakkovaraus ulos tai sisälle.

Venetsiakin muuten otti tänä vuonna käyttöön turistikiintiöt.

Lohdutuksena sanottakoon, että toisin kuin Eiffel-torniin, uimarannalle paikkaa ei tarvitse eikä edes voi varata kuukausia etukäteen. Ja jos et enää mahdu sinne, minne kaikki muut haluavat, saatat löytää jotakin mielenkiintoisempaa.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.