Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Irlantilaisen viskin toinen tuleminen ja viskicocktaileja uudessa Roe & Co. tislaamossa

Irlantilaisesta viskistä voisi turista vaikka tuntitolkulla ja maistellakin niitä onnistuisi toinen tovi! Mutta mainittakoon, että mielenkiintoisinta tällä hetkellä on ehkäpä sen uudelleen tuleminen.

Moni on usein ihmetellyt miksi Irlannissa on niin vähän viskitislaamoja verrattuna naapurisaaren Skotlantiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Asiat voisivatkin olla toisin, jos Irlantia ei olisi hallinnut samainen naapurisaari, sillä 1700-luvulla irlantilaiset viskitislaamot katosivat alta aikayksikön. Ne olivat pieniä eivätkä kyenneet maksamaan uusia viskitislaamoille osoitettuja lisenssiveroja.
Muutkin seikat ovat tietysti vaikuttaneet irlantilaisen viskin häviämiseen maailmasta, kieltolait, sodat ja Irlannin itsenäistyminen mukaan lukien, mutta tosiasia oli, että 1970-luvulle tultaessa, täällä oli jäljellä enää 4 tislaamoa.

Ajat ovat vihdoin muuttumassa ja irlantilainen viski tekee nyt toista tulemistaan. Uusia viskitislaamoja on noussut kuin sieniä sateella sinne tänne eikä ainoastaan Dublinin Liberties alueelle, joka on aina ollut irlantilaisen viskin tärkeä syntypaikka. Pikaisella laskutoimituksella viskitislaamoja on tällä hetkellä jo parisen kymmentä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Viime vuonna ovet avasi Roe & Co. tislaamo Dublinissa, ks. www.roeandcowhiskey.com. Ja me menimme hetimmiten tietysti siihen tutustumaan.

Kiinnostavaa tässä tislaamossa on nuorekas ja trendikäs innostus viskiin. Historiallinen rakennus suorastaan herää henkiin tislaamon historian tulvahtaessa takaisin tähän päivään uuden sukupolven kertomana. Melkein tuntuu siltä, että vaikka George Roen tislaamo lopetti toiminnan 1926, vierailijasta tuntuu kuin olisi kävellyt sisään jonkinlaisen aikakoneen läpi, sillä tislaamon paikalla aikanaan ollut päärynäpuukin kukkii kuin silloin sata vuotta sitten.

 

 

Opastetulla kierroksella kuullaan tarinoita ja juttuja ja vierailija jää suorastaan henkeään haukkomaan, mitä erilaisten viskiin ja tislaamoon liittyvien faktojen ja tarinoiden myötä.

Kun luulisi lopulta pääsevän maistelemaan viskejä, niin kierros viekin ‘cocktail keittiöön’, jossa kukin pääsee testaamaan omia makunystyröitään ja viskicocktailit syntyvät siinä samalla. Tämä oli meistä todella hauskaa. Viskiä päästään kyllä maistamaan ja loppupäivä kuluukin tutustumalla tislaamon baariin ja erinomaiseen myymälään.

 

Kira Mäkelä ja Anne Kenny tutustuvat viskin saloihin.

Suosittelemme tätä tislaamoa kaikille viskin ystäville Dublinissa ja jos yksi tislaamo ei riitä, muita uutuuksia ovat Pearse Lyons, Teeling ja Dublin Liberties tislaamot. Ja ainahan kannattaa käydä katsastamassa vanha kunnon Jamesonin tislaamo, jonka vierailukeskus on uudistettu myös hiljattain sekä Irish Whiskey Museum museo, jossa saa kaikesta viskiin liittyvästä ilon irti.

Toivottavasti pääsemme pian taas varaamaan erilaisia viskiteemalla maustettuja matkoja!

 

Kira Mäkelä, Tourwise Ireland 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.