Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

ITB Berlinissä esitellään uusia kestävän kehityksen työkaluja

SUSTOUR julkaisee ITB Berlin -matkamessuilla 7.–9.3. uusia, erityisesti matkanjärjestäjille ja matkatoimistoille kehitettyjä kestävän kehityksen työkaluja ja esittelee Travelife-tunnustuksen saaneiden yritysten parhaita käytäntöjä.

EU:n COSME-rahoitteisen SUSTOUR-hankkeen osalta esitellään maailman johtavilla ITB Berlin -matkamessuilla hankkeen tähänastiset saavutukset ja julkaistaan hankkeen pohjalta kehitettyjä työkaluja.

Matkustajat ovat entistä enemmän huolissaan matkailun taloudellisista, sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista. On tärkeää, että matkanjärjestäjät pystyvät vastaamaan tähän huutoon. SUSTOUR-hanke (2020–2023) auttaa pieniä ja keskisuuria matkatoimistoja ja matkanjärjestäjiä saamaan jalansijaa kestävän kehityksen maailmassa. Hanke tarjoaa arvokkaita työkaluja ja henkilökohtaista valmennusta; näiden avulla yritykset voivat kehittää toimintaansa vastuullisempaan suuntaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hankkeen puitteissa on kehitetty kolme uutta työkalua, jotka esitellään Berliinin ITB-messuilla: “Muovin vähentämisen työkalupakki: Muovinhallintatyökalut antavat matkanjärjestäjille ja niiden kumppaneille (esim. hotelleille) käytännönläheisiä ja helposti ymmärrettäviä ohjeita, joiden avulla ne voivat siirtyä käyttämään kestävämpiä vaihtoehtoja kertakäyttömuovin sijaan. Työkalupakki sisältää muun muassa 11-portaisen suunnitelman muovin vähentämiseksi eri liiketoimintojen yhteydessä ja aloitusoppaan “muovisaasteettomalle lomalle.”

Matkojen hiilijalanjälkilaskuri: CARMACAL-työkalu on jo ollut markkinoilla jonkun aikaa. Työkalua on parannettu, jotta siitä tulisi matkanjärjestäjille intuitiivisempi ja käyttäjäystävällisempi. Nyt matkanjärjestäjät voivat laskea CARMACALin avulla matkapakettiensa täydellisen ja yksityiskohtaisen hiilijalanjäljen sisältäen paitsi kuljetuksen kohteeseen/kohteesta, myös majoituksen, paikallisliikenteen ja aktiviteetit.

– Aktiviteetit – parhaita käytäntöjä koskevat standardit: Tähän on koottu eri aktiviteetteja koskevia kestävän kehityksen standardeja, joita matkanjärjestäjät voivat jakaa partnereilleen. Mukana on 36 erilaista toimintakoodistoa houkuttelevassa PDF-muodossa.

“Kestävän kehityksen huomioiminen koko matkaketjun ajan voi olla haastavaa monille pienille matkailuyrityksille. Olemme vakuuttuneita siitä, että nämä uudet Eurooppa-tasolla kehitetyt työkalut auttavat matkanjärjestäjiä kehittämään vastuullisuusajatteluaan sekä vastaamaan näin kuluttajien huutoon”, toteaa Suomen matkailualan liiton puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

ITB-matkamessuilla Berliinissä 7. maaliskuuta klo 16.30 järjestettävässä tilaisuudessa luodaan yleiskatsaus SUSTOUR-hankkeeseen, tarkastellaan vastuullisuussertifioinnin merkitystä matkailuyrityksille ja esitellään kehitetyt työkalut. Lisäksi tilaisuudessa esitellään matkanjärjestäjiä ja matkatoimistoja, jotka ovat saaneet Travelife Partner- ja Travelife Certified -tunnustuksen.

***

SUSTOUR on EU:n COSME-rahoitteinen hanke, jonka tavoitteena on kehittää ja ottaa käyttöön välineitä ja standardeja, jotka auttavat matkanjärjestäjiä ja matkatoimistoja parantamaan toimintaansa. Hankkeessa on 600 000 euron budjetti, jonka turvin matkanjärjestäjille ja matkatoimistoille tarjotaan laaja koulutus- ja sertifiointijärjestelmä. Hanketta hallinnoi seitsemän organisaation muodostama yhteenliittymä, johon kuuluu Suomen matkailualan liitto SMAL ja sitä tukee 24 matkailualan järjestöä.

 

Travelife for Tour Operators on kansainvälisesti tunnustettu koulutus-, hallinto- ja sertifiointijärjestelmä matkailun kestävyyden edistämiseksi. Sen tavoitteena on tarjota yrityksille realistisia tavoitteita, työkaluja ja ratkaisuja, joiden avulla ne voivat toteuttaa myönteisiä muutoksia liiketoiminnassaan ja toimitusketjuissaan.

 

Lähde: SMAL

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.