Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Joulu Tšekissä: Karppia ja taikauskoa

Vuoden kaunein ja taianomaisin aika on jo ovella. Pian lompakoista löytyy karpin suomuja ja nuoret naiset heittävät kenkää… Adventtiaika, joulu ja uusivuosi ovat Tšekissä monen oudon, mutta hauskan perinteen aikaa.

Adventtiaika ja Pyhä Nikolaus

Joulun odotus alkaa monessa perheessä 1. joulukuuta ostamalla joulukalenteri. Kalenteriperinne on erityisen tärkeä pienimmille, jotka odottavat innokkaasti joka aamu saadakseen avata suklaapalan kätkevän ikkunan. Kalenterin lisäksi ostetaan tai usein itse tehdään adventtikranssi, jossa on neljä kynttilää, ja jokaisena adventtiviikonloppuna laitetaan yksi palamaan. Lapset myös kirjoittavat kirjeitä joululahjatoiveistaan – ei kuitenkaan joulupukille, vaan Jeesus-lapselle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Ennen joulua tulee vielä toinen erityisesti lasten odottama – ja myös pelkäämä – päivä, nimittäin Pyhän Nikolauksen päivä 6. joulukuuta.

Sinä iltana Pyhäksi Nikolaukseksi, enkeleiksi ja piruiksi naamioituneet ryhmät käyvät ovesta ovelle tapaamassa perheen lapsia. Pyhä Nikolaus kumppaneineen tietää, onko lapsi käyttäytynyt hyvin vai huonosti vuoden aikana. Jos hyvin käyttäytynyt lapsi osaa laulaa Nikolaukselle laulun tai lausua runon, hän saa Nikolaukselta makeisia; toisessa tapauksessa lapsi saa palan hiiltä tai perunan, ja saattaa käydä niinkin, että piru vie lapsen säkissä mukanaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jouluaatto ja Jeesus-lapsi

Tšekkiläisen joulun tärkein päivä on jouluaatto 24. joulukuuta. Lahjat ilmestyvät joulukuusen alle yleensä jouluillallisen jälkeen – perinteen mukaan Jeesus-lapsi tuo ne. Joulupukkiin verraten Jeesus-lapsi on aika abstrakti hahmo, kukaan ei tiedä, miltä hän näyttää tai missä hän asuu.

Kun lahjat on avattu, perhe kerääntyy television ääreen katsomaan vanhoja, kaikkien rakastamia satuelokuvia. Yksi suosituimmista, joka tunnetaan hyvin Pohjoismaissakin, on Tuhkimo ja kolme pähkinää.

Televisioillan jälkeen monet perheet lähtevät kirkkoon kuuntelemaan keskiyön messua ja iloista, Jeesuksen syntymästä kertovaa Jakub Jan Ryban joulumessusävellystä, jonka tarina sijoittuu böömiläiseen maalaisympäristöön.

 

Karppia kylpyammeessa, illalliseksi ja lompakossa

Perinteisen jouluaterian kohokohta ovat karppikeitto, paistettu karppi ja perunasalaatti. Karppi löysi tiensä tšekkiläiseen joulupöytään vasta 1800-luvulla, mutta siitä lähtien se on ollut ehdoton osa joulumenyytä ja tšekkiläisen joulun symboli.

Karpin rooli ei kuitenkaan lopu lautasella. On tapana laittaa yhden tai kaksi karpin suomua lompakkoon, minkä uskotaan tuovan onnea raha-asioihin.

 

Jotkut perheet myös ostavat karpin, mutta eivät syö sitä – karppia pidetään kylpyammeessa muutaman päivän joululemmikkinä, ja sitten se päästetään läheiseen järveen. Toki joskus kylpyammelemmikkikin päätyy lopuksi lautaselle.

Tulevaisuuden ennustus ja kultainen porsas

Kuten kaikki kansat kautta aikojen, Tšekitkin ovat iät ajat etsineet tapaa, miten ennustaa tulevaisuutta. Joulu on siihen tarkoitukseen erittäin sopiva aika, samoin kuin esimerkiksi pääsiäinen tai juhannus.

 

Suositun perinteen mukaan nuorten naisten on heitettävä kenkää jouluna. Jos pudonneen kengän kärki osoittaa ovea, kyseistä naista odottaa seuraavana vuonna naimisiinmeno. Rakkauden varmistamiseksi kannattaa myös saada suudelman mistelinoksan alla.

Rakkauden ohella ennustetaan myös ensi vuoden terveydentilaa, esimerkiksi omenan avulla – kun hedelmän leikkaa keskeltä kahtia, pitäisi näkyä viisikärkinen tähti, mikä ennustaa hyvää terveyttä koko perheelle. Jos yksikin siemen puuttuu, tarkoittaa se, että joku perheestä sairastuu.

Perinteisesti tehdään myös pähkinänkuoriveneitä. Vene, jossa palaa kynttilä, laitetaan veteen; jos se suuntaa poispäin reunasta, tarkoittaa se, että veneen omistaja tulee ensi vuonna olemaan paljon poissa kotoa.

Joskus perinteet saattavat olla liiankin vaativia, kuten uskomus kultaisesta porsaasta.
Jos kestää olla syömättä koko jouluaattopäivänä aina illalliseen saakka, näyttäytyy hyväenteinen kultainen porsas. Mutta tuskinpa kukaan noudattaa paastoa – se onkin lähes mahdotonta, kun talon täyttää jouluruokien vastustamaton tuoksu ja pöytä notkuu perinteisiä joulumakeisia.

Joulupäivä ja Uusi Vuosi

Jouluaattona ollaan tyypillisesti ydinperheen piirissä, mutta jouluaaton jälkeen alkaa kylässä käyntien aika sukulaisten luona. 25. joulukuun perinneruoka on yksi tyypillisimmistä tšekkiläisistä herkuista – uunipaistettu ankka hapankaalilla ja knöödeleillä.

Uutta vuotta vietetään Tšekissä hyvin samankaltaisesti kuin muualla maailmalla – ollaan yhdessä ystävien tai perheen kanssa, syödään ja juodaan paljon ja seurataan ilotulituksia. Mutta vanhempiakin perinteitä löytyy. Sanotaan esimerkiksi, että koko uusi vuosi tulee olemaan sen ensimmäisen päivän mukainen. Kannattaa siis laittaa paljon rahaa lompakkoon ja olla hyvällä tuulella koko päivän – mikäli se onnistuu edellisillan jälkeen.

1. tammikuuta ruokapöydältä löytyy jos minkälaisia herkkuja, mutta valikoimasta yleensä puuttuu siipikarjanliha. Se johtuu siitä, että uskotaan onnen silloin lentävän talosta pois. Suosittuja sen sijaan ovat palkokasvit kuten linssit ja herneet, jotka ovat kolikkojen ja hyvän rahaonnen symboleja.

Joka vuosi televisiosta tulee legendaarinen venäläinen Pakkasukko-satuelokuva, tšekiksi Mrazík, joka edellä mainitun Tuhkimon kaltaisesti on löytänyt tiensä tšekkiläisten perinteiden ytimeen.

 

Joulutunnelmaan tšekkiläisittäin pääset leipomalla jotain paikallisia herkkuja.  Ohjeita löydät täältä!

Kun tänä vuonna et pääse paikan päälle, niin nauti Prahan joulu-markkinoista vähän eri tavalla. Valmista glögi, laita joululaulut soimaan ja ryhdy pelaamaan!

 

Hyvää joulua toivottaen,
Tšekin matkailutoimisto

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.