Markus Mäntykannas on päättänyt käydä kaikissa maailman valtioissa. Hän on lupautunut jakamaan kokemuksiaan Ikkunapaikan lukijoiden kanssa ja viemään meidät mukanaan valloitusreissuilleen maailmalle.
Markus on meille tuttu Forecan asiantuntevana meteorologina, mutta tyynen kuoren alla piilee matkailulle intohimoisesti sykkivä sydän.
Markus Mäntykannas on aloittanut aktiivimatkailun vuonna 2010. Sen jälkeen hän on vieraillut jo 78 itsenäisessä valtiossa. Alun perin Markuksen tavoite oli vierailla 100 itsenäisessä valtiossa, mutta nälkä on kasvanut syödessä. Nyt Markuksen tavoite on vierailla kaikissa maailman valtioissa. ”Tämä on vaatinut uhrautumista mukavuusalueen ulkopuolelle, pientä riskien ottamista ja heittäytymistä”, kertoo Markus.
Syksyllä 2017 yksi Markuksen kohteista oli Algeria..
Katso Markuksen upeita matkakuvia osoitteesta https://www.instagram.com/markustravels/
Pohjois-Algeria tarjoaa historiaa, rantoja ja vuoristoseikkailuja
Algeria on pitkään toiminut kulkureittinä Afrikan, Lähi-idän ja Euroopan välillä ja täten paikallisista löytyy piirteitä monista eri kansallisuuksista. Algeria joutui Rooman vallan alle 200-luvulla, ja vaikutteita näistä ajoista on edelleen alueella paljon. 1800-luvulla Ranskan miehitettyä Algerian myös ranskan kieli levisi Algeriaan; nykyään virallisina kielinä toimivat arabia ja ranska.
Algeriaan pääseminen ja siellä liikkuminen
Algeriaan pääsee Suomesta mm. Saksan tai Istanbulin kautta lentämällä parhaimmillaan alle 10 tunnissa. Algiers-pääkaupungin itäpuolella sijaitseva kansainvälinen lentokenttä on melko kompakti lentokenttä, josta pääsee julkisella liikenteellä pääkaupunki Algiersin keskustaan, mutta taksi on huomattavasti nopeampi vaihtoehto. Hinnasta kannattaa sopia etukäteen ja selvittää Internetistä, mitä matkan tekeminen keskimäärin maksaa. Algiersin lentokentältä pitäisi päästä keskustaan n. 15 dollarilla (USD).
Lyhyet etäisyydet Algerian sisällä kannattaa siis taittaa taksilla, jonka on tilannut hotellin kautta ja hinta sovittu etukäteen. Julkinen liikenne on usein myöhässä aikatauluista, vuoroja jää välistä, eikä pysäkkien sijaintia välttämättä erota. Taskuvarkaudet ovat myös mahdollisia täyteen ahdatuissa busseissa.
Itse pohdin auton vuokraamista Algiersin lentokentältä viikonlopuksi, mutta paikallinen liikenne osoittautui sen verran temperamenttiseksi ja jopa vaaralliseksi, etten lopulta autoa vuokrannut. Jopa taksissa pelkääjän paikalla pidättelin usein hengitystä ja tartuin kiinni penkistä, kun nopeutta oli liki kaksinkertainen määrä nopeusrajoituksiin nähden.
Pidemmät matkat kannattaa Algerian sisällä ehdottomasti lentää. Algiersin ja Oranin välillä kulkee hyvä junaverkosto, mutta esimerkiksi Saharan puoleisiin kyliin ja kaupunkeihin kannattaa hyödyntää maan sisäisiä edullisia lentoja. Matkan taittaminen maateitse on hyvin hidasta, teillä on useita tarkistuspisteitä.
Turvallisuus Algeriassa hyvä – kielimuuri suurin ongelma
Tunsin oloni Algeriassa turvalliseksi, vaikka sainkin jonkin verran ylimääräisiä katseita, koska alueella ei kovin paljoa turisteja näkynyt. Ihmiset saattavat lähestyä ja kosketella (kuuluu kulttuuriin), mikä oli varautuneelle suomalaisturistille melko hämmentävää. Välillä sitä pohti, ovatko lähentymiset ja koskettelut viattomia, haluavatko paikalliset rahaa, vai mitä on mielessä, mutta kaiketi koskettelu kuuluu kulttuuriin. Suurimmaksi haasteeksi matkallani koin kuitenkin kielimuurin: harva puhuu englantia. Lähinnä hyvätasoisissa hotelleissa englantia osataan, muutoin on tultava toimeen ranskan tai arabian kielellä. Ranskan kielen tärkeimmät sanat kannattaa siis opetella tai ladata offlinessa toimiva sanakirjasovellus kännykkään.
Nähtävyydet Pohjois-Algeriassa
Neljän vuorokauden aikana saamani kokemus Algeriasta jäi valitettavasti pintapuoliseksi. Pikavisiitillä kannattaa kierrellä Algerian keskustaa ja erityisesti satama-aluetta, missä roomalais- ja italialaishenkiset talot tuovat hulppeaa tunnelmaa. Algiers-keskustan kupeessa on kukkula, jonka päällä sijaitsee Notredam-kirkko, täältä avautuu hieno näkymä koko kaupungin yli.
Algiersia lähinnä olevat uimakelpoiset rannat löytyvät n. 40 kilometrin päästä Palm Beachilta. Täällä on hiljaisinakin vuodenaikoina kohtuuhintaisia hotelleita. Rannan läheisyydessä tosin on melko paljon rakennustyömaata, mutta uimaan pääsee. Parhaat rannat Algeriassa löytyvät Oran-nimisen kaupungin kupeesta. Algiersin länsipuolella on tunnelmallinen kalastajakylä, Sidi Fredj, jossa kannattaa vierailla. Pohjois-Algerian kiistatta hienoimpiin nähtävyyksiin kuuluu noin tunnin ajomatkan päässä Algiersin länsipuolella oleva Tipaza, joka on historiallinen Unescon perintökohde aivan Välimeren rannalla. Kaupungin lähettyviltä löytyy myös tunnelmallinen ja historiallinen vuoristokaupunki, Cherchel.
Paikallisten mielestä Algeria on hienoimmillaan siellä, missä Sahara alkaa. Valitettavasti tällä erää aika ei antanut periksi, mutta jo viikonkin aikabudjetilla ehtii vierailemaan lentämällä jossain Etelä-Algerian aavikko- ja keidaskaupungissa.
Kesät tulikuumia – paras vierailuaika keväällä ja syksyllä
Algerian ilmasto on pohjoisrannikkoa lukuun ottamatta kuuma ja kuiva lähes läpi vuoden. Saharan puoleisessa Algeriassa mitataan kesäisin pohjoisen pallonpuoliskon korkeimmat päivälämpötilat: ylimmät lukemat saattavat kohota jopa yli 50 asteen. Sitä vastoin öisin lämpötila laskee rajusti, jopa pakkasen puolelle talviaikana. Pohjoisrannikolla, mm. Oranissa ja Algiersissa, vallitsee Etelä-Espanjan tapainen Välimeren ilmasto. Kesät ovat kuivia ja kuumia, talvet leudot ja sateisia. Eniten sataa marras-tammikuussa. Miellyttävin aika käydä alueella on syys-marraskuu ja toisaalta huhti-toukokuu ennen kuin kesän paahde alkaa.
Muista ottaa tarpeeksi käteistä mukaan!
Minulle reissussa aiheutui eniten harmia siitä, etten ottanut tarpeeksi käteistä mukaan. Mastercard- ja Visa-kortit eivät lentokentän ulkopuolella toimineet juuri missään muutamaa kansainvälistä hotelliketjua lukuun ottamatta, ja tästä aiheutuikin taksimatkoille runsaasti ylimääräisiä kilometrejä, kun rahaa haettiin toiselta puolelta kaupunkia. Algeriassa voi maksaa Algerian dinaarilla, useimmissa paikoissa myös Yhdysvaltain dollarilla. Lentokentällä on muutama ATM, mutta ilmeisesti vain yksi virallinen valuutanvaihtopiste, joka sulkeutuu illan tullen. Pimeää rahanvaihtoa kannattaa välttää.