Botswana

Botswana tarjoaa safarimatkaajille tasokkuutta ja kestävää matkailua

Botswana on Afrikan vauraimpia maita. Taloudellinen kasvu perustuu pitkälti timantteihin ja muihin kaivannaisiin. Viime vuonna Botswanassa vietettiin itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuotta. Tuona aikana maa on kehittynyt Afrikan köyhimmistä valtioista yhdeksi vauraimmista. Matkailu on mukana maan kansallisessa kehityssuunnitelmassa avainalana, joka luo kasvua ja työpaikkoja. Botswana on kerännyt viime vuosina joukon kansainvälisiä matkailualan palkintoja: Lonely Planetin myöntämä ”Destination of the year” tuli Botswanaan viime vuonna ja tänä vuonna maa on jo ehtinyt saada WTTC:n myöntämän ”Tourism for Tomorrow” -palkinnon.

Antti Haukkamaa, Botswana

Botswana on sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Sen naapurimaita ovat Etelä-Afrikka, Namibia, Sambia ja Zimbabwe. Kooltaan se on vähän suurempi kuin Ranska. Pääkaupunki on Gaborone. Asukasluku on reilut kaksi miljoonaa. Botswana on yksi maailman harvimmin asuttuja maita.
Kalaharin autiomaa peittää 80 prosenttia maan pinta-alasta. Lopusta suuri osa on Okavangojoen suistoaluetta ja Makarikarin suolaliejukkoa. Peräti 38 prosenttia maan pinta-alasta on kansallispuistoja ja luonnonsuojelualueita, joissa eläimet voivat liikkua vapaasti luonnonmukaisilla asuinalueillaan.
Jwanengin timanttikaivoksessa on maapallon suurimmat timanttivarannot. Kaivostoiminta alkoi 1960-luvulla ja parina seuraavana vuosikymmenenä maa ylsi maailman nopeimmin kasvavien talouksien joukkoon. Timanttikaupan osuus maan bruttokansantuotteesta on yli kolmannes ja vientituloista lähes 80 prosenttia.
Matkailu on toiseksi tärkein tulonlähde, seitsemän prosenttia bruttokansantuotteesta. Noin 20 000 henkeä työskentelee matkailun piirissä. Botswana kehittää matkailuaan ekoturismin hengessä. Luonnonsuojelu, paikallisen kulttuurin kunnioittaminen ja kestävään kehitykseen tähtäävä toiminta ohjaavat matkailua. Turistimassoja ei tänne haluta. Tasokkuus ja suhteellisen korkeat hinnat edesauttavat tässä omalta osaltaan.

Pienkoneet ovat yleisiä kulkuvälineitä, kun liikutaan Botswanassa lodgekylästä toiseen. Etenkin Kalaharin autiomaan ja Okavangon suistoalueella, jossa välimatkat ovat pitkät ja teitä ei juurikaan ole.
Erilaisia safareita

Botswana poikkeaa edukseen, kun sitä vertaa moniin muihin safarikohteisiin. Erilaiset ekosysteemit, luonnon monimuotoisuus ja eläinlajien runsaus tekevät siitä luontokohteita arvostavalle paratiisin. Monissa safarikohteissa luonnonsuojelualueet ovat enimmäkseen savannia, jossa eläimiä tarkkaillaan lähinnä avojeepeissä istuen. Botswanassa Kalaharin autiomaa ja Okavangon suistoalue mahdollistavat erilaisia näkökulmia luonnon ja eläinten tarkkailuun.
Perinteisillä mokoro-veneillä lipuen pääsee vedestä käsin hyvin läheltä seuraamaan runsasta lintukantaa ja veden läheisyydessä viihtyviä villieläimiä.
Safarikävelyllä luonto tulee enemmän iholle, kuin autossa istuen. Oppaan sanoin; ” kävelyretkellä kaikki aistit keskittyvät juuri siihen hetkeen, missä olet. Katselet ja kuuntelet, hajuaisti toimii täysteholla, jännitys tuntuu kehossa. Sekunnissa tilanne voi muuttua, kun lähistölle tulee eläin, vaikka elefantti”.

Tasokkaammat lodge-kylät tarjoavat fully inclusive -palvelua, johon sisältyy lentokenttäkuljetukset, majoitus, kaikki ruokailut juomineen, pesulapalvelut sekä eri aktiviteetit. Näitä ovat erilaiset safariajot, safarikävelyt ja -veneretket. Botswanassa on pitkät välimatkat ja monet puistot ja suojelualueet ovat vaikeakulkuisten teiden takana. Kunnon tieverkosto kattaa vain osan maasta. Pienkoneet ovat yleinen tapa siirtyä majapaikasta toiseen. Lennot ovat myös elämys itsessään. Ilmasta käsin näkee alueiden laajuuden ja matalalla lennettäessä näkee myös paljon eläimiä ja pystyy tunnistamaan niitä.

Kansallispuistoja ja suojelualueita

Amerikkalaiset ja australialaiset ovat Botswanan suurimmat matkailijaryhmät. Eurooppalaiset lentävät maahan yleensä Etelä-Afrikan kautta. Air Botswanalla on yhteys Johannesburgista Botswanan kahteen suurimpaan kaupunkiin, Caboroneen ja Francistowniin sekä matkailijoiden suosimiin Kasaneen ja Mauniin.
Kasanen kautta pääsee Choben kansallispuistoon maan pohjoisosassa. Siellä on maailman suurin elefanttiyhdyskunta. Moni tekee täältä päiväretken Victorian putouksille Zimbabwen ja Sambian rajalle.
Maun on portti Okavangon suistoalueelle, joka on maailman suurin suistoalue ja Unescon maailmanperintökohde. Suistoalueen vaihtelevat joenuomat tarjoavat elinympäristön yli sadalle nisäkäslajille ja alue on ehdoton lintubongareiden suosikki 460 lintulajillaan.
Maan keskiosissa Kalaharin autiomaassa sijaitsee maailman toiseksi suurin luonnonsuojelualue, Central Kalahari Game Reserve. Alue on hiekan ja suolajärvien peittämää aavikkoa, jota halkoo muinaiset jokiuomat ja ruohojen reunustamat hiekkadyynit. Täältä löytyy antilooppeja ja seeproja, mutta myös paljon kissaeläimiä, leijonia, gebardeja ja leopardeja. Hyeenat ja harvinaiset villikoirat ovat myös usein nähtyjä safariajoilla.

Africa Experts

Jannika von Wielligh tuntee Botswanan hyvin. Hän oli mukana BTTEssä ja on ollut siellä aikaisemminkin. Alueen tuntemus juontaa vuosilta, jolloin hän asui Etelä-Afrikassa sikäläisen miehensä kanssa. Noina vuosina hän aloitti yhteistyön suomalaisten matkanjärjestäjien kanssa ja suunnitteli kierto- ja safarimatkoja mm. Suomen Matkatoimistolle ja Aurinkomatkoille. Perhe halusi saada lapsilleen hyvän suomalaisen koulutuksen ja muutto Suomeen ja Vaasaan tuli ajankohtaiseksi.
Annika jatkoi työtään matkailun parissa ja perusti Africa Experts Oy:n vuonna 2012. Toimisto tuottaa safarimatkoja Etelä-Afrikkaan, Botswanaan, Namibiaan, Zimbabween, Mosambikin rannikolle, Tansaniaan, Keniaan, Ugandaan ja Malawiin. Jannika tuottaa ja vetää safarimatkoja myös muille matkatoimistoille.
Botswana on Jannikan oma suosikki. Maan monipuolisuus, erilaiset ekosysteemit ja laajat suojelualueet tarjoavat erilaisia luontoelämyksiä. Botswanassa ei ole aitauksia, joilla eläimet rajattaisiin tiettyyn luonnonpuistoon tai suojelualueelle. Ne pääsevät liikkumaan vapaasti omassa elinympäristössään jopa eri maiden alueella vuodenaikojen rytmin mukaan. Metsästys on Botswanassa kokonaan kielletty.
Jannikan mukaan tällä hetkellä on selvästi nähtävissä yksilöllisesti räätälöityjen matkojen kysynnän kasvu. Myös perhematkailu on lisääntymässä. Paras aika matkustaa Botswanaan on huhtikuusta marraskuuhun. Tammi- helmikuussa sinne ei kannata matkustaa kovien sateiden takia. Botswanan matkojen suosio on Jannikan mukaan aivan viime vuosina kasvanut. ”Asiakaspalautteet ovat olleet hyvin positiivisia ja niissä on korostunut maan luonnonläheisyyttä ja aito kiinnostus luonnonvarojen suojeluun sekä ihmisten ystävällisyys”, summaa Jannika von Wielligh.

Upea kokemus

Monella mittarilla mitattuna tämä matka Botswanaan oli varmasti elämäni suurin matkakokemus, vaikka matka oli pitkä, kotoa perille kohteeseen 30 tuntia. Upeimmat lodget, joita olen eläissäni nähnyt. Loisteliaimmissa yöpyminen safariaktiviteetteineen ja fully inclusive -palveluineen olisi maksanut pari tuhatta euroa yö.
Aikaiset safariajot, jolloin aamuviideltä sai kupin kahvia ja muffinssin, mutta ajon jälkeen odottikin joen rantamaastoon katettu aamiainen kaikkine herkkuineen. Tai iltapäivän hikinen safariajo, jonka päätteeksi noustiin näköalapaikalle ihailemaan auringonlaskua gin tonic kädessä ja tuleva yltäkylläinen illallinen mielessä.

Gebardi sai antiloopin vasan saalikseen
Villi luonto

Yhdellä ajelulla näin senkin, kun gebardi oli jo luovuttanut antilooppien jahtaamisen ja nälkäisenä löntysteli verkalleen automme ohi pusikkoon. Samassa antilooppi vasansa kanssa tuli yllättäen sen eteen. Muutama kiihkeä sekunti ja vasa oli pedon suussa.
Hieman rauhallisempi oli kohtaaminen majesteetillisen kirahvin kanssa, kun lähdin lodgesta ulos. Kirahvi seisoi keskellä polkua ja katseli minua yhtä hämmästyneenä kuin minä sitä. Välimatkaa oli parikymmentä metriä. Aika pian kumpikin lähti omille teilleen.

Saksalainen journalisti, Helge Bendl, kuvasi innolla nelisormimangusteja, joita tavataan vain Kalaharin autiomaassa.
Erilaisia lodgeja

Botswanasta löytyy monentasoisia lodgekyliä. Useat niistä ovat Okavangon suistoalueella tai Kalaharin autiomaassa kaukana muusta asutuksesta. Vieraat saapuvat lodgekyliin yleensä lentäen pienkoneilla. Majoitushinta sisältää kuljetukset kentältä majapaikkaan. Lodgekylillä on tarjolla aktiviteetteja, kuten aamu-, päivä- ja ilta- ja yösafarit, safarikävelyt, erilaiset veneretket jne. Vieraat valitsevat niistä ne, mihin milloinkin osallistuvat.
Koskaan ei voi ennakkoon tietää, mitä luonnossa tapahtuu ja mitä eläimiä näkee. Näin esimerkiksi aamusafarin voi tehdä useana päivänä peräkkäin ja sen anti on aina erilainen. Monet lodget tarjoavat fully inclusive -palvelua, siihen kuuluu kaikki ruokailut juomineen, joskus jopa minibaari sekä pesulapalvelut. Lodget työllistävät paljon väkeä. Useimmiten kylät muodostuvat vajaasta kymmenestä mökistä, jolloin vieraita on kerrallaan parikymmentä. Henkilökuntaa on noin kolminkertainen määrä eli jopa 60-70 henkeä, joista osa aina vapaalla. Henkilökunnan työjaksot ovat kerrallaan useita viikkoja, koska vapaalle lähdetään ja tullaan asiakkaiden tapaan pienkoneilla.

Abu Campin lodgekylän yhteydessä on keskus, jossa elää elefantteja, jotka ovat palanneet maailman eläintarhoista tai sirkuksista takaisin Afrikkaan. Safarilla pääsee niiden kanssa kävely- ja ratsastusretkelle.
Abu Camp

Okavangon suistoalueella sijaitseva Abu Camp on toiminut reilut kaksikymmentä vuotta. Sen erikoisuutena on elefantit, joiden kanssa vieraat voivat viettää aikaa. Leirin aktiviteetteihin kuuluu kävely- ja ratsastusretkiä elefanttien kanssa. Retken jälkeen pääsee syöttämään eläimiä ja tutustumaan niiden hoitoon. Abu Campin elefanteista suurin osa on maailman eläintarhoista tai sirkuksista sinne palautuneita.
Vieraille näytetään elokuva 7-vuotiaasta Paseka-elefantista, joka aivan pienenä joutui hyeenojen hyökkäyksen kohteeksi. Se haki turvaa lähistöllä olevasta Abu Campin safariautosta ja seurasi sitä leiriin. Tarina jatkuu, mutta tällä hetkellä kaikki on hyvin ja muut lauman elefantit ovat hyväksyneet sen ja ottaneet lauman jäseneksi.

Abu Campin lodget ovat tasoltaan huippuluokkaa. Sisällä olevan ison kylpyhuoneen lisäksi, niissä on terassilla ulkosuihku, -amme ja oma kastautumisallas. Elefanttiretkien lisäksi Abu Camp tarjoaa vene- ja kanoottiretkiä sekä erilaisia safariajoja.

Chobe Game Lodgen huoneista avautuu näkymät Chobe-joelle, jonka rantatörmää mukaellen on rakennettu näköalapolku, josta pääsee hyvin läheltä seuraamaan joelle juomaan ja kylpemään tulevia eläimiä.
Chobe Game Lodge

 Botswanan pohjoisosassa sijaitsee Choben kansallispuisto, maan toiseksi suurin kansallispuisto. Choben elefanttilaumat ovat maailman suurimmat. Chobe Game Lodge sijaitsee kansallispuiston alueella Chobe joen rannalla.
Majoitustilat Chobe Game Lodgessa muistuttavat lähinnä eri rakennuksista muodostuvaa hotellia, huoneita on kaikkiaan 47, joista useimmista on upeat jokinäkymät. Hotellin ja joenuoman väliin on rakennettu muutaman metrin korkeudelle näköalapolku, josta pääsee seuraamaan hyvin läheltä joelle juomaan ja kylpemään tulevia eläimiä. Jokea pitkin tehdään erilaisia venesafareja. Niissä pääsee lähelle vedessä viihtyviä virtahepoja ja rantapuissa kalasaalista tähystäviä petolintuja.

Afrikan auringonnousut ja -laskut ovat ikimuistoisia hetkiä.
Lisää kohteita
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X