Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Marokko- kuusi tuntia aurinkoon

Marokon Marrakech ja Agadir ovat suorien lentojen päässä. Kuutisen tuntia, ja olet toisella mantereella. Talviloma Marokossa tarjoaa aurinkoa, parinkympin tienoilla olevia päivälämpötiloja, hyviä golfkenttiä, loistavaa surfausta ja tietenkin arabikulttuurin eksotiikkaa. Marrakechin souk ja tori on nähtävä kerran elämässä.

Kaksi kaupunkia, Agadirin ja Marrakechin, yhdistämällä saat oivan yhdistelmän rantakohdetta ja kaupunkilomaa. Matka maanteitse kaupungista toiseen kestää kolmisen tuntia. Mikäli lomasuunnitelmissa on golf, niin maassa on reilut 40 kenttää. Talven lämpötilat kieppuvat parinkympin molemmilla puolin, joten pelisää on mitä mainioin.

Agadirin rantabulevardi.

All-inclusiivien Agdir

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Agadir on tyypillinen turistikohde, missä lomailijat viettävät lomapäiviään all-inclusive hotelleiden altailla syöden, juoden ja aurinkoa ottaen. Merivesi on talvisin sen verran kylmää, että moni pysyy hotellin lämmitetyllä altaalla.
Lapsille on hotelleissa kuitenkin yllin kyllin virikkeitä, joten vanhemmatkin saavat kaivattua lepolomaa.

Lapsiperheille voi suositella retkeä 15 kilometrin päässä sijaitsevaan krokotiilipuistoon. Siellä on krokojen lisäksi kilpikonnia ja varaaneja sekä kaunis kasvitieteellinen puutarha. Puiston ravintolassa kannattaa syödä lounas.

Agadirin ylpeys on viitisen kilometriä pitkä rantapromenadi. Siellä näkee niin paikallisia kuin turistejakin aamulenkillä ja auringonlaskua ihailemassa. Rannan kahviloissa nautiskellaan virvokkeita ohikulkijoita katsellen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Marokkolainen kahvi.

 

 

Agadirin souk on jännittävän kuhiseva paikka niin lapselle kuin aikuisellekin.
Reilun puolen miljoonan asukkaan Agadirissa on jonkin verran ruokapaikkoja, mutta ongelma on lukuisat all-inclusive hotellit. Joissakin hotelleissa on tarjolla myös B&B-majoitusta, mutta niissäkin asiakkaat jäävät usein hotellien ravintoloiden suojiin syömään.

Surfareita ja golfareita

Agadirista puoli tuntia pohjoiseen on rakenteilla uusi loma-alue. ”Taghazoutin alue on ollut jo pitkään surfareiden suosiossa, ja nyt alueelle on nousemassa uusi hotellikeskittymä. Reilun vuoden kuluttua rantaa reunustavat jo Fairmont, Hilton, Riu, Hyatt, Marriott jne.”, kertoo Marokon turistitoimistosta Tukholmasta Jamal El Jaidi.

Sol House.

Alueella toimii jo Sol House, jonka 29 hyvätasoista mökkiä ovat suosittuja varsinkin surfareiden keskuudessa.

Taghazoutin alue on ollut pitkään surfareiden suosiossa. Nyt sinne nousee useita ensiluokan hotelleja.

Kun Sol Houseen menevät surfarit, niin golfarit suuntaavat vähän ylemmäs kukkuloille Hyatt Palaceen. Niin hotellista kuin sen 18-reikäiseltä golfkentältä aukeaa upeat maisemat Atlantille. Hotellin yhteydessä sijaitsevalle kentälle ollaan rakentamassa ensi kaudeksi 9 lisäväylää. Greenfee koko päiväksi maksaa noin 60 euroa.

Kiehtova Marrakech

Agadirista Marrakechiin pääsee uudehkoa moottoritietä pitkin kolmessa tunnissa. Näistä kahdesta kaupungista oma suosikkini on tarunhohtoinen Marrakech.

Yves Saint-Laurentin piilopaikka oli Marrakechissa.

Yves Saint-Laurentin kotitalo ja museo sekä niiden yhteydessä oleva Majorellen puutarha täytyy ehdottomasti käydä katsomassa. YSL osti talon puutarhoineen Marrakechistä jo 1960-luvulla ja vietti siellä paljon aikaansa. Eläkkeelle jäätyään vuonna 2002 hän asettui sinne asumaan.
Hänen kuoltuaan vuonna 2008 Yves Saint-Laurentin tuhkat siroteltiin Majorellen puutarhaan, samoin kun hänen pitkäaikaisen kumppaninsa Pierre Bergén tuhkat vuonna 2017.

Marrakechin kuuluisa tori, Djemaa el-Fna. Torin nimi tarkoittaa itse asiassa kuolleiden kokousta, sillä aukio toimi aikoinaan teloituspaikkana.

 

Marrakechin torilta voi ostaa vaikkapa uudet tekarit.

Tarkkana torilla

Ja se Marrakechin kuuluisa tori. Se on parhaimmillaan auringon hiipiessä horisonttiin. Käärmeenlumoajat, ennustajat, hennatatuointeja tarjoavat naiset sekä apinaparkoja kuvattavaksi tarjoavat miehet ovat paikalla koko pitkän päivän. Mutta, jo katseleminen maksaa. Jos silmäsi viipyvät jossain liian pitkään tai yrität ottaa valokuvan, saat ärhäkkään palkkionpyytäjän kimppuusi.

 

Sukella soukiin

Sukellus sokkeloiseen soukiin sekoittaa suuntavaiston. Käytäviä lähtee joka suuntaan ja tavarapaljous sekoittaa pään. Jos jotain ostaa, hommaan pitää varata aikaa niin tinkimiselle kuin minttuteellekin. Täällä kaupankäynti vaatii hermoja.
Jos ei muuta, niin kotiin viemisiksi lähtee ainakin mausteita ja kaikki taudit parantavaa yrttiteetä. Mukaan pitää myös ehdottomasti ostaa Arganpuun pähkinöistä tehtyä öljyä, yksi pullo keittiöön ja toinen kylpyhuoneeseen. Naamalle ja ruoalle on omansa.

Ja sitten vielä pieni pullo appelsiininkukkaöljyä. Sitä haistellaan, kun meinaa mennä hermo.

Majoitu riadissa

Kun Marokkoon menee, niin kukkaron nyörit kannattaisi avata levälleen ja asua vanhoissa kaupunkitaloissa, riadeissa. Ne ovat luksusta parhaimmillaan, mutta maksavat myös normaaleja hotelleja enemmän.
Monessa riadissa on vain parikymmentä huonetta, ainutlaatuiset puitteet ja erinomainen palvelu. Täällä vaipuu kertaheitolla tuhannen ja yhden yön tunnelmiin.
Agadirissa kävimme katsomassa Riad Villa Blanchea. Viehättävä pieni riad, missä on vain 28 ihastuttavaa huonetta ja pieni, suojainen piha, missä asukkaat istuskelivat kirjojaan lukemassa pulahtaen välillä pieneen uima-altaaseen. Riadin sijainti on hieman keskustan ulkopuolella ja vaatii autokuljetuksen joka puolelle. Mikäli hotellista haluaa edes poistua.

La Sultanan sisäänkäynti.

Marrakechin ihastuttava La Sultana sijaitsee vanhassa kaupungissa, Medinassa. Pienet herkulliset yksityiskohdat, ihastuttavat huoneet kylpytiloineen, rauhaisa, pieni sisäpihan uima-allas ja kattoterassi, josta on näkymät yli kattojen, houkuttelevat jäämään pidemmäksikin aikaa.

 

Leena Aalto 
Talvi 2019
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.