Huikaisevia maisemia, kulttuurielämyksiä ja Big Fiven bongailua Johannesburgista käsin
Krugerin kansallispuistoon pääsee helposti myös autolla, sillä autoilu on vaivatonta hyväkuntoisilla pääteillä. Matkan varrella kannattaa yöpyä Panorama Routen ympäristössä ja tutustua paikalliseen elämään ja alkuperäiskansojen kulttuureihin autenttisissa pikkukylissä.
Ekologinen Madi a Thavna
Ensimmäinen etappimme oli Madi a Thavna Mountain Lodge Limpopon provinssissa, Makhadon kylässä. Majapaikkaa pitää hollantilainen pariskunta, joka muutti Etelä-Afrikkaan 2000-luvun alkupuolella. Johannesburgin lentokentältä matkaa kertyi noin 400 kilometriä.
Madi a Thavnan toiminta-ajatuksena on ekologinen ja sosiaalisen vastuun kantava toimintatapa.
“Haluamme kantaa vastuumme paikkakunnalla. Työllistämme paikallisia ihmisiä ja viemme vieraitamme tutustumaan paikalliseen elämään. Vieraillemme haluamme tarjota aidon kulttuurikokemuksen”, kertoo majatalon omistaja Marcelle Bosch.
Madi a Thavna järjestää erilaisia retkiä muun muassa paikalliseen kylään ja sen ympäristöön. Päivän aikana voi vierailla patsasveistämössä, korupajalla ja Elimin kylän autenttisissa pikkuliikkeissä. Paikallisella torilla pääsee kurkistamaan hedelmien, vihannesten ja hyönteisten värikästä valikoimaa.
“Järjestämme myös lintubongaus- ja pyöräilyretkiä ja patikointi- ja luontoretkiä”, Bosch kertoo.
Big Fivea bongaamassa
Matka jatkui seuraavana aamuna kohti Kruger Parkia ja Sefapane Lodgea, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Phalaborwan sisäänkäynniltä. Heti saapumisen jälkeen kiertelimme yksityisellä safarialueella useita tunteja ja bongasimme seeproja, kirahveja, virtahepoja, antilooppeja ja puhvelin. Kruger Parkissa on mahdollista bongata Big Five, eli leijona, elefantti, puhveli, leopardi ja sarvikuono.
Kansallispuistossa pitkään jatkuneesta kuivuudesta ei näkynyt juurikaan jälkiä, sillä kansallispuiston alueella on saatiin sateita jo helmi-maaliskuun vaihteessa. Johannesburgista Phalaborwan sisäänkäynnille kertyy kilometrejä hieman reitistä riippuen yhteensä noin 500.
Uhanalainen sarvikuono
Viidestä suurimmasta eläimestä sarvikuono on uhanalaisin laji, sillä niitä salametsästetään arvokkaiden sarvien vuoksi. Sarvista valmistetaan muun muassa lääkkeitä, joita käytetään itämaisessa lääketieteessä. Tieteellistä todisteita parantavasta vaikutuksesta ei ole, mutta silti sarven kilohinta on korkeampi kuin kullan hinta. Kanta kehittyy viime vuosina mittavien suojelutoimenpiteiden ansioista hyvään suuntaan, mutta laji on edelleen uhanalainen.
Omatoimisesti
Kruger Parkissa omalla autolla liikkuminen on sallittua, ja puistossa on useita, edullisia leirejä, joissa omatoimimatkustaja voi majoittua. Omatoimimatkan etuna voi pitää vapautta liikkua omaan tahtiin, mutta omalle vastuulle jää tietysti myös eläinten bongaaminen. Liikkuminen omalla autolla on sallittu ainoastaan auringonnousun ja -laskun välisenä aikana, joten pimeän aikaan safarille voi lähteä ainoastaan järjestetyllä safariajelulla.
Yksityisellä game reservellä
Sefapane Lodgen aamusafarin jälkeen pakkauduimme jälleen autoon ja suuntasimme kohti Simbavati River Lodgea, joka sijaitsee Timbavatin Game Reserven alueella.
Timbavati Game Reserve puolestaan on osa The Greater Kruger National Parkia (GKNP), joka reunustaa varsinaista kansallispuistoa.
Majoitumme joen varrelle luksustelttoihin, ja osa kukkulan laella sijaitsevaan, ylelliseen Hilltop-lodgeen, joka on osa Simbavati River Lodgea.
Majoittumisen jälkeen starttasimme jälleen safariajelulle, ja onnistuimme bongaamaan leopardin ja leijonaperheen. Iltahämärän tullessa parkkeerasimme joen varteen ihailemaan virtahepojen touhuja joessa, ja krokotiilikin vilautti leukansa joen tummasta vedestä. Seuraavana aamuna aamupalan kruunasi elefantti, joka ruokaili rauhallisena Nhlaralumi-joen uomassa, muutaman metrin päässä ravintolan terassilta. Vierailimme vielä lodgen kolmannessa yksikössä, joka koostuu kolmesta, ylellisestä villasta, jonka jälkeen minibussin nokka kääntyi kohti Panorama Routea.
Panorama Routelle
God’s Window on suosittu pysähdyspaikka Panaroma Routella huikaisevien näköalojen vuoksi.Panorama Route sijaitsee Mpumalangan alueella, Johannesburgin ja Kruger Parkin välimaastossa. Kohtalaisen tuntematon alue kulkee Drakensbergin vuoriston pohjoista reunaa, Blyde River -kanjonin länsipuolella. Panorama Routen matkan varrelle mahtuu vuoristoja, vehreää metsää, vesiputouksia ja viehättäviä pikkukyliä, joten aikaa kannattaa varata vähintään yksi päivä ajomatkan lisäksi.
Tunnetuimmat nähtävyydet reitillä ovat itse kanjoneiden lisäksi God’s Window, Bourke’s Luck Potholes ja Graskopin maisemahissi, joka kulkee 51 metriä alaspäin Graskop Gorge -kallion päältä Afromontane-metsän siimekseen.
Bourke’s Luck Potholesin hiidenkirnut, jotka ovat muovautuneet kanjonin kallionseinämään vuosituhansien saatossa, ovat näkemisen arvoiset. Alue kierretään selkeästi merkittyä polkua pitkin, ja kanjonin pohjalla virtaava vesi ylitetään siltoja pitkin. Punertava maaperä luo kauniin kontrastin siniselle vedelle.
Kanjoneille
25 kilometriä pitkän kanjonin jyrkät kalliorinteet kohoavat noin 800 metrin korkeuteen muodostaen kontrasteja ja huikaisevia maisemia. Kanjonin kuuluisin näköalapaikka, Three Rondevals, on saanut nimensä kolmesta kivimuodostelmasta, jotka muistuttavat afrikkalaista olkimajaa eli rondavelsiä.
Panorama Routen voi nopealla tahdilla ajaa yhdessä päivässä, mutta elämykselliseen reittiin saa hyppysellisen lisämaustetta viettämällä yhden tai kaksi yötä matkan varrella. Phalaborwan sisäänkäynniltä kilometrejä kanjoneille kertyy noin 125, Johannesburgista 500 kilometriä.