Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Mallorcan vaellusvinkkejä

Leuto välimerenilmasto ja pinnanmuotojen vaihtelu tekevät Mallorcasta ihanteellisen vaelluskohteen. Saarella on lyhyempiä reittejä vaeltajille, jotka haluavat nauttia luonnonkauniista ympäristöstä rennosti ja rauhalliseen tahtiin, sekä reittejä, jotka vaativat kokemusta ja fyysistä valmistautumista. Monet vaellusreitit ovat bussimatkan päässä Palmasta ja muista suurista turistikohteista.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Unesco-vaellus Tramuntana-vuoristossa

Pedra en Sec (GR 221) on 135 km pitkä vaellusreitti, joka on jaettu kahdeksaan etappiin. Reitistä noin 100 km on kyltitetty.

Reitti kulkee pääosin Serra de Tramuntanan vuoristossa, joka on Unescon maailmanperintökohteeksi valittu kulttuurimaisema. Reitin varrella voi nauttia upeista näkymistä, tammilehtojen ja mäntymetsien monipuolisesta kasvi- ja eläinlajistosta.

Reitin pittoreskit vuoristokylät ovat näyttäneet samalta jo satoja vuosia. Alueen arkkitehtuurille on tunnusomaista kauniit kivirakennelmat ja upeat pinotut kivimuurit, jotka on rakennettu ilman laastia. Lisämateriaalina on käytetty vain hieman kuivaa maata tai hiekkaa. Monissa kylissä on mahdollisuus myös uintiin rannalla tai kalliopoukamassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeneemmat ulkoilijat voivat varata yöpaikan päivänmatkan päässä sijaitsevista pienistä, pelkistetyistä ja miehitetyistä mökeistä (refugio). Vieraille tarjotaan yksinkertainen ateria, mutta luksuksen sijasta painopiste on ulkoilmaelämässä ja kauniissa ympäristössä. Vuodepaikkoja on vähän, ja niillä on monta ottajaa, joten varaukset on tehtävä hyvissä ajoin.

Mallorca, Balearic Islands, Spain

 

Vaellusta rannikolla

Mallorcan vaellusreiteille on yhteistä se, että ne tarjoavat useimmiten merinäköaloja. Vaihtelevien rannikkomaisemien toistuvia elementtejä ovat pitkät hiekkarannat, suojaisat poukamat ja kalliot.

Vaellusreittien varrella voi tutustua saaren ainutlaatuisen kulttuuriperintöön, kuten 1500-1600-luvuilla rakennettuihin vartiotorneihin. Kukin torni on sijoitettu strategisesti näköyhteyden päähän seuraavasta sekä myötä- että vastapäivään katsottaessa. Mahdollisista uhista varoitettiin päivisin savumerkin ja öisin tulimerkein. Torneja rakennettiin yhteensä 84, ja niistä on yhä jäljellä noin 50. Toinen reitinvarren historiallinen nähtävyys on 700-luvulta ennen ajanlaskun alkua peräisin oleva hautausmaa Necròpolis de Son Real.

Maisemista nauttimisen lisäksi vaeltajat voivat kastautua syrjäisten poukamien tai rantojen kristallinkirkkaissa vesissä. Rantareitin varrella on myös monia majakoita. Monet niistä sijaitsevat luonnonkauniilla paikoilla ja tarjoavat henkeäsalpaavia merinäkymiä, kuten kaunis hopeakattoinen majakka, joka sijaitsee Formentorin niemellä Serra de Tramuntanan korkeimmassa kohdassa, sekä Cap Blancin kallioilla ja Cap de ses Salinesin koskemattomalla rannikkokaistaleella sijaitsevat majakat.

Camí des Rost, valle de Soller, Mallorca, Balearic Islands, Spain

 

Hyvä aloituspiste helpommille ja lyhyemmille vaelluksille on Ca’n Picafortin kalastajakylä, joka sijaitsee Alcúdianlahden rannalla kahden luonnonsuojelualueen välissä. Täältä alkaa esimerkiksi 7,5 km pitkä helppokulkuinen reitti, joka kulkee sisämaassa Ca’n Picafortin ja Son Realin välissä. Sauvakävelystä kiinnostuneille tiedoksi, että Ca’n Picafortista löytyy myös Espanjan ensimmäinen sauvakävelypuisto.

Perheille sopivia vaellusreittejä

Mallorcalla on tarjota vaellusreittejä myös perheille. Neljä kilometriä pitkän Cala de Deià -vaellusreitin vaativuustaso on kohtuullinen, ja sen varrella voi tutustua Serra de Tramuntanan vuoriston jännittäviin kivimuodostelmiin. Täällä voi ihastella perinteisiä taloja, pengerviljelmiä ja -polkuja ja pulahtaa lopuksi vilvoittavaan mereen Cala de Deiàn mukulakivirannalta, jotka ympäröivät vanhat kalamajat.

Yksi saaren suosituimmista vaellusreiteistä kulkee Sóllerista Deiàan, ja vaellus kannattaa kruunata uinnilla ja kahvittelulla Cala Deiàssa. Deiàa halkovan tien varrelta pääsee bussilla takaisin Sólleriin tai vaikka Palmaan asti.

Myös sisämaassa on useita koko perheelle sopivia helpohkoja vaellusreittejä, jotka kulkevat läpi viljelymaisemien, viinitilojen ja manteli- ja oliivipuulehtojen sekä ohi maatilojen.

Mallorcalaiset rakastavat vaeltamista. Viikonloppuisin heillä on tapana yhdistää siihen grillausta suosituilla grillipaikoilla sekä mahdollisesti myös yöpyminen vaatimattomissa refugioissa, joita on eri puolilla saarta.

 

Mallorcan matkailuneuvosto,  Fundació Mallorca Turisme

 

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.