Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Matkakuntoa can canistä

Yksi Pariisin matkailijan must-kohteista on tunnetusti kabaree, joista perinteisimmät ja maineikkaimmat ovat Moulin Rouge, Lido ja Paradis Latin. Ohjelmistossa ei aina satu olemaan French Can Can, mutta jos se osuu kohdalle, kenkä alkaa väistämättäkin väpättää kun rivistö pitkäsäärisiä revyy-tyttöjä heittää jalkaa tutun rytmikkään musiikin tahtiin: taa ta ta ta ta taa taa ta ta ta ta taa taa…

Katsominen on kivaa, mutta vielä hauskempaa on tehdä itse. Jos takamus ei tahdo pysyä penkissä, asian voi korjata osallistumalla can can kursille. Reilun tunnin vauhdikas tanssisessio lämmittelyineen poistaa paitsi matkakankeuden myös huonon omantunnon hotellin aamiaisella kaksin käsin rohmutuista voisarvista. Ai että minustako revyytanssija? No mikä ettei. Kurssille osallistumiselle ei ole mitään erityisiä ikä, kunto- tai rasvaprosenttivaatimuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Tämä Montmartren pyykkärieukkojen vapaailtojen irrotteluna alkanut jalanheittotanssi on yllättävän hyvä kuntoilumuoto koska siinä yhdistyvät sopivat cardio-treeni ja venyttely.

Kurssi on kuitenkin ennen kaikkea elämys. Kabareen sokkeloisissa kulisseissa kulkiessa tuntuu kuin olisi äkisti lentänyt aikakoneella parisataa vuotta taaksepäin. Tosin pukuhuoneessa vastaan tulevat tanssitytöt puhuvat tänä päivänä pääasiassa Itä-Euroopan maiden kieliä. Vaikka tanssijoiden taustat ovat kirjavia, valtaosa heistä, niin miehistä kuin naisistakin, on käynyt jossakin elämänsä vaiheessa balettikoulussa.

Kahiseva hame ja rimpsupöksyt

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pukuvarastosta kurssilaiselle löytyy uskomaton kahiseva hame ja sen alle hauskat rimpsupöksyt, joiden on tarkoitus vilahdella tanssin aikana. Tietysti vain siinä tapauksessa, että jalka nousee yli lantiokorkeuden.

Miesten asu on huomattavasti tylsempi: mustat tiukat mutta joustavat housut ja niistä kuohuava leveähihainen valkoinen paita.

Vartin alkulämmittely tehdään meikattuna ja kammattuna näyttämöllä, jossa voi totutella sekä parrasvaloihin että hörhelöhameeseen, joka kieltämättä hiukan haittaa venyttelyä. Sitten päästään asiaan.

 

Hypitään, pyöritään, juostaan rivissä ja tietysti nostetaan jalkaa. Jos pirueteissa maisema alkaa äkisti sumentua, alastulossa auttaa salskea Vladimir tai Boris. Tunnin riehumisen jälkeen koreografia on opittu ja sen voi esittää musiikin säestyksellä keskeytyksettä alusta loppuun.

Olipa se hauskaa! Ihan harmi lähteä pukuhuoneeseen ja takaisin hotelliin. Mutta eikö se vielä loppunutkaan? Kurssin jälkeen on luvassa päätöscocktail, jonka aikana voi rauhassa vielä silmäillä myyttistä kabareesalia. Samassa yhteydessä tuoreet can can ammattilaiset saavat diplominsa. Kiva matkamuisto sekin.

Kursseja järjestää ainakin Paradis Latin, mutta niitä ei pidetä joka ilta ja ne ovat lisäksi hyvin suosittuja, joten paikka kannattaa varata netissä etukäteen. Lystistä saa pulittaa 160 euroa.

Pariisin kabareiden aukeamista odotellessa voi jo alkaa ommella asuun näin koronan aikaan olennaisesti kuuluvaa hörhelöistä kasvomaskia.

 

Virpi Latva, Pariisi

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.