Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Minne piknikille kesäisessä Pariisissa?

Virpi Latva, Pariisi

Kesäiseen Pariisiin matkustavalle tulee väistämättä mieleen, miten hauskaa olisi improvisoida patonki, juusto ja punkkupiknikki puistossa. Mukava hetki voi kuitenkin keskeytyä ikävästi poliisin tai puistovahdin ilmestyessä paikalle juuri, kun viini on kaadettu laseihin ja juusto levitelty leivälle. Ideasta ei missään nimessä kannata luopua, mutta on fiksua ottaa etukäteen selvää, mille nurmikolle voi kellahtaa ja mille ei.

Esimerkiksi Tuileries puistoon ei kannata lähteä eväskoppa käsivarrella, koska nurmikolla kävely on kielletty. Sensijaan puiston ja Louvren väliin sioittuvalla alueella on molemmilla puolilla tietä ”sallittua” nurmikkoa ja jopa varjostavia pensaita, joiden katveessa voi ottaa vaikka nokoset.

Sekä Jardin de Plantesin ja Luxembourgin puistoissa on erikseen määritetyt piknikalueet, mutta ne ovat hyvin pienet. Kauniilla ilmalla ymmärrettävästikin jokainen neliö on käytössä, mikä kannattaa ottaa huomioon jos kaipaa turvavälejä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Aurinko porottaa isoilla aukioilla

Eniten kaupunkilaisten ja turistien vapaassa käytössä nurmikkotilaa on isoilla monumentaaliaukioilla kuten esimerkiksi Invalides-monumentin edessä sekä Eiffel-tornin välittömässä läheisyydessä Champs-de-Marsilla. Myös moderni Citroën –puisto, Parc André Citroën kaupungin lounaslaidalla on ihanteellinen piknikointipaikka, tosin sinne pitää varta vasten mennä metrolla. Kaikki edellämainitut ovat lähes puuttomia ruohokenttiä, joten ateriointiin kannattaa varustautua hatuin ja aurinkovoitein.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos et kuitenkaan halua poistua viinipulloinesi ja Camembertteinesi ydinkeskustasta, paras paikka istua alas löytyy varmasti Seinen rantatöyräältä. Piknikoiminen on siellä sallittua ja eväitään syöviä seurueita onkin sen vuoksi satoja ja tuhansia, mutta saaret mukaan lukien rantaviivaa kyllä riittää. Kivetyn rannan ainoa haittapuoli on se, että pitkään istuttuaan takapuolen alle kaipaisi jotakin pehmikettä.
Turisteja kuljettavien laivojen letkaa katsellessa takaliston kivistely kuitenkin unohtuu nopeasti.

Myös Place de Vosgues –aukiolla ja Chateletilla olevan Tour de Saint-Jacquesin puistossa nurmikoilla loikoilu on useimmiten sallittua.

 

Vielä loppukaneettina todettakoon, että ohjeistus on yleisluontoista, koska joskus sallitutkin nurmikot laitetaan lepäämään, jotta ruoho uudistuu. Siitä kertoo paitsi se, että siellä ei näy ketään, myös ”pelouse au repos” –kyltti.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.