Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Pariisilainen ikkuna jouluun

Virpi Latva, Pariisi

Joulu tulee Pariisissa aina yllättäen.

Marraskuu muistuttaa suomalaista syyskuuta, päivät ovat vielä valoisia, keltaiset lehdet killuvat puissa ja silloin tällöin sataa. Kuun puolenvälin jälkeen jouluvaloja alkaa kuitenkin pongahdella esiin ja ensimmäiset satumaiset jouluikkunat ilmestyvät katukuvaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Lasten kanssa joulunaikaan Pariisiin matkustavan kannattaa kurvata Hausmannin bulevardin kautta ja katsastaa sekä Galeries Lafayette- että Printemps-tavaratalojen ikkunoissa liikkuvat nuket. Hyvällä tuurilla tenavat innostuvat ikkunoista sen verran, että tuskin edes huomaavat, jos toinen vanhemmista livahtaa lahjaostoksille. Perheen pienimmille on fiksusti asennettu ikkunoiden eteen koroke. Pieniä ikkunan katsojia saattaa kuitenkin olla liikkeellä joukoittain, joten kannattaa välttää viikonlopun tungosta sekä keskiviikkoiltapäivää, jolloin lapsilla ei ole koulua. Koulujen lomat osuvat Ranskassa suurin piirtein samoille viikoille kuin Suomessakin ja silloin on tietysti väkeä liikkeellä kuten myös turisteja.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Suurten tavaratalojen ikkunoissa on joka vuosi väriä, menoa ja meininkiä – ovathan hahmoja liikuttavaa mekaniikkaa suunnittelemassa olleet maan parhaat marionetistit. Vuosien saatossa ikkunasomistukset ovat valitettavasti kuitenkin tulleet yhä kaupallisemmiksi ja ne tehdään nykyään suurelta osin vaatemerkkien rahoituksella, joten logoja ja tuotemerkkejä näkyy sekä lavasteissa että nukkejen vaatteissa. Mutta se mikä hämää äitiä tai isää jää todennäköisesti tenavalta huomiotta. Sitäpaitsi suloiseen jouluikkunaan voi törmätä jollakin pikkukadulla ihan yllättäen kuten keittiötarvikekaupan haliviin jääkarhuihin, vihanneskaupan lammasperheeseen, apteekin nyökytteleviin pingviineihin tai laukkukaupan suukotteleviin jäniksiin. Kaikki riippuu siitä, onko liikkeen omistaja jouluihminen tai muuten vain lapsellinen.

Postimerkin kokoinen luistinrata

Myös postimerkin kokoisia luistinratoja kaupungista löytyy. Jos olet luistellut yksin järven jäällä, et ole kenties tullut ajatelleeksi, että parinkymmenen neliönkin kaukaloon mahtuu mainiosti yhtä aikaa nelisenkymmentä luistelijaa. Kolareja ei tule koska suurin osa on ensimmäistä kertaa luistimilla ja etenee laitaa pitkin kompuroiden.

Energiasyistä luistinratoja on nyt vähemmän kuin takavuosina, mutta sellainen löytyy ainakin Tuileries-puiston joulutorilta ja Eiffeltornin alta Champs de Mars’lta. Lysti loppuu kuitenkin tammikuun ensimmäisellä viikolla kun koulut taas alkavat. Luistiradalle on pääsymaksu, joka on yleensä aikuisilta enintään kymmenen euroa ja lasten taksa sitä halvempi. Hintaan sisältyy luistinten vuokra. Harva nimittäin lähtee kaupunkimatkalle hokkarit mukanaan.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.