Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Pariisin esteettisin ostoselämys

Virpi Latva, Pariisi

 

Pariisissa avasi juuri ovensa uusi tavaratalo. Tai pitäisi oikeastaan sanoa vanha, koska Seinen rannassa Pont Neuf -sillan kupeessa samalla paikalla oli aikaisemminkin Samaritaine-niminen ostoparatiisi.

Samaritainen tavaratalon ensimmäisen version suunnitteli arkkitehti Ernest Cognacq ja se valmistui vuonna 1870. Historiallinen tavaratalokompleksi sulki kuitenkin ovensa vuonna 2005 ja aukesi nyt perusteellisen remontin jälkeen entistä upeampana. Kallis ja kauan kestänyt rakennusprojekti antoi rakennuksen Art Deco -julkisivulle sekä sisätiloille uuden, mutta samalla rakennuksen alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittavan ilmeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Chantier Samaritaine Paris

70 000 neliömetrin tilasta löytyy paitsi 600 tuotemerkkiä myös Pariisin suurin kylpylä-kauneudenhoitokeskus kompleksi, jossa maisemia voi ihailla kaupungin suurimmasta uima-altaasta.

Rakennuksen yläkerroksiin avattiin Cheval Blanc-niminen 72 sviitin loistohotelli, jonka terassilta on upea näkymä Notre Damelle, sitten kun se saadaan korjattua.

Rakennuksesta löytyy toki gourmet-ravintola, mutta myös kahviloita ja teesalonkeja. Shoppailun lomassa voi naukata samppanjaa ja kaviaaria yhdestä rakennuksen kymmenestä vähän parempaa pikkunaposteltavaa tarjoavasta cornerista.

Vaikka kompleksi on upea, se on kooltaan huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi Printemps ja Galeries Lafayette.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Jotta Louis Vuitton –merkin emoyhtiö LVMH sai luvan ottaa haltuunsa tämän historiallisesti merkittävän rakennuksen ja perustaa tavaratalon yhteyteen Palace-hotellin gourmet-ravintoloineen, Pariisin kaupunki asetti projektille pari ehtoa. Kaiken luksuksen rinnalle piti rakentaa myös lastentarha ja liki sata sosiaalista asuntoa. Voi niitä onnellisia kaupungin vuokra-asunnon asukkaita!

Ranskankielen taitoinen lukija on varmasti jo arvannut, että tavaratalon nimi tulee raamatusta, jossa Jeesus pyysi hyvältä samarialaiselta vettä. Mutta miten ihmeessä tämä tarina liittyy ostelemiseen? Hyvä kysymys. Ei mitenkään. Samaritaine-nimi tulee siitä, että aikanaan tavaratalon paikalla oli pariisilaisten julkinen vesipumppu.

Vaikka luottokortin vinguttaminen on muotitietoiselle olennainen osa kaupunkimatkailun viehätystä, jo upea Art Deco –sisustus 25 liukuportaineen ja 40 hisseineen on sisään astumisen väärti. Siinä saattaa sitä paitsi saada sellaisen vau-elämyksen, että luottokortti unohtuu laukkuun.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.