Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Pariisin jazzklubien uudet trendit: Iltapäiväjamit ja naisfonistit

Virpi Latva, Pariisi

Pariisi on kuuluisa paitsi vuosisataisista rakennuksistaan, myös niiden kellareissa toimivista jazz-klubeistaan. Niistä kuuluisimmat ovat Duc des Lombards, Sunset-Sunside, Le Baiser Salé, New Morning, Le Caveau de la Huchette ja Jazz Café Montparnasse. Samalla kun perinteisten klubien rinnalle mutta kauemmas ydinkeskustasta on perustettu uuden sukupolven klubeja, myös historialliset konserttipaikat ovat joutuneet tarkastelemaan konseptiaan uudesta näkökulmasta.

Perinteisissä kellariklubeissa todettiin hiljattain, että kalliit pääsyliput karkottavat nuoret musiikin ystävät kun taas iltakymmeneltä alkavat setit saavat varakkaamman varttuneen väen luopumaan ajatuksesta.

Ohjelmaa rukattiin ja nykyään klubissa kuin klubissa soitto alkaa jo seitsemältä. Illan jälkimmäiseen konserttiin voivat sitten tulla ne, joiden ei syystä tai toisesta tarvitse herätä aamulla töihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaksivuotiaana konserttiin

Sunset-Sunside klubi meni vielä pitemmälle, ja aloitti lasten sunnuntai-iltapäivän konsertit. Jazz-harrastajan ei siis tarvitse palkata lapsenkaitsijaa, koska jo 2–vuotiaan ja sitä vanhemman voi ottaa klubille mukaan. Tarjolla on lisäksi välipalaa perheen pienimmille. Ohjelmisto on lapsi-ystävällistä ja setit kestävät 50 minuuttia. Intiimissä tilassa lapset ovat lähellä soittajia. Heidän ei kuitenkaan ei anneta juoksennella salissa ympäriinsä, mikä onnistuukin tottelevaisiksi kasvatetuilta ranskalaislapsilta.

Sophie Alour.

Toinen perustavan laatuinen mullistus Pariisin klubielämässä on naisartistien edustuksen lisääntyminen. Pariisin laidalla sijaitsevanVictor Hugo –teatterin johtaja Marie-Lise Fayet kyllästyi lukemaan musiikkilehdistä voivotteluja naisten heikosta edustuksesta jazz-rintamalla. Hän perusti teatterinsa yhteyteen naisartisteille omistetun jazz-klubin.

Konsepti tuo esiin naisinstrumentalisteja paitsi Ranskasta, myös muualta Euroopasta. 400-paikkaisella klubilla on esiintynyt jo lukuisia naisjatsareita. Tämä onkin paikallaan, sillä Ranskan kulttuuriministeriön teettämän selvityksen mukaan jazz-muusikoista 85 prosenttia on miehiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Naisjatsareiden klubille pääsee esiintymään toki myös yhtye, jossa soittaa miehiä, mutta vain sillä edellytyksellä, että naisartisti on bändin kantava voima.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.