Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Pyhän Patrickin päivän viettoa pandemian aikana

Kira Mäkelä, Tourwise Ireland

 

Elämme todella erikoisia aikoja!

Pyhän Patrickin Päivän paraatit ja festivaali perutaan nyt jo kahtena peräkkäisenä vuonna! Maailmankirjat ovat todellakin sekaisin. Mutta ei edes koronapandemiakaan voi viedä meiltä Irlannin kansallispäivän juhlistamista. Tänä vuonna juhlat juhlitaan kuitenkin kotona.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Luvassa on kaikenlaista hauskaa ohjelmaa St Patrick’s Day TV-kanavalla ja livelähetyksiä St Patrick’s Day Festival nettisivulla ja sosiaalisen median kanavilla. Ohjelmia pääsee katsomaan myös ulkomailla.

Tourism Ireland eli Irlannin Matkailutoimiston St Patrick’s Day at Home’ virtuaalitapahtumaan pääsee muuten osallistumaan Suomessakin YouTube tai Facebook liven kautta silloin 17. maaliskuuta Suomen aikaa kello 21:00 alkaen. Ohjelmassa on musiikkia, tanssia ja paljon muuta. ireland.com/stpatricksdayathome sivulta löytyy lisätietoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Tänä vuonna voimme lenkkeillä viiden kilometrin säteellä kotoa ja käydä ihailemassa festivaalin aikana vihreäksi valaistuja julkisia rakennuksia omissa kylissämme ja kaupungeissamme.

 

 

Vaikkei täällä vieläkään saa vierailla edes naapurin pihalla, varmasti kokoonnumme vilkuttamaan omilta pihoiltamme naapureillemme Irlannin lippujen kera ja kohotamme lasit Irlannille ja Pyhälle Patrickille!

Pyhän Patrickin päivä on ehkä hauskin irlantilaisista jokavuotisista juhlista. Tämä juhlapäivä kannattaa kokea ehdottomasti ainakin kerran elämässä täällä paikan päällä festivaalin polttopisteessä. Silloin tänne saapuu irlantilaisia ja Irlantifaneja läheltä ja kaukaa. Tärkeintä on olla mukana ja osa isoa juhlivaa joukkoa. Jokainen saa olla irlantilainen silloin.

 

Tunnelma on korkealla Pyhän Patrickin paraateissa, oli kyse Dublinin hienosta ja mahtavasta paraatista, johon tulee marssimaan ryhmiä ulkomailtakin, tai pikkukylien paikallisten rakentamista paraateista, jossa kaikki tuntevat toisensa.

Omat kokemukseni Pyhän Patrickin päivistä täällä ovat yhtä vaihtelevat kuin Irlannin säät.

 

Aivan ensimmäinen paraati, jonka kävin Dublinissa katsomassa yli 30 vuotta sitten, oli muistini mukaan kovin harmaana ja sateisena päivänä ja lyhyt! Tuona aikana Pyhän Patrickin päivän juhlallisuudet ja paraati olivat Yhdysvalloissa paljon isompi juttu kuin täällä vanhalla irlantilaisten kotisaarella. Vaikka taitaa ne Amerikan paraatit vieläkin voittaa koossaan pienen Dublinin paraatin.

 

Muistan kuinka ystäväni Dublinissa sanoivat, ettei siellä ole muuta kuin pari hassua autoa jonossa ja amerikkalaisia puhallinorkestereita ja kuitenkin sataa vaan vettä.  Mutta jos menet, ota tikkaat mukaan, kun ei mitään muuten näe, jos ei korkealle kiipeä!

 

 

Sittemmin paraati on paisunut mahtavaksi tanssin, musiikin ja mitä ihmeellisimpien liikkuvien viritysten esitykseksi. Nyt ei tarvitse enää välttämättä lähteä tikkaiden tai keittiöjakkaran kanssa matkaan sitä ihmettelemään, vaan sitä voi seurata mukavasti omalta sohvaltakin.

 

 

Vaikka Dublinin paraati ja festivaalipäivien muu ohjelma on mitä mahtavin,  itse pidän maaseudun pikkukaupunkien paraateista nykyään enemmän. Niissä on vanha, aito tunnelma ja koko kylä koolla. Ja koska paraateja on monia, voi autolla hurauttaa vertaamaan naapurikylän paraatia oman kylän paraatin katsottuaan.

 

 

Paras tunnelma on minusta juuri paraatin jälkeen, kun ihmiset sulloutuvat pubeihin ja riemu raikuu kattoon saakka. Sillä sekunnilla, kun paraati on ohi, pubin baaritiskille muodostuu vähintään kolmen ihmisrivin rintama ja olut läikkyy, kun laseja kannetaan kaksin käsin pöytiin. Istumaan voi olla vaikea sopia, sillä kaikkialla on ihmisiä; lapsia, lastenrattaita, isoäitejä ja isoisiä ‘Shamrock’ apilat komeasti rinnuksissaan. Jossain paikoissa maalla voi löytää pubista vielä kissan ja pari koiraakin, kun silmä välttää!

 

 

Sää on vielä maaliskuussa usein varsin kolea vaikka narsissit ja piikkihernepensaat kukkivat jo teiden varsilla. Paraatia katsellessa tulee usein vilu, mutta pubissa roihuva takkatuli lämmittää nopeasti. Melu, melske ja Guinness-oluen ja paistettujen ranskalaisten perunoiden tuoksu täyttää ilman. Alkaa pian tuntua varsin kotoisalta ja melkein irlantilaiselta.

 

Tuota tunnelmaa tänä vuonna kaivaten toivotan teille kaikille onnellista Pyhän Patrickin päivää täältä vihreältä saarelta!
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.