Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Sadonkorjuu Frankenin viininviljelyalueella saatiin päätökseen

Lauri Kuusinen, Futuro Travel

 

Iphofenin keskiaikainen viinikaupunki Frankenissa, Baijerin osavaltion pohjoisosassa, juhli perinteisesti lokakuun toisena lauantaina korjuukauden päättävää ”viimeistä kärryllistä”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

 

Rypäletertut tuotiin juhlavassa saatossa alas rinteeltä raatihuoneen aukiolle. Pormestarin ja tämän vuotisen viiniprinsessan sekä paikallisen viinintuottajain osuuskunnan johtajan pitämien puheiden jälkeen kaupungin pappi siunasi rypäleet, jotka vasta sen jälkeen siirtyivät puserrettaviksi mehuksi, josta sitten syntyy uusi viini.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Juhlat jatkuivat raatihuoneen alla suuressa pylväikköholvissa musiikin, ruoan ja tietenkin juoman merkeissä, aamutunneille asti.

Kaupungin yläpuolella kohoavan Steigerwaldin metsäisen kukkulaseudun alarinteille levittäytyvän viljelyalueen yksittäispalstoista moni nauttii maailmanmainetta. Alueen viini saa erityisarominsa ennen kaikkea köynnösten kasvumaaperästä, joka on pääosin alkumeren laidoille aikoinaan kasaantuneesta savesta kiteytynyttä kalkkikiveä.

Samoin alkumeren jäljiltä olevia kipsiesiintymiä seudulla hyödyntää kaupungin suurin työnantaja, Knaufin tehdas. Tämä on Euroopan suurin kipsilevyjen ja muiden kipsistä syntyvien rakennusmateriaalien valmistaja, Iphofenilaisen herra Knaufin aikanaan perustama.

 

Viinirinteisiin laskeutuu nyt hiljalleen loppusyksyn ja alkutalven rauha, yli joulun ja uudenvuoden. Ensi vuoden alusta rinteissä vähitellen alkaa jälleen hääräily. Köynnösten perkaamisella tämänvuotisen sesongin jäljiltä ja ylimääräisten versojen poistamisella, jotta uuden kasvukauden kaikki voima saadaan kerättyä jäljelle jätettävään yhteen versoon.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.