Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Täällä syntyi Coco Chanelin ikoninen symboli

Opas Timo Hakola, Nizza
Timon verkkosivuille tästä ja faceen tästä

Punaisen okran värinen upea linna, Château de Crémat, kohoaa 400 metrin korkeudessa Nizzan läntisellä kukkulalla, alueen ainoalla, mutta sitäkin kuuluisammalla Bellet-viinialueella. Satulinnalta näyttävällä rakennuksella on piparkakkuseinät ja alhaalta Var-joen laaksosta katsottuna linnan torni näyttää flirttailevan pilvien kanssa.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Linnan rakensi nizzalainen oliiviöljykauppias Antoine Mari vuonna 1906.  Sen jälkeen linnan omistaja on vaihtunut useaan otteeseen. Vuonna 1923 sen osti amerikkalaisen rautatieyhtiön rikas osakkeenomistaja Irène Bretz. Pian linnassa järjestettiin loisteliaita juhlia, joihin kokoontui Ranskan Rivieran suihkuseurapiiri F. Scott Fitzgeraldin ”The Great Gatsbyn” tyyliin.

 

Vieraiden joukossa nähtiin usein pitkä, tummiin pukeutunut nainen, jolla oli lyhyet hiukset. Hän oli Gabrielle Chanel. Kerrotaan, että erään illallisen aikana “Mademoiselle” kiinnitti huomionsa vaakunakuvioon, joka koristi linnan lasimaalauksia. Loppu onkin sitten legendaa: kaksi toisiinsa kietoutuvaa vastakkaista C-kirjainta (”Château” & ”Crémat”), ihastuttivat nuorta muodinluojaa niin, että tämä kysyi linnan emännältä, josko hän saisi luvan kopioida linnan vaakunakuvion omaan tuotemerkkiinsä… Maailmankuulu logo oli syntynyt!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Legendaa? ”Ei”, sanoo linnan nykyinen omistaja Thomas Derichebourg, joka on päättänyt herättää henkiin Coco Chanelin myytin ja muistot 1920-luvun ”les années folles” -vuosista tässä historiaa huokuvassa satulinnassa. Jos Gabrielle Chanel sai inspiraation logoonsa Château de Crémat -linnasta sata vuotta sitten, linna on nyt päättänyt ottaa legendasta kaiken ilon irti!

Thomas Derichebourg sai kuulla, että Pariisin kuuluisa Ritz-hotelli suljetaan remontin vuoksi ja että sen huonekalut huutokaupataan. Derichebourg osti ne kaikki, mukaan lukien kaikki Coco Chanelin sviitissä olleet huonekalut ja esineet. Olennaista tässä kaupassa oli se, että Gabrielle Chanel asui yli kolmekymmentä vuotta Ritz-hotellissa koristellen vuosien varrella valtavaa sviittiään suosikkikalusteillaan ja esineillään. Derichebourg halusi, että tämä perintö jää Ranskaan ja näin Ritzin arvokkaat huonekalut löysivät uuden kodin Château de Crémat -linnasta.

 

 

Raskasta, goottilaiseen tyyliin rakennettua ovea koristaa kaksi vastakkaista, toisiinsa kietoutunutta C-kirjainta. Kaksi kullattua hevospatsasta koristaa aulaa ja katosta roikkuu vaikuttava kattokruunu. Näyttävä marmorikäytävä johtaa juhlasaliin, jota koristaa kullanvärinen harppu, raskaat brokariverhot ja näyttävät punaisella sametilla verhoillut nojatuolit.

 

 

Upeat kierreportaat johtavat yläkertaan, jossa sijaitsee mm. Coco-sviitti. Sitä hallitsee Cocon valtava keltainen sänky. Kylpyhuoneesta löytyy Cocon henkilövaaka. Vierassalissa on kaksi keltaista nojatuolia, josta toinen oli Cocon lempituoli ja toisessa lepäili Cocon lemmikkikissa. Kun katsoo painaumaa nojatuolissa, voi melkein aistia Mademoisellen läsnäolon…

 

Käytävien lasimaalauksia koristavat ne samat vaakunakuviot, joista Coco Chanel teki legendaariset… tai jotka tekivät Coco Chanelista legendaarisen. Miten päin vaan.

 

 

Linnan sisustus ja restaurointi ovat alan huippuammattilaisten käsialaa ja jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu. Kaikki huonekalut ja esineet on numeroitu. Linnan puutarhaan istutetut ruusut ovat peräisin Grassesta, niitä samoja, joita käytetään Chanelin hajuveteen nro 5.  Tavoitteena on ollut luoda ainutlaatuinen vierailukohde Ranskan Rivieralla ja tarjota kävijälle aivan uudenlainen elämys Coco Chanelin jalanjäljillä.

 

Chateau de Cremat viinikellari.
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.