Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Talvielämysten etsintää Saksassa

Lauri Kuusinen, Futuro Travel

 

Keskieurooppaankin saapui uuden vuoden jälkeen talvi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ylemmillä kukkulaseuduilla on jo useampia viikkoja pysyvä lumipeite ja hyvät kelit sekä murtomaahiihtoon että lasketteluun.

Mutta… Saksassa eivät tänä talvena hiihtohissit liiku ja latujen urittaminen on useimmissa paikoissa myös pysäytettynä. Syynä noususuunnassa olevat koronan tartuntaluvut ja maan hallituksen reaktiona kiristämä rajoitepolitiikka.

Hinku lumeen ihmisillä on niin kova, että monilla suosituilla talviliikunta-alueilla liikennekaaoksen ja tartuntariskin välttämiseksi poliisi on joutunut päiväsajaksi sulkemaan pysäköintipaikat ja alueelle johtavat tiet kaikilta, jotka eivät ole paikallisia asukkaita. Poliitikot samanaikaisesti vetoavat ihmisiin, pyytäen heitä malttamaan mielensä ja tyydyttämään tänä poikkeusaikana liikunnan tarpeensa lähiympäristöissään taikka hieman vähemmän kysytyissä kohteissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Säiden haltijan talviaikaan suosiessa löytyy täälläkin verrattain lyhyillä etäisyyksillä aivan hienoja hiihto- ja lumivaelluskohteita. Atlantilta tulevien kosteiden ilmavirtausten työntämät lumirintamat tuovat äkkiä korkeammille seuduille yllättävän suuria lumimääriä.

Jutun kuvat ovat vuoden 2015 loppiaisen hiihtoretkeltä Rhönin kukkula-alueelle, 90 km Frankfurtista itään päin. Tämän luonnonsuojelualueen maiseman ovat muokanneet menneet sukupolvet kaatamalla vuosisatojen saatossa kaiken puuston, ensinnä polttomateriaaliksi suolan tuottamiseen alueen suoturpeesta keittoprosessin kautta, ja sittemmin sulatusenergiaksi metallin ja lasin valuuseen.

Kaljuuntuneet rinteet soveltuivat ihanteellisesti karjan laiduntamiseen, ja tänä päivänä pitkävillainen erityinen lammaslaji “Rhön-lammas“ huolehtii niittymaiseman säilymisestä, syöden ylös yrittävän pensaskasvillisuuden versot suihinsa, samalla erinomaisen herkullista luomulihaa tuottaen!

Tänä päivänäkin vielä osittain suoperäisen seudun kukkulat nousevat aina 950 m korkeuteen asti, tarjoten huikeita panoraamanäkymiä kymmenien kilometrien säteellä. Pienempiä laskettelurinteitä on eri tasoisia ja 800 metrin korkeuksissa kulkee laaja latuverkosto.

Vuoden 2015 talvi oli muuten täkäläisiin oloihin siitä erikoinen, että huhtikuun ensimmäisellä viikollakin pystyi täällä vielä hiihtämään!

 

Pienellä kaihomielellä toivotaan ensi talveksi yhteiselämän puitteiden normalisoituneen samoin kuin pirteähenkisiä talvi-ilmoja. Nyt katseet ja toiveet kohdistuvat seuraavaksi edessä olevaan vuodenaikaan; yritetään kaikki pitää itsemme terveinä, voidaksemme täysin rinnoin nauttia hurmaavista kevään päivistä!

Futuron vaellusoppaat Lauri, Tuula ja Carlo odottavat innokkasti jo kevättä ja vaeltajia Reinin varren kukkuloille.

 

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.