Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Tekevätkö uudet EU-säännöt ”Provencen sinisestä kullasta” myrkkyä?

Opas Timo Hakola, Nizza
Timon verkkosivuille tästä ja faceen tästä

 

 

Iso väkijoukko on kerääntynyt Plateau de Valensole -tasangolle ihailemaan Ylä-Provencen mahtavaa heinäkuista siniviolettia spektaakkelia: horisonttiin saakka ulottuvat laventelipellot ovat kukassa. Laventeli on yksi Provencen tunnusomaisimmista symboleista. Laventelin viljelykäytännöt Alpes-de-Haute-Provencen departementissa sisällytettiin Ranskan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2018.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laventelin eteeristä öljyä on käytetty jo aikojen alusta sen moninaisten hyvää tekevien ominaisuuksiensa vuoksi. Tiedetään, että sillä on stimuloiva, verenkiertoa parantava ja myrkkyjä poistava vaikutus. Se edistää ihon uusiutumista, haavojen paranemista ja solujen uusiutumista ja sillä on myös antiseptisiä ja antimikrobisia ominaisuuksia. Hyönteisten puremat helpottavat, pienet haavat paranevat paremmin ja sen avulla voidaan torjua hilsettä. Laventelin eteerisen öljyn uskotaan lievittävän ahdistusta ja unettomuutta ja sitä käytetään myös masennuslääkkeenä. Ei hassumpaa!

 

Laventelin ja lavandiinin (kahden laventelilajin steriili hybridi) hyödyntäminen synnytti oman maatalousalansa Provencen alueelle 1800-luvulla, ennen kaikkea Grassen hajuvesiteollisuuden kehittymisen ansiosta. Alan lähitulevaisuus voi kuitenkin olla uhattuna EU:n “kestävän kemian strategiasta” annetun REACH-asetuksen tarkistamisproseduurin takia. Asetusehdotusta, jonka syynissä ovat kaikki ärsytystä tai allergioita aiheuttavat molekyylit, on valmisteltu viime vuodesta lähtien.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toisin sanoen tämä koskisi myös kaikkia luonnontuotteita ja tässä tapauksessa Laventelin eteeristä öljyä. Laventelin eteerinen öljy koostuu kymmenistä molekyyleistä. Yksi niitä on linaloli. Se on luonnollisesti alkoholipitoinen molekyyli, jota löytyy monista muistakin eteerisistä öljyistä. Se on myös yksi niistä, jota Euroopan komissio tutkii mahdollisesti haitallisena vihreän kehityksen ohjelmansa kehittelyssä, koska siitä on mahdollista saada allergisia oireita.

Komission tarkoituksena on edistää “ympäristöä, jossa ei ole myrkyllisiä aineita”.
Uusien sääntöjen mukaan laventelista saatava öljy kuuluisi kemiallisten toksiinien sääntelyn piiriin ja laventelia sisältävät tuotteet saisivat pakkauksensa kylkeen varoitustekstit, jos EU:n hyväksymät uudet säännöt astuvat voimaan suunnitellusti. Toisin sanoen, mikäli Euroopan komission asetusluonnos hyväksytään, laventelin eteerinen öljy luokiteltaisiin myrkylliseksi tuotteeksi. PACAn (Provence-Alpes-Côte d’Azur, yksi Ranskan 13 hallinnollisesta maantieteellisestä alueesta) alueneuvoston presidentti Renaud Muselier’n mukaan tämä olisi kova isku koko alueen maataloudelle ja matkailulle.

Vetomus laventelin puolesta

Asetus koetaan erittäin epäoikeudenmukaiseksi ja vaaralliseksi ja siksi alue aikookin käyttää kaikkia mahdollisia keinoja, jotta tätä asetusta tarkasteltaisiin uudesta näkökulmasta. Kenelläpä ranskalaisella ei olisi kaapissaan ihanalta tuoksuvaa Provencen laventeliöljyä ja nyt antiikin ajoista lähtien tunnettu ja arvostettu laventeli on suoraan uhattuna yhden molekyylien vuoksi – juuri sen, johon sen maine perustuu! Laventeliöljyn tuottajat pelkäävät. että vuosikymmenien kokemus ja tietotaito heitetään romukoppaan, jos tämä laki todella hyväksytään. Ja sen myötä yksi luonnon arvokkaimmista lahjoista, joka luo yli 9 000 suoraa työpaikkaa paikallisille maatalousyrittäjille ja yli 17 000 epäsuoraa työpaikkaa matkailualan ammattilaisille Provencessa ja Ranskassa.

 

Renaud Muselier kritisoi sitä, että koko asia arvioidaan tämän yhden molekyylin perusteella ottamatta huomioon laventelin kokonaiskoostumusta, joka koostuu kymmenistä muista molekyyleistä. Entä sen vaikutus alueen mehiläistarhaukseen ja erittäin suositun laventelihunajan tuotantoon? Otetaanko seuraavaksi suurennuslasin alle muut Provencen aromaattiset yrtit, kuten timjami ja rosmariini? Alueen presidentti onkin kutsunut kansalaisia allekirjoittamaan vetoomuksen, jotta laventelia, ”Provencen sinistä kultaa”, ei asetettaisi pannaan ja että ”terve järki” voittaisi…

Tähän loppuun vielä ote paikallisen laventeliviljelijän mainoksesta: ”Laventelin rentouttava eteerinen öljy auttaa palauttamaan tasapainoisen otteen elämään ja antaa uskoa tulevaisuuteen”. Tällaista öljyähän pitäisi olla tänä päivänä itse kunkin lääkekaapissa!

 

Elokuu 2022

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.