Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Tulinen alku terassikaudelle

Virpi Latva, Pariisi

Idyllinen katukahvila on varmasti Ranskan tärkein symboli heti Eiffel-tornin jälkeen. Lockdownien aikaan terassien äänten täydellinen puuttuminen oli kenties ainakin Pariisissa se oudoin juttu. Olihan tämä ensimmäinen kerta historiassa, kun ravintolat olivat viranomaisten määräyksestä suljettuina, sillä esimerkiksi toisen maailmansodan aikana kahvittelulle kadun varressa ei nähty mitään estettä.

Terassien aukeaminen toukokuun loppupuolella viisitoista asteisessa vesisateessa olikin kansallinen tapaus. Markiisikatokselta valuvan puron laimentama viini maistuin ranskalaisille mainiosti ja ruokailu sujui melko mukavasti, kunhan jaksoi pitää sateensuojaa toisella kädellä ja lapata illallista suuhun toisella kädellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos useimmat asiakkaat olivat reippaita, oli niitäkin, joilta homma meni överiksi. Opiskelijakaupunki Rennesissä humaltuneet juhlijat eivät halunneet keskeyttää iltaansa kello yhdeksältä alkavaan ulkonaliikkumiskieltoon. Satapäisen nuorisojoukon hajottaminen vaati poliisia ja kyynelkaasua. Taistelun tuoksinassa muunmuassa puiset terassirakennelmat poltettiin. Niin, sitten ei ollut enää sitä terassia, joka juuri aukesi…

Ulkonaliikkumiskiellon pakottamina ravintolat ovatkin rukanneet aukioloaikojaan niin, että pöytään voi istua jo kuudelta. Näin moniruokalajinenkin ateria loppuu sen verran ennen yhdeksää, että ruokailijat pääsevät kotiin ulkonaliikkumiskiellon alkuun mennessä. Illalisajan aikaistaminen sopisikin hyvin esimerkiksi pohjoismaiselle turistille, jonka vatsa alkaa kurnia jo pari tuntia ennen ranskalaisten ravintoloiden aukeamista. Nähtäväksi jää, palaavatko aukioloajat ennalleen ulkonaliikkumiskiellon poistuessa kesäkuun lopussa.

Vaikka Pariisi hiljenee nyt yhdeksältä, useissa ravintoloissa valot palavat salamyhkäisesti vielä pari tuntia sen jälkeen ja tarjoilijat poikkeavat tupakalle suljetulle terassille. Ulkonaliikkumiskiellon noudattamista valvovia tarkastajia kiertelee kaupungilla, mutta baareja ja ravintoloita on kymmeniä tuhansia, eikä kukaan ehdi tarkastaa jokaista takahuonetta tai kabinettia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ravintoloiden sisätilat saavat pian luvan aueta, mutta lockdownin purkamisesta jäi muistoksi tuplaantunut, ellei triplaantunut terassikapasiteetti. Joka ravitsemusliikkeen eteen on noussut tilapäisterassi ja pöytiä ja tuoleja näkee oudoissakin paikoissa, kuten tien risteyksissä ja rinteissä, joissa lautanen liukuu pöydältä, jos siitä ei pidä tiukasti kiinni. Tänä kesänä ei tarvitse turistiparan kauniillakaan ilmalla tiirailla turhaan vapaata pöytää pariisilaisesta katukahvilasta.

Kesäkuu 2021

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.