Hyppää sisältöön
Fethiye
· Riikka Krenn

Turkin Digital Nomad -viisumi helpottaa etätyöläisten oleskelua

Digital Nomad -viisumilla on mahdollista viipyä Turkissa pitkäaikaisesti etätöitä tehden.

Elävistä kaupungeistaan ja upeista rannikoistaan tunnettu Turkki on yksi maailman suosituimmista matkailukohteista. Nyt viisumin saaminen pidempiaikaiseen oleskeluun ja etätyöskentelyyn lomaparatiisissa on aiempaa helpompaa myös suomalaisille.

Normaalisti Suomen kansalaiset voivat viipyä Turkissa ilman viisumia korkeintaan 90 vuorokautta 180 vuorokauden aikana. Kaikki 21–55-vuotiaat Suomen kansalaiset voivat hakea Digital Nomad -viisumia Turkissa. Hakuprosessi hoidetaan Digital Nomad GoTürkiye -alustalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Prosessin ensimmäinen vaihe suoritetaan verkkopalvelun kautta, ja kun alustan vaatimukset on täytetty, hakija saa tunnistussertifikaatin, jonka avulla viisuminhakuprosessia voi jatkaa Turkin konsulaatissa.

Hakijan on esitettävä työskentelystään sopimukset ja osoitettava ylittävänsä tietyt tulorajat. Tuloraja on joko 3 000 USD (noin 2 790 €) kuukaudessa tai 36 000 USD (noin 33 500 €) vuodessa.

Kuka voi saada Digital Nomad -tunnistustodistuksen Turkissa? 

Digital Nomad -tunnistustodistuksen saamiseksi on ladattava seuraavat asiakirjat alustalle rekisteröitymisen jälkeen: 

  • Matkustusasiakirja/passi, joka on voimassa vähintään kuusi kuukautta Turkkiin saapumispäivästä 
  • Korkeakoulututkintotodistus tai sitä vastaava asiakirja 
  • Asiakirja, joka osoittaa hakijan toimivan diginomadina: joko työsopimus, jos työskentelee yrityksessä (paitsi turkkilaiset yhtiöt) tai sopimus hakijan ja yrityksen välillä, jos hän on itsenäinen ammatinharjoittaja (paitsi turkkilaiset yhtiöt)
  • Biometrinen valokuva 
  • Asiakirja, joka todistaa, että hakijan kuukausitulot ovat 3 000 USD tai vuositulot 36 000 USD 

Hyvät verkko- ja puhelinyhteydet

Turkin vankan teknologiainfrastruktuurin, helpon sijainnin ja erittäin kehittyneiden digitaalisten pankki- ja maksujärjestelmien ansiosta Turkista on viime vuosina tullut suosittu kohde diginomadeille.

Diginomadeille tarkoitetulla viisumilla vierailijat voivat pidentää oleskeluaan Turkissa ja nauttia maan kauneudesta samalla, kun työt hoituvat kotimaahan. Verkkoyhteydet ja matkapuhelinyhteydet etenkin suurimmissa kaupungeissa ovat hyvät.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Diginomadien suosituimmat kohteet Turkissa 

Energinen metropoli: Istanbul 

Istanbul on paitsi historiallinen kaupunki, myös erilaisten kulttuurien kohtauspaikka. Siellä tuhansia vuosia vanha sivilisaatio kohtaa nykyaikaisen liiketoimintakulttuurin suur- ja start-up-yrityksineen. Vilkkaaseen Istanbuliin pääsee helposti suorilla lennoilla melkein mistä päin maailmaa tahansa. Istanbulin liikenneinfrastruktuuri, vaihtelevat majoitusvaihtoehdot vuokra-asunnoista hostelleihin ja hotelleihin, leuto ilmasto ja nykyaikaiset työskentelyolosuhteet täyttävät täydellisesti erilaisten ammattilaisten ja vierailijoiden tarpeet. 

Istanbul on kaupunki, jossa voi nauttia upeista näkymistä työskennellessään etänä kahviloissa ja puistoissa, joissa on ilmainen langaton internetyhteys tai co-working-toimistoissa eri puolilla kaupunkia. Kaupungin eloisuus ja historialliset rakennukset odottavat löytäjäänsä. Etätyöntekijät voivat nauttia monikulttuurisesta historiasta, ympärivuotisesta aktiivisesta kulttuuri- ja taide-elämästä, herkullisesta keittiöstä, Istanbulin sosiaalisesta ympäristöstä ja lukuisista muista erityispiirteistä. 

Ainutlaatuinen sekoitus historiaa ja nykyaikaa: İzmir 

İzmir – yksi Lonely Planetin suosittelemista matkakohteista vuonna 2024 – on avara ja viehättävä kaupunki, joka vastaa diginomadien tarpeisiin. Laaja valikoima majoitusvaihtoehtoja, sen erinomainen sijainti meren rannalla, egealainen keittiö sekä historiaa ja nykyaikaa yhdistävä kulttuuri ovat kaupungin tunnusmerkkejä.

Monet kaupungin suosituista ranta-alueista viehättävät diginomadeja modernin infrastruktuurinsa ansiosta. Missä tahansa asuukin, voi jatkaa työskentelyä kahvilassa ja nauttia Egeanmeren syvän sinisistä vesistä aina, kun on tauon tarpeessa. 

Työympäristö luonnon ja meren helmassa: Muğla 

Välimeren ja Egeanmeren risteyksessä sijaitseva Muğla on täydellinen vaihtoehto digitaalisille nomadeille. Muğla tarjoaa vierailijoille työskentely-ympäristön, joka tuntuu kuin olisi lomalla – kiitos tunnettujen kaupunkien, kuten Dalamanin, Bodrumin ja Fethiyen. Muğla tarjoaa vierailijoilleen rauhallisen työympäristön ja vankan infrastruktuurin.

Loputtomat kokemukset Välimeren auringon alla: Antalya 

Antalya, Turkin Rivieran sydän, on myös yksi diginomadien suosikki. Antalyan ilmasto tarjoaa 300 aurinkoista päivää vuodessa. Pitkien rantojen, muinaisten kaupunkien, historian ja Välimeren herkkujen sekä museoiden kaupunki on ainutlaatuinen kohde, jossa vierailijat voivat nauttia kauniista näkymistä työskennellessään sekä taukojen aikana.

Lähde ja kuva: Go Türkiye

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa alan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä. Kokenut matkailutoimittaja ja verkkomedian tekijä.