Uusi museo nykytaiteelle Pariisissa

Virpi Latva, Pariisi

Jos sinusta tuntuu, että olet kalunnut jo Pariisin kaikki museot, niitä on perustettu jälleen yksi lisää.

Vastikään ydinkeskustassa avasi ovensa nykytaiteelle pyhitetty taidemuseo Bourse de Commerce, nimensä mukaisesti Pariisin entinen kauppapörssi. Useita vuosia kestäneen remontin jälkeen Halleilla sijaitsevaan pyöreään rakennukseen muutti François Pinaultin 10 000 teoksen taidekokoelma (Collection Pinault).

Esillä on niin kuvataidetta ja veistoksia kuin valokuvia, videotaidetta ja mielenkiintoisia installaatioita. Museossa on silloin tällöin myös teoksiin liittyviä konsertteja ja muita esityksiä. 350 eri taiteilijan töisä koottu kokoelma on edustava läpileikkaus 1960-luvulta nykypäivään. Pysyvän ripustuksen ohessa tilaa saavat toki myös tilapäiset näyttelyt.

 

Entinen viljavarasto

Jo rakennus sinällään on näkemisen arvoinen. Aiemmin pyöreästä aulasta ja reunoja kiertävistä toimistoista koostunut tila on saanut japanilaisarkkitehti Tadao Andon käsissä uuden ilmeen säilyttäen kuitenkin eri aikakausien jäljet. Catherine de Medicis:n 1400-luvun linnasta muistoksi jääneen tornin ympärille 1800-luvun lopussa syntynyt rakennus toimi muunmuassa viljavarastona. Ennen muuttumistaan museoksi kiinteistö oli Pariisin kauppahuoneen päämaja. Nyt sieltä löytyy paitsi näyttelytilaa, myös ravintola, auditorium ja mietiskelytiloja. Niissä on mukava mietiskellä, mihin seuraavaksi suuntaisi.

 

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X