Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Superlatiivien Dubai on helppo ja rento ranta- ja kaupunkikohde samassa paketissa

Korkea, suurempi, maailman korkein ja suurin… Dubain vetonaulat pyrkivät edelleen maailmanennätyskirjoihin. Uusin tulokas maailmanennätyskoossa on Dubai Ain, maailmanpyörä, jonka kyydissä Jumeirah Beachin rantavedessä kieppuvat vesiskootterit näyttävät pikkuruisilta vesikirpuilta. Uusinta uutta edustaa myös Dubai Mallin uumeniin avattu immersiivinen taidenäyttely Infinity des Lumières Dubai.

 Dubain superlatiiveja sisältävät nähtävyydet ja säihkyvät shoppailuparatiisit höystettynä lämmöllä ja hulppeilla hotelleilla houkuttelevat nautinnonhaluisia matkailijoita lähes ympäri vuoden. Loppusyksystä mittari kipuaa vielä 35 asteen tienoille, kun skandinaavinen matkailualan ammattilaisryhmä suuntaa kohti Blue Waters Islandia ja juuri avattua maailmanpyörää, Dubai Ainia kohti.

Dubai Ain -maailmanpyörästä pääsee ihastelemaan Jumeirah Beachin rantaelämää ja Palmusaaria. Takana näkyy uusi Address Beach Resort Jumeirah –hotelli.

Maailmanpyörä on maailman korkein, tietysti. Sen 48 kapselia kohoaa vuorotellen 250 metrin korkeuteen kyydissään 1 750 ihmistä kerrallaan. Viihdykkeeksi itselleen ja ryhmälleen voi varata etukäteen karaoke- tai vaikkapa baarikapselin. Yläilmoista avautuu näkymä Palmusaarille, Jumeirah Beachille, Dubai Frameen ja Dubain uuteen kaupunkiin, missä pilvenpiirtäjät kohoavat toinen toistaan korkeammalle. Katse kiinnittyy Jumeirah Beachin kahteen pilvenpiirtäjään, jotka on kurottu kiinni toisiinsa uima-altaalla, 75. kerroksessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Address Beach Resort.

”Address Beach Resort Jumeirah on yksi kaupungin uusimmista tulokkaista luksusluokan kategoriassa”, kertoo myöhemmin hotellin myyntipäällikkö Lorenzo Coppo.

Ylellisiä elämyksiä

The Palmin kruununjalokivi Atlantis Dubai on saanut uuden ilmeen muutama vuosi sitten. Kaikki hotellihuoneet on modernisoitu. ”Samalla vesipuistoa laajennettiin, ja se on nyt maailman suurin 101 liukumäellään”, kertoo hotellin myyntijohtaja Sascha Vaupel.
Hotellin aulassa kiemurtelee pitkä, vesipuistoon johtava jono. ”Vesipuistoon ovat tervetulleita myös hotellin ulkopuoliset vieraat. Atlantis Dubai on hotelli niille, jotka haluavat elämää ympärilleen.”

Näkymä Address Beach Resort Jumeirahin kattoterassilta on kiehtovan epätodellinen.

Ikimuistoisen elämyksen voi kokea myös Jumeirah Beachin Address -hotellin 75. kerroksen uima-altaassa, vaikkei hotellissa majoittuisikaan. Maailman korkeimmalla sijaitsevaan infinity poolilla varustetulle kattoterassille voi lunastaa sisäänpääsyn, varaamalla etukäteen 200 euroa maksavan pöydän terassilta. Huonehinta hotellissa on tuhannen euron luokkaa, mutta vierailu 75. kerroksessa on kieltämättä ikimuistoinen. Näkymä altaan reunalta alas kaupunkiin on henkeäsalpaava.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kestävää matkailua

Suomen Lumi-paviljonki Expossa erottautuu edukseen; sen tyylikkäässä telttaa muistuttavassa paviljongissa oleva taideinstallaatio kuvaa, miten kiertotalous pienentää hiilijalanjälkeä.

Kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyvät asiat tulevat useamman kerran puheeksi. Kestävään kehitykseen liittyvät teemat eivät kaupungissa ole silmin nähtävissä esillä, mutta kysyttäessä aiheesta kerrotaan mielellään.
Esimerkiksi Vida-hotelliketjussa on ympäristöohjelman, jonka mukaan kylpyhuoneista poistetaan muovituotteet, ja energian käyttöä ja vedenkulutusta vähennetään 15 prosenttia. Lisäksi kaatopaikalle menevän jätteen määrää pyritään vähentämään 60 prosenttia ja ruokahävikki minimoidaan.
Dubai onkin asettanut missiokseen, tapansa mukaisesti, olla maailman vastuullisin matkailukohde. Milloin, se jää nähtäväksi.

Epätodellinen La Perle -esitys on näkemisen arvoinen.


La Perle ei jätä kylmäksi

Illalla on ohjelmassa La Perle -show. Sitäkään eivät superlatiivit riitä kuvaamaan. La Perlen taiteellinen johtaja on Franco Dragone, jonka käsialaa ovat myös Le Rêve Las Vegasissa ja House of Dancing Water Macaossa.

Esityksen aikana muun muassa sukelletaan 25 metrin korkeudesta keskellä lavaa olevaan altaaseen ja ajetaan moottoripyörällä metallipallossa.

Täysin erilaisesta taiteellisesta elämyksestä pääsemme nauttimaan Mall of Dubaissa. Shoppailuparatiisiin uumenissa avautui viime syksynä immersiivinen taidenäyttely Infinity des Lumières Dubai. Näyttelytilan 379 valkokankaalle heijastetaan reilun tunnin aikana musiikin säestämänä kolme erilaista teosta.

Suurella paistinpannulla valmistetaan paikallista herkkua, juustolla kuorrutettua nuudelia.

Deiran herkkuja maistelemassa

Pääsemme piipahtamaan myös Deiraan eli Dubain vanhaan kaupunkiin, joka tosin on ainoastaan Dubain mittakaavassa vanha, sillä se on perustettu vasta 1970-luvulla. Tapaamme kadulla Frying Pan Adventuresin perustajan ja oppaan Arva Ahmedin, joka johdattelee ryhmän elämykselliselle ruokakierrokselle.

Kierros hurmaa aitoudellaan; pääsemme pikaiselle ruokamatkalle palestiinalaisten, libanonilaisten ja irakilaisten makujen maailmaan. Lautaselle tupsahtaa tietysti myös hummusta ja falafeleja. Ahmed sanoo, että kierros soveltuu erinomaisesti ruokaa rakastavalle, ennakkoluulottomalle ja vaativalle matkailijalle.

”Avaamme kävelykierroksella ovia erilaisiin ravintoloihin ja ruokakojuihin, joihin ei perusturistit juurikaan eksy.”

Kestävyys, paikallinen taide ja vieraanvaraisuus ovat Rove la Mer-hotelliketjun brändin ytimessä, kertoo hotelli La Rove Dubain myyntipäällikkö.

Välimerellinen tunnelma

Rove La Mer -hotelli pääsee yllättämään välimerellisellä tunnelmallaan. Jumeirah Beachin häntäpäähän avautunut hotelli haluaa tarjoilla Dubain valtavirrasta poikkeavan matkailukokemuksen. Hotelli luokittelee itsensä samaan kategoriaan Marriotin Moxy-hotellien kanssa: kohderyhmänä ovat nuoret ja nuorekkaat matkailijat, jotka haluavat nauttia kohteesta kohtuuhintaisessa hotellissa, missä on tarjolla tarvittavat, mutta hieman riisutut palvelut.

Dubain superlatiiviset elämykset on helppo saavuttaa flydubain kyydissä, joka lentää Helsingistä Dubaihin kolme kertaa viikossa. ”Helsingistä Dubaihin lentävä MAX- konetyyppi on mukava parannettuine tuoleineen ja IFE-järjestelmineen”, kertoo flydubain Suomen myyntipäällikkö Elina Boman.

Dubaissa viihtyvät niin aikuiset kuin lapsetkin.
Miia Manner
Syksy 2021
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.