Tunisia palaamassa matkanjärjestäjien tuotantoon

Tunisiassa on viime vuodet kärsitty matkailijoiden kadosta, mutta nyt tilanne alkaa helpottaa, kun ulkoministeriön matkustustiedotteen varoituksia on lievennetty. Ensimmäiset suomalaiset matkanjärjestäjät ovat jo palanneet maahan. Tunisian valtteja ovat aina olleet puhtaan valkeat hiekkarannat, kirkkaan sininen Välimeri, pittoreskit pikkukylät, tapahtumarikas historia ja hyvät paikalliset viinit.

Tunisian levottomuudet näyttävät olevan takanapäin ja katseet on suunnattu luottavaisina tulevaisuuteen. ”Emme luonnollisesti pääse heti lähellekään menneiden vuosien takaisia matkustajamääriä, mutta etenemme askel kerrallaan ja uskomme, että matkailijoiden määrä nousee. Vanhat tutut matkatoimistot eri puolilta Eurooppaa ovat jo olleet meihin yhteydessä. Ranskalaiset ja italialaiset muodostavat tällä hetkellä suurimman matkailijaryhmän”, kertoo Imed Salah Tunisian Tukholman turistitoimistosta.
Tunisia haluaa pitää asemansa edistyksellisenä muslimimaana. Tänä vuonna kumottiin 40 vuotta vanha laki, joka kielsi naisten avioitumisen ei-muslimi miesten kanssa.
Maan hintataso hellii matkailijan kukkaroa: espresso, tee, pari Coca-Colaa ja iso vesipullo maksavat ulkoilmakahvilassa yhteensä 4 euroa ja lounaan saa halvimmillaan muutamalla eurolla.

Karthagonin raunioilla.

Hannibalin jalanjäljillä

Foinikialaiset perustivat Karthagon nuolenpään muotoiselle niemelle vuonna 813 eaa. Se oli Pohjois-Afrikan johtava kauppamahti, kunnes Rooman nousu mahtimaaksi vei Karthagon aseman. Kolmessa puunilaissodassa maa tuhottiin täydellisesti. Karthagon kuuluisin sotapäällikkö Hannibal teki historiaan jääneen sotaretken roomalaisia vastaan ylittäen Alpit joukkoineen sekä sotanorsuineen, joista vain yksi säilyi uhkarohkeasta matkasta hengissä. Roomaan saakka Hannibal ei koskaan päässyt.
Kolmannen puunilaissodan päätteeksi roomalaiset polttivat ja hävittivät koko Karthagon.
Nykyisin Karthago on elämää kuhiseva kaupunki basaareineen ja golfkenttineen.
Historian ystäviä hemmottelee komea Antoniuksen kylpylä Tunisian presidentinlinnan vieressä. Kylpylä oli suurin Rooman ulkopuolelle rakennetuista ja vesi sinne virtasi lähes 100 km pitkää Zaghouan akveduktia pitkin. Alueella on mielenkiintoinen pieni museo ja kirkko 1800-luvun lopulta. Sisäänpääsy on noin 10 dinaaria.

Tunisin kaupunki.

Tunis yhdessä päivässä

Tunisian pääkaupunki Tunis on parin miljoonan asukkaan vilkas kaupunki. Se on aina ollut kaupan portti Eurooppaan. Vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja sieltä ostetaan mm. tekstiilejä, mattoja sekä mausteita. Pääkadun varrella on lukuisia kahviloita, joissa paikalliset viettävät aikaansa. Medinassa on laskettu olevan noin 700 nähtävyyttä moskeijoista koristeellisiin suihkulähteisiin.
Tunisin ykkösmuseo Bardo on vierailun arvoinen, 1200-luvun palatsissa on huikea kokoelma roomalaisia mosaiikkeja, foinikialaista taidetta ja varhaista islamilaista keramiikkaa.
Dar Ben Abdallahin -museossa Medinassa voi tutustua ottomaanien ajan vauraan kauppiaan elämäntyyliin. Nykytaiteen museo sijaitsee Belvedere-puistossa.

Sinivalkoinen Sidi Bou Said.

Valloittava Sidi Bou Said

Tunisin pohjoispuolella sijaitsee ihastuttava Sidi Bou Saidin pikkukaupunki. Kokonaan sinivalkoiseksi maalattu kaupunki eri väreissä kukkivine ihmeköynnöksineen ja parvekkeineen, viihtyisine kahviloineen ja houkuttelevine putiikkeineen on kuin vaahtokarkki – makea ja houkutteleva. Kaiken kruunaavat uskomattoman kauniit maisemat Välimerelle. Ei siis ihme, että Sidi Bou Said on taiteilijoiden suosiossa.
Kahvipaussi kaupungin kuuluisimman Cafe Des Nattesin terassilla on must. ”Kahvilamme on noin 250 vuotta vanha, mutta tarkkaa ikää ei kukaan enää muista”, kertoo paikan ylpeä omistaja. Kokeile vaikka tuoreista hedelmistä tehtyjä tuoremehuja.
Jos aikataulu antaa periksi viivy Sidi Bou Saidissa yön yli. Päiväturistien lähdettyä kaupunki rauhoittuu ja paljastaa aidon luonteensa. Intiimi Dar Said -hotelli on täydellinen valinta, hotellissa on pieni uima-allas ja patiolla tuoksuu huumaava jasmiinipuu.

Harissan teko on naisten ylpeyden aihe.

Domaine Neferis -viinitila

Tunisiasta ei ensimmäisenä tule mieleen viini, mutta maassa tuotetaan yllättävän maukkaita ja laadukkaita viinejä. Täällä on valmistettu viiniä jo kolme tuhatta vuotta. Lähes puolet Tunisiassa valmistettavista viineistä on roseeviiniä. Seuraavana tulee punaviini ja valkoviinin osuus on noin 10%. Suurin osa viinistä jää kotimaahan, mutta tähän viinintuottajat etsivät muutosta. ”Tunisialaisesta viinistä ei ole maailmalla huonoa kuvaa, ongelmamme on se, että siitä ei ole oikeastaan minkäänlaista kuvaa”, harmittelee Neferiksen tuotevastaava Rached Kobrosly.
Tunisin pohjoispuolella sijaitseva, maan mittakaavassa pienikokoinen, Domaine Neferis -viinitila tuottaa noin 1,3 miljoonaa viinipulloa vuodessa. Maan suurimmat viinitilat valmistavat kymmenkertaisia määriä.
”Istutamme uudet köynnökset joka kolmas vuosi. Tänä vuonna sato oli 30 % viime vuotta pienempi, mutta kuuma ja kuiva sirocco-tuuli teki siitä laadukkaan. Elokuussa aloitamme rypäleiden keruun käsityönä ja vain parhaat rypäleet pääsevät koreihin. Viineistämme 95 % jää kotimaahan. Loppu viedään Ranskaan, Italiaan ja Belgiaan”, kertoo Rached.

Berberikylä Takrouna

Päiväretken päässä Soussesta ja Hammametista on Takrouna, 200 metriä korkean vuoren huipulla sijaitseva berberikylä. Jo ajomatka ylös kylään tekee vaikutuksen ja kauniimpaa auringonlaskua on vaikea kuvitella.
Uneliaassa kylässä aika tuntuu pysähtyneen ja kiire jää kauas taakse.
Kylän naiset ovat ylpeitä käsityötaidoistaan ja täällä valmistetaan värikkäitä raitamattoja, maauuneissa paistettuja maukkaita tabouna-leipiä sekä verrattoman hyvää harissaa, tulista tunisialaista paprika-chilikastiketta, joka saa omintakeisen makunsa monista yrteistä ja mausteista.

Hammamet.

Sousse ja Hammamet

Hammametin-lahdella sijaitsevan Soussen vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja vuonna 1981 kaupunki esitti Kairoa Harrison Fordin tähdittämässä Kadonneen aarteen metsästäjä -elokuvassa. Tosin Medinan valkoiseksi rapatut talot ja siniset ikkunanpuitteet eivät lainkaan muistuta Kairoa.
Sousse on mainio lomakohde, jossa yhdistyy Välimeren tunnelma ja afrikkalaiset maut. Noin 10 km päässä sijaitsevassa Port el Kantouissa voi ihailla huviveneitä ja istuskella suosituissa ulkoilmakahviloissa. Maista tunisialaista teetä, johon on lisätty pinjansiemeniä.   
Hammametin hiekkarannat ovat Välimeren aatelia. Matkailu alkoi täällä jo 1920-luvulla ja 60-luku oli kultakautta. Sadan tuhannen asukkaan kaupungin väkiluku vähintään kaksinkertaistuu kesäisin.
Vuonna 1961 avattu Chez Achour -ravintola jatkaa yhä saman perheen omistuksessa ja on suosittu kohtuuhintainen ruokapaikka. Kokeile Tunisialaista salaattia (n. 4 €), Filet Grille (n. 12 €) tai Sole Meuniere au Grille (n. 4 €).

Oliiveja ja gladiaattoreita

Matkaa El Jemiin kuvittavat silmänkantamattomiin jatkuvat harmaanvihreät oliivilehdot. Tunisiassa on noin 56 miljoonaa oliivipuuta. Oliivit ja oliiviöljyt ovat maan tärkeimpien vientiartikkelien joukossa. Oliivipuu kestää Tunisian luonnon kuivuutta ja vaikeita olosuhteita eikä vaadi paljoa työtä tai kastelua.
Roomalaiset tekivät El Jemistä oliiviöljytuotannon keskuksen ja toivat mukanaan omat tapansa ja huvituksensa.
Saharan autiomaan portilla El Jemissä seisoo yksi muinaisten roomalaisten ihmeellisistä monumenteista – mahtava colosseum. Teatteriin mahtui noin 35 000 katsojaa ja se on yksi suurimmista roomalaisten rakentamista amfiteattereista. Sijainti lähes keskellä ei mitään tekee paikasta mystisen ja mielikuvitusta ruokkivan. El Jemin colosseum ei koskaan tullut kokonaan valmiiksi mutta roomalaiset pitivät siellä silti mielikuvituksellisia gladiaattori- ja eläinnäytöksiä. Kellaritila on 65 m pitkä ja siellä oli huoneita gladiaattoreille ja villieläimille.


Teppo Viiperi, Tunisia

syksy 2017

Lisää kohteita
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X