Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Mistä Halloween on alun perin kotoisin?

Halloween on suosittu ja odotettu amerikkalainen juhla, mutta pelottava perinne on itse asiassa alkujaan kotoisin Irlannista: halloweenin juuret vievät pakanalliseen Irlantiin yli 3000 vuoden taakse. Silloin talven alkua juhlistettiin perinteisesti samhain-juhlan muodossa, joka tunnetaan nykyään nimellä halloween. Irlannissa perinteestä otetaan kaikki irti.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun haluat perehtyä tarkemmin halloweenin historiaan ja ikivanhoihin kelttiperinteisiin, voit osallistua Púca-festivaalille, jota vietetään Meathin kreivikunnassa Dublinista luoteeseen 27.-31. lokakuuta.
Festivaali on nimetty kelttiläisen taruston Púca-hengen mukaan, jonka sanotaan kykenevän muuttamaan muotoaan. Juhlan ohjelmaan kuuluu muun muassa konsertteja, teatteriesityksiä, katutanssia, komediaa ja ruokakojuja. Tänä vuonna mukana on myös akrobaattisten esitysten sarja irlantilaisin maustein sekä opastettuja kierroksia, joilla etsitään pahankurista muodonmuuttajaa Púcaa. Voit myös maistella irlantilaisia halloween-klassikkoherkkuja, kuten Barmbrackia, Colcannonia ja paistettuja omenoita.

 

Pohjoisirlantilaisessa Derry-Londonderryn kaupungissa vietetään Euroopan suurinta halloween-festivaalia 28.-31. lokakuuta. Sijainnistaan johtuen kaupunki on myös mainio lähtöpaikka roadtripille Causeway Coast -rannikkoa pitkin Belfastista Derry-Londonderryyn.
Festivaali tarjoaa kulkueita, ilotulituksia ja hyytävää katutaidetta – sekä hurjia iltakävelyjä halki metsän ja kaupungin. Tarjolla on myös interaktiivinen elokuvaelämys, pop up -kuoroja sekä kummituskierroksia 400-vuotiailla kaupunginmuureilla. Tänä vuonna festivaalille odotetaan yli 120 000 kävijää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Karmaisevia kummituslinnoja

Irlannin saarelta löytyy jos jonkinlaisia kummitustaloja, hylättyjä linnoja ja pelottavia rakennuksia. Niillä kaikilla on oma tarinansa, jotka houkuttelevat innokkaita aaveiden metsästäjiä.

Itä-Irlannin Wexfordin kreivikunnan Loftus Hall -kartanon sanotaan olevan Irlannin eniten kummitteleva rakennus, ja se tunnetaan jopa yhtenä paholaisen asuinsijoista.

Pohjois-Irlannin huikean Causeway Coastin varrella sijaitsevan historiallisen Ballygally Castlen rakensi Shaw’n perhe vuonna 1625. Se tunnetaan Lady Isobel Shaw’n haamusta, jonka sanotaan asuvan kummitustornissa. Lady Isobel Shaw’n aviomies lukitsi hänet torniin, koska hän ei synnyttänyt tälle miespuolista perillistä, ja lopulta hän hyppäsi tornista. Nykyään linna toimii luksushotellina, ja monet kävijät väittävät nähneensä tai tunteneensa ladyn haamun.

Irlannin länsirannikolla 1500-luvun merirosvokuningatar Grace O’Malleyn vangitsemien ihmisten äänten kaiut voi tarinan mukaan kuulla Mayon kreivikunnan Westport Housen vankityrmissä.

Vaikuttava Dublin Castle ei ole kummitusten kotipaikka, mutta sillä on vahvat siteet yhteen tärkeimmistä kauhutarinoista – Bram Stokerin Draculaan. Stoker kirjoitti lukuisia teoksiaan Dublin Castlessa, ja hänen sanotaan saaneen inspiraatiota Draculan tarinaan kävelevistä kuolleista kerrotuista tarinoista. Nämä olivat luultavasti nälkää näkeviä ihmisiä.
Vuosittain halloweenin aikaan Dublinissa järjestetään Bram Stoker Festival, joka on iso vampyyriteemainen kauhujuhla.

Lisää kummituslinnoista tästä.

 

Kuva: Patrick Browne

Kuoleman museo

Kaakkoisirlantilaisesta Waterfordin kaupungista löytyy saarivaltion uusin museo, joka keskittyy kuolemaan liittyviin tapoihin, perinteisiin ja taikauskoon. Kuolema on aina ollut sosiaalinen tapahtuma Irlannissa – se on yhdessä suremisen mutta myös elämästä iloitsemisen aikaa.

Uusi Irish Wake Museum tarjoaa kävijöille muun muassa mahdollisuuden tutustua irlantilaisiin ruumiinvalvojaisiin eli hyvästijättöön menehtyneelle läheiselle. Se on yksi tunnetuimmista irlantilaisista hautajaisperinteistä. Perinteeseen kuuluu muun muassa hiljattain menehtyneen vierellä valvominen, tarinoiden kertominen hänen elämästään ja maljan nostaminen kuolleille.

Uudessa museossa kävijä saapuu irlantilaisiin hautausperinteisiin keskittyvään audiovisuaaliseen näyttelyyn. Eteenpäin siirtyessään hän kulkee kuuden huoneen läpi, joissa kerrotaan irlantilaisten kuolemaan liittyvien rituaalien 500-vuotisesta historiasta 1400-luvulta 1900-luvulle saakka. Kussakin huoneessa tutustutaan uuteen teemaan ja esitellään kuolemaan liittyviä esineitä. Museo kutsuu kävijää muistamaan kuoleman ja iloitsemaan elämästä.

 

 

 

Tourism Ireland

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.