Hyppää sisältöön
New York
· Riikka Krenn

Tiedätkö, miksi New Yorkia sanotaan Isoksi omenaksi?

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin myös New Yorkilla. Tässä tarina Iso omena -nimityksen takana!

New Yorkin kaupunki tunnetaan lukuisilla lempinimillä. Erilaisten kirjainlyhenteiden lisäksi New Yorkista käytetään myös esimerkiksi nimiä Gotham sekä kaupunki, joka ei koskaan nuku. Paikallisille New York on usein vain The City.

Aivan alun perin New York oli nimeltään jotain aivan muuta: New Amsterdam. Nimi vaihtui nykyiseen muotoonsa vuonna 1665, kun hollantilaiset menettivät alueen hallinnan briteille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lempinimistä ehdottomasti tunnetuin on kuitenkin Big Apple, joka on vakiintunut suomenkielisenä muotoon Iso omena. Suosituimman syntyteorian mukaan nimen keksi The Morning Telegraphin urheilutoimittaja John J. Fitzgerald, joka käytti sitä laukkakilpailuja koskevassa kolumnissaan 1920-luvulla.

Isoa omenaa käytettiin tuolloin vertauskuvana suurista rahapalkinnoista, joita hevoset saattoivat voittaa nimenomaan New Yorkissa. “On vain yksi iso omena. Se on New York”, kirjoitti Fitzgerald. Myöhemmin termi levisi ja alkoi tarkoittaa yleisesti New Yorkin kaupunkia.

Lähde: Rantapallo
Kuva: Istockphoto

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa matkailualan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä.