Hyppää sisältöön
· Digiteam

Dominikaaninen Tasavalta – rentoa elämänmenoa

Karibianmerellä sijaitseva Hispaniolan saari on vetänyt puoleensa matkailijoita jo vuosisatojen ajan. Ensimmäisiä ”turisteja” saarella oli tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbus, joka vuonna 1492 saaren pohjoisrannikkoa purjehtiessaan ihastui auringon kajossa välkehtivään satamaan, aivan kuin meri olisi ollut täynnä hopeakolikoita. Paikan nimeksi tulikin Puerto Plata – hopeinen satama.

Kolumbuksen ajoista kesti vielä muutama vuosisata, ennen kuin kansainvälinen massaturismi löysi Dominikaanisen tasavallan. Lyhyen lentomatkan päässä USA:n itärannikolta ja Kanadasta sijaitseva kohde tarjosi riittävästi eksotiikkaa, lämpöä, aurinkoa ja vesileikkejä halpaan hintaan. Myöhemmin seurasi eurooppalaisten invaasio. Suomesta pakettimatkoja Dominikaaniseen tasavaltaan on suuremmassa mittakaavassa järjestetty vuosituhannen vaihteesta lähtien.

Playa Dorada

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvaville turistimäärille tarvittiin tietysti majoituspaikkoja. Puerto Platan alueella asia ratkaistiin rakentamalla matkailijoita varten oma yhdyskunta, Playa Dorada, jonka kymmeniä all inclusive-resorteja on vuosikymmenten saatossa remontoitu ja nykyaikaistettu. Osa on vaihtanut nimeä ja omistajaa, osa seisoo jo hylättynä rappiolla. Resortien keskellä kulkee suosittu Playa Doradan golfkenttä.
Omasta majapaikastaan ”kylille”, noin 5 kilometrin päässä sijaitsevaan Puerto Platan kaupunkiin, pääsee taksin, retkibussin tai paikallisen guagua-bussin kyydissä.

Dominikaanista tasavaltaa kutsutaan Karibian golfparatiisiksi. Sen upeat golfkentät vetävät puoleensa yhä useampia lajin harrastajia. Kuvassa Playa Doradan kenttä, joka kulkee hotellialueen lomassa.

Puerto Platan kaupunki

Puerto Platan keskusta on varsin pieni ja siellä liikkuu helposti kävellen. Viktoriaanisten rakennusten reunustama keskusaukio ja merirosvojen hyökkäyksiltä aikoinaan kaupunkia suojannut San Felipen linnoitus ovat keskeisiä nähtävyyksiä. Myös kaupungin meripihkamuseo on kiinnostava käyntikohde. Kerrotaan, että Steven Spielberg sai juuri täällä idean Jurassic Park-elokuvaansa.
Vähän keskustan ulkopuolella on Karibian ainoa köysirata, Teleférico, jolla noustaan ylös Isabel de Torres-vuorelle. Ylhäältä avautuu huima näköala alas kaupunkiin ja merelle. Vuoren laelta löytyy kasvitieteellinen puutarha sekä iso Kristus-patsas, jonka edessä itsensä kuvauttaminen eri asennoissa Pisan kaltevan tornin tapaan on suosittua hupia.
Ympäröivään maaseutuun voi tutustua kokopäiväretkellä Jarabacoan alueelle, ihastella vuoristomaisemia, pulahtaa kylmään kylpyyn vesiputouksella ja käydä luontopolulla Rancho Baiguaten ekomaatilalla. Muitakin aktiviteetteja lomalaisille löytyy runsaasti: vaijeriliukua, ratsastusta, kalastusta, sukellusta, snorklausta, koskenlaskua.

Puerto Platan viktoriaanista keskustaa.

Baseballia ja merengueta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pohjoisamerikkalaisten mukana saarelle rantautui maan kansallisurheilu baseball. Sitä pääsee seuraamaan kaupungin baseball-stadionin otteluissa, joissa eri joukkueiden kannattajien tunteet käyvät kuumina kuin suomalaisessa jääkiekko-ottelussa konsanaan. Monen dominikaaninuorukaisen suurena haaveena on päästä pelaamaan USA:n ammattilaisjoukkueissa.
Helmi-maaliskuuhun ajoittuva karnevaaliaika sekä maan kansallispäivä 27. helmikuuta täyttävät Puerto Platan rantabulevardin juhlijoista ja kulkueista värikkäissä karnevaaliasuissaan. Merengue ja salsa soivat ja tunnelma on katossa.

Sikarien valmistus sujuu edelleen käsityönä.

Rommia ja sikareita

Suomalaisillekin tutut paheet eli kahvi, viina ja tupakka ovat osa elämää myös Dominikaanisessa tasavallassa, ja samalla maan tärkeimpiä vientituotteita. Tehdaskäynnit kahvinpaahtimolla tai sikaritehtaalla kuuluvatkin lähes pakollisiin kohteisiin. Puerto Platan ylpeys on maan kansallisjuoma, Brugal-rommi, jonka tuotantolaitoksilla myös pääsee käymään.
Oikeaoppinen rommicola eli Cuba Libre on hyvin yksinkertainen valmistaa: 1 osa tummaa rommia ja 2 osaa colajuomaa. Lisäksi tarvitaan vain jääpaloja ja limetin siivu. Melkein yhtä suosittu drinkki on Santo Libre, jonka resepti on muuten sama, mutta colan sijasta käytetäänkin spritea. Usein joukkoon puristetaan vielä vähän tuoretta limettimehua.

Puerto Platan hiekkarannat ovat kilometrien pituiset.

Keskitalven kohde

Dominikaanisen tasavallan korkeasesonki ajoittuu Suomen talvikauteen – alkaen marras-joulukuun vaihteesta, jolloin Karibian sade- ja hurrikaanikausi on juuri päättynyt, kestäen aina maalis-huhtikuulle asti. ”Keskilämpötila on miellyttävät 25-30 astetta ja pääosin on aurinkoista. Toki sateitakin tulee, mutta ne ovat kuuroluonteisia ja lämpimiä”, kertoo Puerto Platassa viime talvikaudella Aurinkomatkojen kohdepäällikkönä toiminut Elena Halme.

Aurinkomatkojen opas Elena Halme.

Suurin osa asiakkaista viettää täällä kaksi viikkoa, mutta joukosta löytyy myös vain viikoksi tulijoita. ”Moni tekee yhdistelmämatkan, jossa vietetään ensimmäinen viikko yhdessä ja toinen viikko toisessa kohteessa”, Elena kertoo. ”All inclusive-hotelleihin hakeutuvat ne, jotka haluavat ennen kaikkea nauttia auringosta ja rannasta. Vaikkapa lapsiperheille se on vaivaton vaihtoehto. Resorteissa järjestetään myös kaikkea mahdollista tekemistä ja ajanvietettä niin lapsille kuin aikuisillekin.”

Cabarete ja Sosua

Muita Puerto Platan lennolta saavutettavia kohteita ovat Cabarete ja Sosua. ”Cabaretesta löytyvät vielä vaaleammat hiekkarannat, se on rauhallisempaa aluetta, jota voi suositella luontoa ja rauhaa kaipaaville. Cabaretessa on myös parhaat puitteet surffaukseen ja muuhun vesiurheiluun.”
Sosua on puitteeltaan taas enemmän eurooppalainen. ”Kylästä löytyy vilkasta paikallista elämää, kahviloita, ravintoloita ja kauppoja”, Elena kertoo.  ”Matkojen myyjät ovat kyllä tosi taitavia löytämään jokaiselle oikean vaihtoehdon ja kartoittamaan, millaista lomaa ihminen haluaa – kaipaako kaiken kattavaa all inclusivea tai vapautta valita itse. Ja jos kaipaa lisätietoja, voi aina kysyä suoraan meiltä paikan päältä.”

Värikkäät maalaukset ovat suosittuja tuliaisia.

Nautintoja merellä

Omana retkivinkkinään Elena hehkuttaa meriretkeä Caya Paraison paratiisisaarelle. Luksusjahdilla nautitaan runsaasta ruoka- ja juomatarjoilusta, ja paikan päällä voi osallistua snorklausretkelle ihailemaan koralliriuttoja ja värikkäitä mereneläviä. ”Tämä on juuri sitä kauneinta Karibiaa, josta moni unelmoi, ihanine rantoineen ja kirkkaine väreineen – sisältäen sopivassa suhteessa sekä tekemistä että löhöilyä.”

Finnair lentää 2018/19 talvikaudella Puerto Plataan Helsingistä kerran viikossa. Lento lähtee Helsingistä maanantaisin klo 14.45 ja saapuu perille iltakahdeksalta. Paluulento Puerto Platasta lähtee klo 21.45 ja on perillä Helsingissä tiistai-iltapäivänä. Lento operoidaan 10. joulukuuta – 26. maaliskuuta välisenä aikana.

Lisätietoja Dominikaanisesta tasavallasta: www.godominicanrepublic.com

 

Esa Aalto, kevät 2018
Digiteam