Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Hedonistinen New Orleans viettelee musiikillaan, ruokakulttuurillaan ja juhlillaan

Kuumassa ja kosteassa Louisianan osavaltiossa, suomaiden ja tarunhohtoisen Mississippi-joen välissä sijaitseva New Orleans on uniikkia kulttuuria pullollaan. Jazzin syntysijana tunnetun satamakaupungin taianomainen tunnelma saa turistin hikoilemaan kostean ilmaston lisäksi elämyksillään ja seikkailuillaan.

Bourbon Streetillä on vilskettä vuorokauden ympäri.

Yli 300-vuotias New Orleans on yksi Yhdysvaltojen vanhimmista kaupungeista. Se on ehtinyt olla sekä Ranskan että Espanjan vallan alla, ja onkin historiansa saatossa muodostunut eri kansojen kohtaamispaikaksi ja sulatusuuniksi. Afrikkalaisia ja eurooppalaisia perinteitä sekoittava kreolikulttuuri näkyy kaikkialla: arkkitehtuurissa, kielessä ja ruoassa.

Jackson Square-aukio toimii porttina kaupunkiin.

Kliseet ja klassikot French Quarterissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin kuuluisin alue, French Quarter, tarjoaa hurmaavat puitteet paikallisten erikoisuuksien haltuunottoon. Aloita aamu syntisesti jälkiruokien ykkösellä, herkullisella beignet-leivonnaisella, joista kuuluisimmat tarjoilee Decatur Streetin Café du Monde. Suu makeana sopii jatkaa matkaa läpi Jackson Square -aukion ja antautua kutsuvien korttelien vietäväksi – ihastella räikeitä rakennuksia ja koristeellisia parvekkeita. Sekä hiljalleen etsiä lounaaksi kaupungin kuuluisimpia annoksia: gumboa, jambalayaa, po’ boy -leipiä tai jokirapua.

Jos paikalliselta kysyy, on kaikista rakkain annos kuitenkin red beans and rice – papuja ja riisiä. Aikoinaan maanantai oli pyykkipäivä, jolloin aikaa ruoanlaittoon ei ollut. Sunnuntaiateriasta ylijääneet lihanpalat lisättiin maanantaisin helppotekoiseen ruokaan, joka jätettiin liedelle tekeytymään pyykkäyksen ajaksi. Annosta tarjoillaan yhä laajalti maanantaisin, ja se on oleellinen osa paikallista perinnettä ja identiteettiä. Terästä tulisella Crystal-kastikkeella täyden kokemuksen saamiseksi.

Värikästä arkkitehtuuria Bywaterin kaupunginosassa.

Kortteleita kolutessasi huomaat pian, että ruoka on New Orleansissa koko ajan läsnä ja ravintoloita kaikkialla. Käytä siis tilaisuus hyväksesi ja mässäile pitkin päivää. Tankkaus tulee tarpeeseen, etenkin jos suunnitelmissasi on viettää iltaa legendaarisella bilekadulla Bourbon Streetillä, French Quarterin sydämessä.

Mardi Gras -helmiä näkyy kaupungissa ympäri vuoden.

Juhlia ja innovaatioita

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bourbon Street, Mardi Gras -karnevaalit, Jazz Fest – juhliminen on kirjoitettu kaupungin DNA:han. Kaduilta, puistoista ja baareista kantautuvilta jazz-soinnuilta on mahdotonta välttyä. Värikkäitä Mardi Gras -helminauhoja roikotetaan pihaporteissa ja pensaissa läpi vuoden, ja appelsiinimehusta ja kuohuviinistä koostuva mimosa-drinkki on suosittu juoma brunssilla viikonpäivään katsomatta.

Kaupunkilaiset ovat erityisen ylpeitä ”go cup” -keksinnöstään: baarista tilatun juoman voi täällä epäamerikkalaiseen tapaan ottaa mukaansa kadulle, muovikuppiin kaadettuna. Keskellä päivää läpinäkyvän muovimukin kanssa vastaan tuleva, rattoisasti hoiperteleva ja etelän murteella kohteliaasti tervehtivä nautiskelija, ei ole kaupungin kaduilla harvinainen näky.

Louis Armstrong Park yhdistää French Quarterin Yhdysvaltojen vanhimpaan afrikkalaisamerikkalaiseen kaupunginosaan, Tremeen.

Seuraa musiikkia

Jos kaipaat paikallisempia musiikkielämyksiä, unohda Bourbon Street ja suuntaa Marignyn kaupunginosaan Frenchmen Streetille. Pimeällä näky lähentelee unenomaista: värikkäät lamput loistavat, suuret kattotuulettimet pyörivät parveketerasseilla, risteyksessä soiva tuuba pauhaa ja ihmisiä tanssii kadulla. Baarissa hiiri vilistää lattian poikki.

Frenchmenin monet musiikkiklubit ja taidokkaat katusoittajat tarjoavat Bourbonia autenttisempaa tunnelmaa. Samalla se toimii halukkaille mainiona lähtöpisteenä tutkimusmatkalle syvemmälle NOLA:an.
New Orleansissa kannattaakin etsiä yllätyksiä ja hakeutua epätavanomaisen pariin. Myöhemmin itsensä voi löytää niin hiphop-bileistä kuin seuraamasta harmaantuneiden gentlemannien blue grass -rinkiä St Claude Avenuella. Tai hökkelibaarin autiolta terassilta toiselta puolelta kaupunkia – kuuntelemasta sirkkojen siritystä eteläisen kuun loisteessa.

Näkymiä jokiristeilyltä matkalla kapeammille soille.

Lutakoille lompsis

Jos herkutteluilta ja muilta houkutuksilta malttaa, pääsee matkailija parissakymmenessä minuutissa karistamaan kaupungin tomut jaloistaan Lousianan kesyttömille suomaille. Suoristeilyitä on tarjolla useita erilaisia ja eri kohteisiin, kuten Pearl Riverille.

Kapeilla lutakoilla kostea ilma seisoo ja rehottavan kasvillisuuden syvyyksistä vilahtelee villieläimiä. Alligaattorit vaanivat toisinaan niin lähellä venettä, että hikipisarat moninkertaistuvat reippaankin reissaajan ohimolla. Ja eilisen illan viimeinen daiquiri alkaa kaduttaa.

 

Jasu Merikari
Kevät 2023
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.