Hyppää sisältöön
· Digiteam

Denver on Kalliovuorten iloinen ja urheilullinen tarinoiden kaupunki

Coloradossa, Kalliovuorten suojassa sijaitseva Denver on täynnä tarinoita, panimoita ja urheiluhulluja asukkaita. Tarinat alkavat lentokentältä, jonka ympärillä pyörii meheviä salaliittoteorioita. Lisää tarinoita kuulee kaupungin yli sadassa panimossa, mistä saa aina juttuseuraa. Kaupunkilaiset ovat yhtä innokkaita oluenjuojia kuin liikkujiakin. Viikonloppuisin he suuntaavat Kalliovuorille vaeltamaan, pyöräilemään ja talvisin hiihtämään.

Denverin lentokenttä on tunnettu kahdesta asiasta; salaliittoteoriasta ja taiteesta. Kun kenttää vuonna 1995 alettiin rakentaa, huhuttiin sen alle tehtävän salaisia luolia, joihin maan silmää tekevät voivat katastrofin kohdatessa – ulkoavaruuden hyökätessä – mennä turvaan. Onko tarina totta, mene ja tiedä. Asiasta on tehty useita ohjelmia, tässä yksi:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keneltäkään ei saa selvää vastausta.
Kentällä on myös runsaasti taidetta. Sitä on paljon ja se on pysähdyttävää. Ei mitään herkkää ja rauhoittavaa vaan sotaa ja maailmanloppua.
Kentällä työskentelee myös sata koiraa ja yksi kissa, jotka antavat tarpeen tullen eläinterapiaa.

Kaupunkilaisten olohuone

Kentältä hurauttaa junalla nopeasti keskustan viehättävälle Union Stationille. Vuonna 1914 valmistunut Union Station oli aikoinaan useiden rautatielinjojen risteyskohta, mistä kaupungin liepeiltä löytynyttä kultaa vietiin maan eri puolille. Nykyisin sen kautta kulkee enää Chicagosta San Franciscoon kulkeva Amtrak-juna kerran päivässä.
Liikenteen hiipuessa asema ehti jo rappioitua, mutta on nyt kunnostettu kaupunkilaisten olohuoneeksi. Siellä on ravintoloita, baareja, työskentelytiloja, sohvaryhmiä ja pelejä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Parhaiten kaupunkiin tutustuu kaupunkipyörällä. Puoli tuntia saa polkea ilmaiseksi, sen jälkeen maksu on viisi taalaa per puoli tuntia tai 19 dollaria koko päivä. Erinomaisia pyöräteitä pitkin pääsee joka puolelle kaupunkia; LoDoon (Lower Downtown), panimoista ja muraaleista tunnettuun entiseen teollisuusalueeseen RiNoon (River North) tai kaupungin suurimpaan viheralueeseen, Washington-puistoon.

Kaupungin keskusta on helposti käveltävissä. 16. katu on ostoskatu ja sitä pitkin kulkee ilmainen kaupunkibussi, joka pysähtyy joka korttelissa.
Kaupunki on tunnettu monista olutpanimoistaan.
Black American Museumin Jennifer näyttää kuvaa isoäidistään, joka tanssi kaksoissiskonsa kanssa.
Denver Skyline.
Täältähän nämäkin ovat lähtöisin.
Näkymä Capitolilta.
Rockmount Ranch Wear.

LoDossa on historiallinen Larimer Square ravintoloineen, viinibaareineen ja pienine putiikkeineen. Siellä on myös maailman kuulu Rockmount Ranch Wear. Sen perustaja, muutama vuosi sitten 107-vuotiaana kuollut Papa Jack Weil keksi laittaa paitoihin nappien sijaan nepparit. Lehmipojat olivat myytyjä. Papa-Jack kävi liikkeessä päivittäin lähes kuolemaansa asti.

Kummitustarina

Kaupan vieressä on kaupungin ensimmäinen, vuonna 1891 valmistunut hotelli, Oxford Hotel. Sen vaiherikkaaseen historiaan kuuluvat niin kieltolain aikainen salakapakka kuin murhakin. Jos majoitut täällä ja olet yksinäinen mies, älä mene huoneeseen 320. Florence voi käydä kylässä.
24-vuotias Florence Richardson majoittui hotelliin vuonna 1911. Hän oli matkustellut naimisissa olevan, 45-vuotiaan useamman lapsen isän, Mr Lawrencen kanssa kolmisen viikkoa vankkureilla ympäri Coloradoa. He kirjautuivat väärillä nimillä Oxford Hotelliin, ja vain puolisen tuntia huoneeseen menon jälkeen Florence ampui Mr Lawrencen, joka pääsi vastaanottoon hakemaan apua, mutta apu ei koskaan ehtinyt perille.
Huoneeseen jäänyt Florence ampui itseään suoraan sydämeen.
Nyt Florencen kerrotaan kummittelevan huoneessa 320, etenkin yksin matkustaville miehille.

Molly Brown

Yksi kaupungin tarinoista on Molly Brownin tarina. Molly Brown muutti miehensä kanssa Denveriin. He rikastuivat kaivosbisneksellä, ja ostivat kivitalon keskeltä kaupunkia, missä he asuivat kahden lapsensa ja Mollyn äidin kanssa.
Avioliitto ei osoittautunut onnelliseksi vaan pariskunta muutti erilleen. Lasten kasvettua Molly halusi nähdä maailmaa. Hän matkusti ympäriinsä, ja Egyptissä ollessaan sai tiedon, että hänen poikansa lapsi oli sairaana. Ensimmäinen laiva Euroopasta Amerikkaan oli Titanic.
Molly oli yksi Titanicilta pelastuneita.
Amerikkaan saavuttuaan hän keräsi rahaa niin, että eloonjääneet Amerikkaan Titanicilla tulleet siirtolaiset saivat katon päänsä päälle. Hän auttoi köyhiä ja ajoi naisasiaa.
Molly Brownin kotimuseossa kannattaa ehdottomasti käydä.

Piristystä päivään

Colorado oli Yhdysvaltain ensimmäinen osavaltio, joka laillisti kannabiksen myynnin ja käytön.  Kannabista saa ostaa nyt Coloradon lisäksi Washingtonin, Oregonin, Alaskan, Nevadan ja vuoden alusta myös Kalifornian osavaltioissa.

Piipahdin yhdessä tutustumiskäynnillä. Ikäraja on 21 vuotta ja ulkomaalaiselta vaaditaan sisäänpääsyyn passi.
Sitten vaan hyllyjä tutkimaan; suklaata, keksejä, pillereitä ja ruohoa. Haastatella tai kuvata ei saanut, mutta kaupassa oli laaja valikoima ja myyjät kertoivat ystävällisesti mitä mihinkin tarpeeseen kannattaisi ostaa.


Hintahaarukka oli suuri; gramma pilveä noin 13 dollaria ja toffeekarkit noin 24 dollaria. Kaupasta sai ostaa maksimissaan ouncen eli 28 grammaa kerrallaan. Lääkärin määräystä ei tarvita.

Taidetta kaduilla

Joka puolella kaupunkia törmää upeisiin veistoksiin ja patsaisiin. Verotuloista 3% laitetaan julkiseen taiteeseen ja uusien rakennusten rakentavat joutuvat maksamaan muutaman prosentin taiderahastoon. Kaupungissa onkin useita hyviä museoita ja 7 taidealuetta.

Kalliovuorille

Denverin nähtyään kannattaa suunnata Kalliovuorille. Parin tunnin ajomatkan päässä maisemat muuttuvat dramaattisesti. Yli neljään tuhanteen metriin kohoavat vuoret, kirkkaat järvet ja vuolaina virtaavat joet kutsuvat ulkoilemaan. Hyviä vierailukohtia on useita.

Colorado National Monument.

Asutus Denveriin ja sen ympäristöön syntyi 1800-luvun puolivälissä, kun alueelta löydettiin kultaa.

Breckenridge oli aikoinaan kullankaivuukaupunki.

Coloradossa monet kaupungit ovat syntyneet entisten kultakaupunkien sijoille ja siellä sanotaan olevan vielä yli 1 500 ghost townia kullankaivajien jäljiltä. Niissä voi käydä kurkistelemassa pölyisten ja rikkinäisten ikkunalasien läpi saluunoihin ja pankkeihin.

Glenwood Springs.

Kylpyyn

Coloradossa on kolmisenkymmentä kuumaa lähdettä. Kolme tunnin ajomatkan päässä Denveristä, Glenwood Springsissä, sanotaan olevan maailman suurin kuumavesilähde. Intiaanit kutsuivat sitä ”suureksi lääkkeeksi”.

Cottonwood Springs Buena Vista, Chaffee County

Lähiseudun kylpyläkaupungit ovat rakentaneet suositusreitin, missä käydään alueen mukavimmissa kylpylöissä.

Aktiivinälkää

Kaikki liikkuvat Coloradossa. Talvisin kaikki laskettelevat; Coloradossa on 29 laskettelukeskusta. Tunnetuimmat ovat Aspen ja Vail, mutta niiden lisäksi löytyy monia kukkarolle edullisempia kohteita.


Kesäisin vaelletaan, maastopyöräillään, melotaan ja telttaillaan. Puitteita riittää. Kaikki reitit on hyvin merkittyjä ja joka kaupungin turistitoimistosta löytyy hyviä karttoja.
Ranch-lomat ovat myös suosittuja ja mm. Grand Junctionin alueelta löytyy vielä parisataapäinen villihevoslauma, joiden luokse tehdään ratsastusretkiä. Monilla upeilla rancheilla pääsee luontoon hevosilla ja kokemaan aitoa ranch-tunnelmaa tuhtine ruokineen ja nuotioiltoineen vaahtokarkkeja tikunnokassa ”käristellen”.

Viiniä

Olutpanimoiden lisäksi Coloradossa on yllättävän paljon viinitiloja. Päivät ovat lämpimät ja yöt viileät. Monien viinitilojen tuotteita saa vain paikallisesti, mutta niihin kannattaa käydä tutustumassa.
Lisätietoa Denveristä www.visitdenver.com ja Coloradosta www.colorado.com

Täältä löydät 100 vinkkiä Coloradon matkalle.

Leena Aalto, Colorado
Kevät 2018
Digiteam