Hyppää sisältöön
· Digiteam

Singapore

East Side haastaa keskustan houkutukset

Singaporen itäisissä kaupunginosissa
shoppaillaan ja nautitaan hyvästä ruoasta

Hyvästä ruoasta nauttimisen lisäksi singaporelaisten suosikkiajanvietettä on ostosten teko. Shoppailua ja ruokanautintoja on tarjolla maan yli 200 ostoskeskuksessa ja kymmenissä hawker centereissä, jotka levittäytyvät kaupunkivaltion joka kolkkaan. Ostoskatu Orchard Roadin, Chinatownin ja Little Indian shoppailumahdollisuuksien vastapainoksi voi lähteä tutkimaan Singaporen itäosien tarjontaa vain muutaman minuutin metromatkan päässä Changin lentokentältä.

Esa Aalto, Singapore

Singaporessa asutaan esikaupungeissa, jotka ovat todella nimensä veroisia ”kaupunkeja”. Niiden asukasluku voi olla parhaimmillaan jopa suuren suomalaiskaupungin verran. Rakentaminen on tiivistä, asuuhan maassa suunnilleen Suomen väkiluvun verran kansaa alueella, jonka pinta-ala on leveimmillään vain 42 x 23 kilometriä. Joka alueelta löytyy omat palvelut, kulttuuri-, liikunta- ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet sekä tietenkin ostoskeskukset, ravintolat ja food courtit. Hintataso on huokeampi kuin keskustan turistialueilla. Esikaupungeissa vierailemalla voi myös päästä kurkistamaan tavallisten singaporelaisten elämänmenoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Metro vie joka paikkaan

Näppärin kulkuneuvo on metro eli Mass Rapid Transit (MRT). Sen jatkuvasti laajenevat lonkerot ulottuvat maan joka kolkkaan. Jo muutaman päivän kestävällä matkalla kertalippuja kätevämpää on hankkia EZ-Link-kortti, johon voi ladata haluamansa summan ja jota heilauttamalla voi matkustaa metron lisäksi myös paikallisbusseissa. Kortti toimii maksuna myös takseissa sekä pienten ostosten tekoon korttelikaupoissa kuten 7-Elevenissä.
Changin lentokentälle asti pääsee MRT:n kyydissä, mutta jos mukana on isoja matkalaukkuja, voi matkanteko olla epämukavaa varsinkin ruuhka-aikoina. Keskustasta tullessa Changiin menevään junaan vaihdetaan Tanah Merahin vaihtoasemalla, samoin kentältä kaupunkiin mennessä.

Tee check-in jo päivällä

Monelle Singaporessa vierailleelle on ”viimeisen iltapäivän ongelma” varsin tuttu. Hotellihuone on luovutettava puoleen päivään mennessä, mutta lento kotiin lähtee vasta illan viimeisinä tunteina. Huoneesta ei kuitenkaan haluaisi pulittaa lisämaksua eikä matkatavaroita raahailla pitkin kaupunkia. Changin lentokentällä on asiaan näppärä ratkaisu: early check-in.
Useilla lentoyhtiöillä on Changin kentällä joko oma tai yhteinen lähtöselvityspiste, joka toimii jo ennen varsinaisen lähtöselvityksen alkamista ja jossa myös matkatavaroiden check-in hoituu jo ennakkoon, vaikka heti puolen päivän jälkeen. Kannattaa tarkistaa etukäteen, että oma lentoyhtiö on mukana tässä palvelussa. Ainakin Singapore Airlinesilla, Turkish Airlinesilla ja Lufthansalla aikainen lähtöselvitys on mahdollinen. Finnair ei ainakaan vielä tarjoa kyseistä palvelua. Myös ylimääräisen käsimatkatavaran voi jättää kentälle säilytykseen, josta sen voi noutaa illalla lähempänä koneen lähtöä.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paljon tekemistä lentokentän liepeillä

Valmiiden boarding-korttien kanssa voi sitten lähteä viettämään iltapäivää ja iltaa vaikkapa läheisiin idän ostoskeskuksiin vain parin metropysäkin päähän. Shopping mallit ovat yleensä avoinna iltakymmeneen asti. Niiden tarjonta on yhdistelmä tunnettuja kansainvälisiä ketjuja ja suomalaisille tuntemattomampia aasialaisia tai paikallisia liikkeitä.
Oivallisia paikkoja hyvään ja halpaan ulkoilmaruokailuun ovat paikallisten suosimat perinteiset hawker centerit, joiden kojuista voi valita mieleistään syötävää ja juotavaa pikkurahalla. Kauppakeskuksissa, yleensä niiden alakerrassa, sijaitsevat food courtit ovat astetta kalliimpia, mutta niiden toimintaperiaate on sama – ja ilmastointi sisältyy hintaan.

Singaporen East Siden tärpit

BEDOK. Noin 300 tuhannen asukkaan kaupunkikeskittymää palvelevasta Bedok Mallista aivan metroaseman vieressä löytyy yli 200 liikettä. Aivan ostoskeskuksen kyljessä kohoaa Bedok Hawker Centre.

TANAH MERAH. Lentokenttäjunan vaihtoasemalla ei ole omaa ostoskeskusta, mutta noin varttitunnin kävelymatkan tai kahden bussipysäkin päässä kohoaa hyvistä ravintoloistaan tunnettu Simpang Bedokin alue. Bedok Marketplace on entinen ruokatori, joka on muutama vuosi sitten uusittu katetuksi markkinapaikaksi ja ravintolamaailmaksi. Kadun toisella puolella sijaitsee Tang Tea House, jonka aidot hongkongilaiset dim sum-annokset houkuttelevat myös paikallisia silmäätekeviä ja julkkiksia.

SIMEI. Yli sadan liikkeen Eastpoint Mall on idän uusin ostoskeskus keskellä Simein asuinaluetta metropysäkin vieressä. Se on jonkin verran rauhallisempi ja ruuhkattomampi kuin alueen muut ostoskeskukset ja myös lapsille löytyy erilaista kivaa tekemistä.

TAMPINES. Idän suurin ostoskeskittymä sijaitsee Tampinesin metroaseman ympärillä. Täällä kohoaa vieri vieressä peräti kolme suurta ostoskeskusta: Tampines Mall, Eastlink Mall ja Tampines 1. Yhteensä liikkeitä näistä löytyy lähes viisisataa!
Tampinesin pohjoisosassa on lisäksi megastore-keskittymä, jossa tällä hetkellä toimivat hypermarket Giant, kodintekniikkatavaratalo Courts sekä IKEAn suurmyymälä. Lisää megakauppoja on rakenteilla. Jos siis mieli tekee vaikka ruotsalaisia lihapullia, niin alueelle pääsee ilmaisella shuttle-bussilla Tampinesin tai Bedokin metroasemalta.

EXPO. Lentokenttää lähinnä olevalta asemalta löytyy paitsi Singaporen messukeskus, myös Changi City Point Mall. Alakerran food court on nimeltään Bagus, jossa on singaporelaisten suosikkien lisäksi ruokakojuja myös muista Aasian maista: thaimaalaista, indonesialaista, intialaista, japanilaista… Hinnat ovat huomattavasti halvemmat kuin lentokentän terminaalien ravintoloissa, joten hintatietoisen kannattaa tankata viimeistään täällä ennen kentälle paluuta. Jo muutamalla eurolla saa vatsansa täyteen.

Digiteam